ΓΔ: 2055.51 -0.19% Τζίρος: 148.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Σιδηρούς Θόλος Ισραήλ
Εκτόξευση πυραύλου από το σύστημα Σιδηρούς Θόλος κατά τη διάρκεια δοκιμής στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ αναχαίτισε πύραυλο που εκτοξεύτηκε από τη Χεζμπολάχ

Tο Ισραήλ συνεχίζει σήμερα να βομβαρδίζει τον Λίβανο, όπου το προσκείμενο στο Ιράν κίνημα Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τον θάνατο ανώτερου στελέχους του, σε πλήγμα σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν νωρίς σήμερα ότι συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας σε υπηρεσία αναχαίτισαν πύραυλο που εντοπίστηκε να περνά τα σύνορα μετά την εκτόξευσή του από τον Λίβανο, λίγη ώρα αφού ήχησαν σειρήνες συναγερμού στη μεγαλούπολη Τελ Αβίβ και τομείς της κεντρικής ισραηλινής επικράτειας, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες ΜΜΕ για το συμβάν.

Δεν αναφέρθηκαν θύματα, ούτε ζημιές, και σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις δεν υπάρχει καμιά μεταβολή στις οδηγίες της πολιτικής προστασίας.

Παράλληλα το Ισραήλ συνεχίζει σήμερα να βομβαρδίζει τον Λίβανο, όπου το προσκείμενο στο Ιράν κίνημα Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τον θάνατο ανώτερου στελέχους του την προηγουμένη, σε πλήγμα σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, την ώρα που η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να αποτρέψει την επαπειλούμενη ανάφλεξη όλης της περιοχής.

Μετά τη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ο Λίβανος έχει πλέον μετατραπεί σε «ενεργό μέτωπο», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο AFP ο επικεφαλής της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) Φιλίπ Λαζαρινί, κάνοντας λόγο για «τριπλή τραγωδία».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συγκλήθηκε να συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα Τετάρτη στις 18:00 (ώρα Νέας Υόρκης· στη 01:00 αύριο Πέμπτη ώρα Ελλάδας), για να συζητήσει την κλιμάκωση της κρίσης, κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας.

Οι καταιγιστικοί, πολύνεκροι βομβαρδισμοί των τελευταίων ημερών έριξαν στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες του Λιβάνου, που φεύγουν από τον νότο προς κάθε κατεύθυνση. Ενώ, νωρίς σήμερα, η αεροπορία του Ισραήλ έπληξε «αποθήκη» στη Σααντίγιατ, παραθαλάσσια πόλη περίπου 20 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, ανέφερε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στα λιβανικά σώματα ασφαλείας.

Με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε τον θάνατο του «διοικητή Ιμπραήμ Μοχάμεντ Κουμπάισι», που «έπεσε μάρτυρας στον δρόμο για την Ιερουσαλήμ», κατά την έκφραση που χρησιμοποιεί γενικά το κίνημα όταν αναφέρεται σε πεσόντες από ισραηλινά πυρά.

Νωρίτερα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι «μαχητικά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας εξάλειψαν χθες Τρίτη στη Βηρυτό τον Ιμπραήμ Μοχάμεντ Κουμπάισι, διοικητή του δικτύου πυραύλων και ρουκετών της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ».

Πάντα σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, άλλοι «τουλάχιστον δύο» διοικητές των μονάδων που συντόνιζε ο Ιμπραήμ Κουμπάισι σκοτώθηκαν στο πλήγμα αυτό - ο απολογισμός του οποίου, σύμφωνα με το λιβανικό υπουργείο Υγείας, ήταν τουλάχιστον 6 νεκροί και 15 τραυματίες.

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε σε ανταπόδοση «περίπου 300 ρουκέτες» εναντίον του Ισραήλ, «τραυματίζοντας έξι πολίτες και στρατιώτες, στην πλειονότητά τους ελαφρά», σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Το σιιτικό λιβανικό κίνημα από την πλευρά του ανέλαβε την ευθύνη για 18 επιθέσεις εναντίον του ισραηλινού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων της εκτόξευσης 90 ρουκετών εναντίον του αρχηγείου της διοίκησης βορρά του ισραηλινού στρατού, κοντά στη Σαφέντ, καθώς και της εξαπόλυσης drones μιας κατεύθυνσης εναντίον ναυτικής βάσης στη νότια Χάιφα, το μεγάλο λιμάνι του βόρειου Ισραήλ.

«Θα συνεχίσουμε να πλήττουμε τη Χεζμπολάχ. Και λέω στον λαό του Λιβάνου: ο πόλεμός μας δεν στρέφεται εναντίον σας, είναι με τη Χεζμπολάχ», διαβεβαίωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε βίντεο που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

Το Ισραήλ δεν έχει «καμιά επιθυμία» να προχωρήσει σε εισβολή στο έδαφος του Λιβάνου, θα προτιμούσε διπλωματική λύση για να τερματιστεί η σύγκρουσή του με τη Χεζμπολάχ, πλειοδότησε ο Ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Ντάνι Ντάνον, θυμίζοντας πως σκοπός των επιχειρήσεων είναι να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ που έχουν αναγκαστεί να τα εγκαταλείψουν εξαιτίας των πρακτικά καθημερινών ανταλλαγών πυρών που οδεύουν να κλείσουν χρόνο.

Η ανησυχία για τη ραγδαία κλιμάκωση των εχθροπραξιών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ, σύμμαχο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, κυριάρχησε κατά την έναρξη στη Νέα Υόρκη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου», προειδοποίησε για ακόμη μια φορά από το βήμα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καπνός στην Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός στρατός: Σκοτώσαμε μέλος της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός γνωστοποίησε ότι σκότωσε μέλος της Χεζμπολάχ σε επίθεση στη νότια Λίβανο, αναφέροντας πως ο Μοχάμαντ Αλί Σουεΐχ ήταν υπεύθυνος επικοινωνίας και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων για την οργάνωση.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Νεκρός από νέο ισραηλινό πλήγμα, λέει το υπ. Υγείας

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε όχημα στην Αλ Μανσούρι, νότια του Λιβάνου, σκότωσε χθες έναν πολίτη, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με πηγές, το θύμα ήταν ο διευθυντής σχολείου Μοχάμεντ Σουάιχ.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βηρυτός προσφεύγει στον ΟΗΕ κατά Ισραήλ για το τσιμεντένιο τείχος

Ο Λίβανος θα προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά του Ισραήλ για την κατασκευή τείχους, που υπερβαίνει τη Μπλε Γραμμή στα νότια σύνορα, όπως ανακοίνωσε η προεδρία. Η Μπλε Γραμμή αποτελεί το όριο μεταξύ των δύο χωρών.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Το Ισραήλ χτίζει "τείχη" στον Λίβανο, σύμφωνα με τη δύναμη του ΟΗΕ

Οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ κατηγορούν τον ισραηλινό στρατό για ανέγερση τείχους εντός λιβανικού εδάφους, το οποίο φέρεται να μπλοκάρει 4.000 τ.μ. στον Λίβανο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Finul. Το Ισραήλ αρνείται τις κατηγορίες.
Σημαία Χεζμπολάχ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ καταδικάζει τις αμερικανικές πιέσεις στη Βηρυτό

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κάσεμ, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι πιέζουν τη Βηρυτό για παραχωρήσεις προς το Ισραήλ και τόνισε πως η οργάνωση δεν θα αφοπλιστεί, παρά τις αμερικανικές πιέσεις προς την κυβέρνηση του Λιβάνου.