ΓΔ: 2615.66 0.21% Τζίρος: 143.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:15:39
Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ

Ο Αντόνιο Γκουτέρες κηρύχθηκε ανεπιθύμητο πρόσωπο στο Ισραήλ

Μετά την επίθεση του Ιράν, το οποίο εξαπέλυσε σχεδόν 200 πυραύλους κατά του Ισραήλ χθες το βράδυ, ο Γκουτέρες καταδίκασε «τη διεύρυνση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή», όπου «η μία κλιμάκωση διαδέχεται την άλλη».

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κηρύχθηκε "persona non grata" (ανεπιθύμητο πρόσωπο) στο Ισραήλ, το οποίο του προσάπτει ότι δεν καταδίκασε ονομαστικά το Ιράν για τη μαζική του επίθεση χθες, Τρίτη, το βράδυ κατά του Ισραήλ.

«Οποιοσδήποτε δεν μπορεί να καταδικάσει κατηγορηματικά την αποτρόπαια επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ δεν αξίζει να πατήσει το πόδι του στο ισραηλινό έδαφος. Έχουμε να κάνουμε με έναν αντιισραηλινό γενικό γραμματέα που υποστηρίζει τους τρομοκράτες, τους βιαστές και τους δολοφόνους», σημείωσε ο Κατς σε ανακοίνωσή του.

Μετά την επίθεση του Ιράν, το οποίο εξαπέλυσε σχεδόν 200 πυραύλους κατά του Ισραήλ χθες το βράδυ, ο Γκουτέρες καταδίκασε «τη διεύρυνση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή», όπου «η μία κλιμάκωση διαδέχεται την άλλη».

«Αυτό πρέπει να σταματήσει. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Οι ως γνωστόν δύσκολες σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τον ΟΗΕ έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 7 Οκτωβρίου, την ημέρα της άνευ προηγουμένου επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ, η οποία πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα.

Το Ισραήλ είναι πολύ επικριτικό απέναντι στον ΟΗΕ και οι σχέσεις τους επιδεινώθηκαν περαιτέρω μετά την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Τα αιτήματα από ισραηλινής πλευράς να παραιτηθεί ο Αντόνιο Γκουτέρες ξεκίνησαν πολύ γρήγορα μετά την έναρξη του πολέμου, όταν δήλωσε ότι η επίθεση της Χαμάς «δεν ήρθε από το πουθενά» και ότι «ο παλαιστινιακός λαός (είχε) υποβληθεί σε 56 χρόνια ασφυκτικής κατοχής».

Ο Γκουτέρες έχει απευθύνει πολλές φορές έκκληση για κατάπαυση του πυρός για να τερματιστούν οι μάχες στη Γάζα και στον Λίβανο, όπου κλιμακώνεται ο πόλεμος του Ισραήλ με τη φιλοϊρανική Χεζμπολάχ εδώ και κάποιες εβδομάδες.

Το σιιτικό κίνημα του Λιβάνου άνοιξε μέτωπο με το Ισραήλ στις 8 Οκτωβρίου σε υποστήριξη της Χαμάς, αρχίζοντας να ρίχνει ρουκέτες στο βόρειο τμήμα του ισραηλινού κράτους. Έκτοτε οι σχεδόν καθημερινές ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στην Χεζμπολάχ και τον ισραηλινό στρατό είχαν ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων αμάχων και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Τη Δευτέρα το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι άρχισε χερσαία επιχείρηση στο λιβανικό έδαφος κατά της Χεζμπολάχ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μασούντ Πεζεσκιαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ο Ιρανός πρόεδρος μιλά για «οικοκτονία» από τον πόλεμο στη Μ. Ανατολή

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν χαρακτήρισε τις αμερικανοϊσραηλινές επιθέσεις στη Μέση Ανατολή «οικοκτονία», ζητώντας διεθνή καταδίκη και λύσεις, ενόψει της συνόδου COP17 για τη βιοποικιλότητα στην Αρμενία.
Μασούντ Πεζεσκιαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιρανός πρόεδρος: Θύμα τρομοκρατίας ο Ιράν στον αμερικανο-ισραηλινό πόλεμο

Ο Ιρανός πρόεδρος Πεζεσκιάν δήλωσε στη ΓΣ του ΟΗΕ ότι το Ιράν είναι «θύμα τρομοκρατίας» λόγω της στρατιωτικής επίθεσης ΗΠΑ-Ισραήλ και τόνισε πως προτιμά τη διπλωματία για να τερματιστεί η σύγκρουση.
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Καταγγελία στον ΟΗΕ για επιθέσεις από το Κατάρ, προειδοποιήσεις για Ορμούζ

Το Ιράν, με επιστολή στον ΟΗΕ στις 29 Ιουλίου 2026, κατηγορεί το Κατάρ ότι επέτρεψε σε ΗΠΑ και Ισραήλ να χρησιμοποιήσουν τη βάση του για επιθέσεις κατά του Ιράν, θεωρώντας την πράξη διεθνώς παράνομη και επικαλούμενο τεχνικά στοιχεία.
Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Γκουτέρες ζητά άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών στην περιοχή

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι τα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο απειλούν την εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν, καλώντας σε άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών. Τουλάχιστον 182 νεκροί ήταν ο βαρύτερος απολογισμός της σύγκρουσης.