ΓΔ: 2355.67 0.65% Τζίρος: 240.70 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Επιβατικό αεροσκάφος πτήσης
Φώτο: Shutterstock

Η Βρετανία ναυλώνει πτήσεις για να φύγουν οι πολίτες της από τον Λίβανο

Το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως «οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο στο Λονδίνο, τη Βηρυτό και την ευρύτερη περιοχή για να παρέχουν υποστήριξη στους Βρετανούς πολίτες».

«Η ασφάλεια των βρετανών πολιτών στο Λίβανο συνεχίζει να είναι η υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητά μας. Έτσι προγραμματίζουμε επιπλέον ναυλωμένες πτήσεις. Για να βοηθήσουμε όσους θέλουν να φύγουν», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι, προτρέποντας για μια ακόμη φορά όλους τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που βρίσκονται ακόμη στον Λίβανο να έρθουν σε επαφή με το υπουργείο Εξωτερικών και «να εγκαταλείψουν τη χώρα άμεσα».

Η δήλωση του επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας έγινε μόλις μια μέρα μετά την πρώτη πτήση τσάρτερ που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη, και οργανώθηκε από την κυβέρνηση του Λονδίνου για την απομάκρυνση 150 και πλέον βρετανών πολιτών από τη Βηρυτό.

Σύμφωνα με το Φόρεϊν Όφις, οι προγραμματισμένες πτήσεις από το διεθνές αεροδρόμιο Ραφίκ Χαρίρι της Βηρυτού θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες «και για όσο θα το επιτρέπει η κατάσταση ασφαλείας». Μάλιστα μία από αυτές αναμένεται ακόμη και σήμερα. Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, το Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάζεται με εταίρους για την αύξηση της χωρητικότητας των εμπορικών πτήσεων ούτως ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι βρετανοί πολίτες.

Αξίζει να σημειωθεί πως περίπου 700 στρατιωτικοί και προσωπικό από τα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών, συμπεριλαμβανομένων αξιωματικών της Συνοριακής Δύναμης, βρίσκονται στις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο σχεδιάζοντας μέτρα έκτακτης ανάγκης. Την ίδια στιγμή μια Ομάδα Ταχείας Ανάπτυξης έφτασε ήδη στο Λίβανο για να συμβάλει στις αυξημένες ανάγκες τις Βρετανικής Πρεσβείας εκεί.

Το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως «οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο στο Λονδίνο, τη Βηρυτό και την ευρύτερη περιοχή για να παρέχουν υποστήριξη στους Βρετανούς πολίτες».

Χθες εξάλλου ο Βρετανός υπουργός 'Αμυνας, Τζον Χίλι ταξίδεψε στην Κύπρο ώστε, μεταξύ άλλων, να συντονίσει τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για την υποστήριξη των Βρετανών πολιτών που βρίσκονται στο Λίβανο. Με την ευκαιρία αυτή συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογο του Βασίλη Πάλμα ενώ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό Υπουργό 'Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, κατά την οποία εξέφρασε για μια ακόμη φορά την καταδίκη του Ηνωμένου Βασιλείου για την ιρανική επίθεση, κάνοντας έκκληση για αποκλιμάκωση της κατάστασης και κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Το Λονδίνο καλεί τον Ρώσο πρέσβη μετά την επίθεση drone στη Ρουμανία

Το Ηνωμένο Βασίλειο κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη μετά τη ρωσική επίθεση με drone που έπληξε πολυκατοικία στη Ρουμανία, τραυματίζοντας δύο. Η υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε το συμβάν και τόνισε τη στήριξη του ΝΑΤΟ.
Παραλία Κύπρος διακοπές
ΔΙΕΘΝΗ

Λονδίνο: Αναβάθμιση της Κύπρου στις ταξιδιωτικές οδηγίες για Βρετανούς

Το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών αφαίρεσε τις έκτακτες προειδοποιήσεις για την Κύπρο από την ταξιδιωτική του οδηγία, μετά την υποχώρηση της έντασης στη Μέση Ανατολή, καθησυχάζοντας έτσι τους Βρετανούς τουρίστες.
ΑΑμμππάάςς  ΑΑρρααγγκκττσσίί  πποορρττρρααίίττοο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αραγτσί κατηγορεί τις ΗΠΑ για παραβιάσεις εκεχειρίας σε Ιράν-Λίβανο

Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για ευθύνες στις παραβιάσεις εκεχειρίας με το Ιράν και στον Λίβανο λόγω του Ισραήλ, τονίζοντας ότι η παραβίαση σε ένα μέτωπο αφορά όλα τα μέτωπα και θα προστατέψει τα συμφέροντά του με κάθε μέσο.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Στηρίζουμε τις προσπάθειες Τραμπ για συμφωνία ΗΠΑ και Ιράν

Ο Εμμανουέλ Μακρόν επαίνεσε τις προσπάθειες του Τραμπ για συμφωνία με το Ιράν και τόνισε τη διαθεσιμότητα Γαλλίας και συμμάχων για την ασφάλεια στα Στενά του Ορμούζ. Επεσήμανε τη σημασία διαβουλεύσεων για σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.
Γιώργος Γεραπετρίτης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνομιλία Γεραπετρίτη με τον ΥΠΕΞ της Αιγύπτου Μπαντρ Αμπντελάτι

Ο Γ. Γεραπετρίτης συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ Μπάντρ Αμπντελατί για διμερή ζητήματα και τις περιφερειακές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, εστιάζοντας στη Γάζα και τον Λίβανο.