ΓΔ: 2015.87 1.46% Τζίρος: 115.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:55:34
Τζο Μπάιντεν ομιλία
Ο Τζο Μπάιντεν μιλά σε εκδήλωση με φόντο την αμερικανική σημαία.

Μπάιντεν στον ΟΗΕ: Τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα, ας μην το ξεχνάμε

«Ξέρω ότι πολλοί κοιτάζουν τον κόσμο σήμερα και βλέπουν δυσκολίες και αντιδρούν με απόγνωση, αλλά δεν το κάνω, δεν θα το κάνω». «Ως ηγέτες, δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια» είπε ο 81χρονος Αμερικανός πρόεδρος.

Στην τελευταία του ομιλία του ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τους πολίτες όλου του κόσμου να μην υποτάσσονται στην απόγνωση καθώς πόλεμοι μαίνονται σε όλο τον κόσμο, λέγοντας ότι υπάρχει δρόμος προς τα μπροστά.

Ο 81χρονος Αμερικανός πρόεδρος θυμήθηκε πώς το Ισραήλ και η Αίγυπτος βρίσκονταν σε πόλεμο όταν αυτός μπήκε στην πολιτική πριν από πέντε δεκαετίες. «Το Ισραήλ και η Αίγυπτος ξεκίνησαν πόλεμο, αλλά στη συνέχεια σφυρηλάτησαν μια ιστορική ειρήνη», τόνισε. «Τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα. Δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε αυτό. Το έχω δει σε όλη μου την καριέρα», είπε.

«Ξέρω ότι πολλοί κοιτάζουν τον κόσμο σήμερα και βλέπουν δυσκολίες και αντιδρούν με απόγνωση, αλλά δεν το κάνω, δεν θα το κάνω». «Ως ηγέτες, δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια. Αναγνωρίζω τις προκλήσεις από την Ουκρανία, τη Γάζα, το Σουδάν και όχι μόνο».

Μιλώντας για μια ευρεία γκάμα θεμάτων, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από Ισραήλ και Χαμάς να καταλήξουν σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων, μια συμφωνία που επιτεύχθηκε μέσω των μεσολαβητριών χωρών ΗΠΑ, Αίγυπτο και Κατάρ.

Ξεκινώντας το τμήμα της ομιλίας του αναφορικά με το Μεσανατολικό, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι «ο κόσμος δεν πρέπει να πτοείται από τη φρίκη της 7ης Οκτωβρίου. Οποιαδήποτε χώρα θα έχει το δικαίωμα, την ευθύνη να διασφαλίσει ότι μια τέτοια επίθεση δεν μπορεί να ξανασυμβεί ποτέ».

«Χιλιάδες τρομοκράτες της Χαμάς που υποστηρίζονται από το Ιράν εισέβαλαν σε ένα κυρίαρχο κράτος, σφαγιάζοντας περισσότερους από 1.200 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 46 Αμερικανών μέσα στα σπίτια τους και σε ένα μουσικό φεστιβάλ. Ειδεχθείς πράξεις σεξουαλικής βίας. Διακόσιοι πενήντα αθώοι όμηροι. Έχω συναντηθεί με τις οικογένειες αυτών των ομήρων. Έχω πενθήσει μαζί τους. Ζουν μια κόλαση», είπε.

Αναφερόμενος στα δεινά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα Γάζα, ο Μπάιντεν συνέχισε: «Αθώοι πολίτες στη Γάζα ζουν επίσης μια κόλαση. Χιλιάδες χιλιάδων άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, πάρα πολλές οικογένειες εκτοπισμένες, συνωστίζονται σε σκηνές, αντιμετωπίζουν μια δεινή ανθρωπιστική κατάσταση. Δεν ζήτησαν αυτόν τον πόλεμο που ξεκίνησε η Χαμάς».

Μιλώντας για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Μπάιντεν δήλωσε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απέτυχε στην εισβολή του στην Ουκρανία και προέτρεψε τα Ηνωμένα Έθνη να διατηρήσουν την υποστήριξή τους στο Κίεβο μέχρι αυτό να νικήσει τον πόλεμο.

«Τα καλά νέα είναι ότι ο πόλεμος του Πούτιν δεν πέτυχε τον κύριο στόχο του. (Ο Πούτιν) σκόπευε να καταστρέψει την Ουκρανία, αλλά η Ουκρανία είναι ακόμα ελεύθερη. (Ο Πούτιν) σκόπευε να αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ, αλλά το ΝΑΤΟ είναι μεγαλύτερο, ισχυρότερο και πιο ενωμένο από ποτέ», τόνισε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Αμερικανών-Ισραηλινών αξιωματούχων για τη κατάσταση στη Ράφα

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να στείλει ομάδα υψηλόβαθμων στρατιωτικών, αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών και ανθρωπιστικών οργανώσεων στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Η αμερικανική πρόταση επεκτείνει τη δύναμη στη Γάζα ως το 2027

Οι ΗΠΑ προτείνουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη δημιουργία «επιτροπής ειρήνης» για τη διακυβέρνηση της Γάζας μέχρι το 2027 και ανάπτυξη διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης, με βάση το σχέδιο Τραμπ, για την ασφάλεια και αφοπλισμό στη Γάζα.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ καταθέτουν ψήφισμα στον ΟΗΕ υπέρ του σχεδίου Τραμπ για τη Γάζα

Οι ΗΠΑ παρουσίασαν σε εταίρους τους σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ για στήριξη του ειρηνευτικού σχεδίου Τραμπ για τη Γάζα, που περιλαμβάνει διεθνή δύναμη, αναδεικνύοντας την περιφερειακή υποστήριξη στο σχέδιο.
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

Συζητείται ΟΗΕ ή διεθνής συμφωνία για πολυεθνική δύναμη στη Γάζα

Ο Μάρκο Ρούμπιο αποκάλυψε πως εξετάζεται ψήφισμα ΟΗΕ ή διεθνής συμφωνία για πολυεθνική δύναμη στη Γάζα, με σχετική συζήτηση στο Κατάρ την Κυριακή, καθώς πολλές χώρες ζητούν διεθνή κάλυψη για συμμετοχή.
Ερείπια στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Η εισηγήτρια του ΟΗΕ: Ανεπαρκές το σχέδιο για Γάζα, μιλά για γενοκτονία

Η Φραντσέσκα Αλμπανέζε του ΟΗΕ επέκρινε το αμερικανικό σχέδιο κατάπαυσης πυρός για τη Γάζα, τονίζοντας πως είναι ανεπαρκές και δεν αρκεί για τον τερματισμό της «γενοκτονίας» των Παλαιστινίων, ούτε συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Μπάιντεν και Κλίντον επαινούν Τραμπ για τον ρόλο του στην εκεχειρία Γάζας

Οι Μπάιντεν και Κλίντον επαίνεσαν τον Τραμπ για τη μεσολάβησή του στην εκεχειρία στη Γάζα, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειές του. Ο Μπάιντεν τόνισε και τον ρόλο της δικής του κυβέρνησης στην απελευθέρωση ομήρων και την παροχή βοήθειας.