ΓΔ: 2147.73 0.71% Τζίρος: 159.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:01:41
Στρατιώτες σε πόλεμο Ισραήλ
Φωτο: Shutterstock

Νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Βηρυτό και στο νότιο Λίβανο

Ο αριθμός των νεκρών από τις σημερινές επιθέσεις είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί μέσα σε μία μέρα μετά το τέλος του 15ετούς εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο, δήλωσε ένας Λιβανέζος αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα, λίγο πριν τις 7 απόγευμα, πως βομβαρδίζει τη Βηρυτό, με μια πηγή ασφαλείας να αναφέρει ισραηλινά πλήγματα στα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, το κρατικό πρακτορείο του Λιβάνου (ANI) μετέδωσε πως το Ισραήλ ξεκίνησε σήμερα το απόγευμα ένα νέο κύμα ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στον ανατολικό Λίβανο, σε συνέχεια μιας μέρας εντατικών βομβαρδισμών που ήδη από το πρωί έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 274 ανθρώπους - τη φονικότερη μέρα στον Λίβανο από τον εμφύλιο πόλεμο - έχουν τραυματίσει περισσότερους από 1.000 ανθρώπους, έχουν εκτοπίσει χιλιάδες οικογένειες, προκαλώντας πανικό σε κατοίκους.

Το κρατικό πρακτορείο του Λιβάνου (ANI) μετέδωσε ότι η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε νέο κύμα επιδρομών στην κοιλάδα Μπεκάα στον ανατολικό Λίβανο νωρίς το βράδυ.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι τρέπονται σε φυγή στον νότιο Λίβανο «λόγω των ισραηλινών θηριωδιών», δήλωσε σήμερα στο Reuters ο Λιβανέζος υπουργός αρμόδιος για την αντιμετώπιση κρίσεων, Νάσερ Γιασίν.

«Οι επιδρομές του εχθρού είχαν στόχο τα υψώματα της οροσειράς του Αντιλιβάνου», η οποία δεσπόζει πάνω από την κοιλάδα Μπεκάα και πολλά χωριά σε αυτήν την περιοχή, όπου η Χεζμπολάχ έχει ισχυρή παρουσία και εγκαταστάσεις, τόνισε το ΑΝΙ. Ο Αντιλίβανος είναι οροσειρά που εκτείνεται κυρίως στον Λίβανο, αλλά και στη Συρία και το Ισραήλ. Είναι παράλληλη στην Οροσειρά του Λιβάνου και βρίσκεται στα ανατολικά της.

Ο ισραηλινός στρατός (IDF) τόνισε ότι έπληξε «περίπου 800 στόχους» που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Χεζμπολάχ είχε εκτοξεύσει σήμερα περίπου 165 ρουκέτες από τον Λίβανο εναντίον του Ισραήλ. Οι περισσότερες από τις ρουκέτες στόχευαν περιοχές βαθιά στο βόρειο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Χάιφας. Τουλάχιστον 10 βλήματα μεγάλου βεληνεκούς εκτοξεύτηκαν προς οικισμούς της Δυτικής Όχθης, πάνω από 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τον Λίβανο.

Ο Λιβανέζος υπουργός Υγείας Φιράς Αμπιάντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα δήλωσε πως τουλάχιστον 274 άνθρωποι, εκ των οποίων 21 παιδιά και 39 γυναίκες, σκοτώθηκαν σήμερα στις ισραηλινές επιδρομές στον νότιο Λίβανο και 1.024 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Παράλληλα είπε ότι το υπουργείο εργάζεται για να διασφαλίσει ότι οι τραυματίες από τα ισραηλινά πλήγματα λαμβάνουν την υγειονομική περίθαλψη που έχουν ανάγκη. Για τον λόγο αυτόν, ανέφερε ότι ζήτησε από τα νοσοκομεία να σταματήσουν να δέχονται τακτικά, ελαφρά περιστατικά για να δημιουργηθεί χώρος για τους τραυματίες.

Ο αριθμός των νεκρών από τις σημερινές επιθέσεις είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί μέσα σε μία μέρα μετά το τέλος του 15ετούς εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο, δήλωσε ένας Λιβανέζος αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ένας υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12: «Ό,τι δεν καταλαβαίνει η Χεζμπολάχ με βία, θα το καταλάβει με περισσότερη βία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Καταγγελία κατά Ισραήλ για ρίψη γλυφοσάτης σε έδαφος του

Η Βηρυτός κατηγορεί το Ισραήλ για ψεκασμό της λιβανικής μεθορίου με γλυφοσάτη, προκαλώντας ανησυχίες ΟΗΕ για τις συνέπειες στη γεωργία και τον πληθυσμό. Τα ισραηλινά χτυπήματα συνεχίζονται παρά την εκεχειρία με τη Χεζμπολάχ.
Κεντρικό πρόσωπο συνέδριου
ΔΙΕΘΝΗ

Κατς: Οι εκτοπισμένοι Λιβανέζοι δεν θα επιστρέψουν χωρίς ασφάλεια

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Ισραήλ Κατς, δήλωσε ότι οι Λιβανέζοι εκτοπισμένοι δεν θα επιστρέψουν στα σπίτια τους στον νότιο Λίβανο, εάν δεν διασφαλιστεί πρώτα η ασφάλεια των Ισραηλινών κοντά στα σύνορα.
Καπνός στην Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινές επιδρομές στο νότιο τμήμα της Βηρυτού, αναφέρουν ΜΜΕ

Ισραηλινή αεροπορική επίθεση χτύπησε ξανά τον νότιο τομέα της Βηρυτού το βράδυ της Κυριακής, λίγες ώρες μετά από εντολή εκκένωσης αμάχων. Ακούστηκε ισχυρή έκρηξη σε περιοχή προπύργιο της Χεζμπολά, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: 850 νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις σε δύο εβδομάδες

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν προκαλέσει 850 νεκρούς -ανάμεσά τους 107 παιδιά και 66 γυναίκες- και 2.105 τραυματίες από τις 2 Μαρτίου. Χθες ο απολογισμός ήταν 826 νεκροί.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ αποκλείει απευθείας διαπραγματεύσεις με τον Λίβανο

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Γκίντεον Σαάρ ξεκαθάρισε ότι δεν προβλέπονται απευθείας διαπραγματεύσεις με τον Λίβανο για τον τερματισμό των συγκρούσεων, παρά τις δηλώσεις λιβανικής πηγής περί προετοιμασιών για συγκρότηση αντιπροσωπείας.
Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Ο ΓΓ του ΟΗΕ στηρίζει διπλωματική λύση για τον τερματισμό του πολέμου

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε στη Βηρυτό ότι πρέπει να βρεθεί διπλωματική λύση για τον πόλεμο Ισραήλ-Χεζμπολά στον Λίβανο, ζητώντας άμεση αποκλιμάκωση, καθώς οι συγκρούσεις έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.