ΓΔ: 2064.77 -0.60% Τζίρος: 491.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ορίζοντας Ταϊπέι τοπίο
Ο εμβληματικός ορίζοντας της Ταϊπέι κατά το σούρουπο, με επίκεντρο τον πύργο Taipei 101.

H θανατική ποινή στην Ταϊβάν θα εφαρμόζεται μόνο στα «πιο σοβαρά εγκλήματα»

Η απόφαση, που ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Σίου Ζουνλί, αφορά μια συλλογική αγωγή που ασκήθηκε από 37 κρατούμενους με θανατικές ποινές, οι οποίοι έχουν εξαντλήσει τις επιλογές τους για να ασκήσουν έφεση σε όλες τις πιθανές περιπτώσεις.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ταϊβάν έκρινε ότι η θανατική ποινή είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα, αλλά περιόρισε την εφαρμογή της μόνο στα πιο σοβαρά εγκλήματα και τις περιστάσεις της διάπραξής της.

Η απόφαση, που ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Σίου Ζουνλί, αφορά μια συλλογική αγωγή που ασκήθηκε από 37 κρατούμενους με θανατικές ποινές, οι οποίοι έχουν εξαντλήσει τις επιλογές τους για να ασκήσουν έφεση σε όλες τις πιθανές περιπτώσεις. Το Συνταγματικό Δικαστήριο επέτρεψε τον ισχυρισμό τον Ιανουάριο και τον Απρίλιο ακούστηκαν τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών.

Η θανατική ποινή στην Ταϊβάν μπορεί να εφαρμοστεί σε 50 εγκλήματα, κυρίως για φόνο εκ προμελέτης. Η απόφαση, η οποία αναφέρεται μόνο στις διατάξεις του ποινικού δικαίου που εφαρμόζονται στους 37 θανατοποινίτες, αναφέρει ότι ορισμένες από τις διατάξεις είναι αντισυνταγματικές.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της δικαστικής διοίκησης, Γιάνγκ Χαοκίνγκ, οι δικαστές πιστεύουν ότι ως η πιο αυστηρή τιμωρία, η θανατική ποινή θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε περιπτώσεις όπου το έγκλημα διαπράχθηκε με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι αρμόδιες αρχές υποχρεούνται να τροποποιήσουν τις εφαρμοστέες διατάξεις εντός δύο ετών από τη χθεσινή ανακοίνωσή της.

Ο Γιανγκ είπε ότι η θανατική ποινή δεν μπορεί να εκτελεστεί μέχρι να γίνουν οι σχετικές τροποποιήσεις. Σύμφωνα με την απόφαση, ο Γενικός Εισαγγελέας μπορεί να ασκήσει έκτακτη έφεση ανάλογα με τις περιστάσεις σε κάθε μία από τις περιπτώσεις, εξήγησε, προσθέτοντας ότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση, πάνω από το 80% των ερωτηθέντων είναι κατά της κατάργησης της θανατικής ποινής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβυος κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου στο ΔΠΔ της Χάγης

Ο Λίβυος Χαλίντ Μοχάμεντ Αλί ελ Χίσρι, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, μεταφέρθηκε από τη Γερμανία στη Χάγη για να δικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η δίκη του αναμένεται να αρχίσει στο τέλος του 2026.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεχίζονται οι απολογίες για το κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων στο Ηράκλειο

Συνεχίζονται οι απολογίες για τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εμπορίας ανθρώπων στο Ηράκλειο, με επτά άτομα - πέντε εικονικούς εργοδότες και δύο μεσάζοντες - να απολογούνται σήμερα. Οι απολογίες ολοκληρώνονται αύριο για τους επικεφαλής.
Νίκος Ανδρουλάκης πρόσωπο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολή Ανδρουλάκη: Ζητά συγκρότηση μετώπου διαφάνειας και θεσμικής ευθύνης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης με ανοικτή επιστολή καλεί τους Δημόσιους Αξιωματούχους-στόχους υποκλοπών να ενωθούν για την αποκάλυψη της αλήθειας. Τονίζει πως η σιωπή σημαίνει συνενοχή και κανείς δεν πρέπει να κρύβεται από το δημοκρατικό του καθήκον.
Εκλογές στην Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Δημοψήφισμα για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης

Περισσότεροι από 50 εκατομμύρια Ιταλοί ψηφίζουν για μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη που αλλάζει ρόλους δικαστών και τη δομή του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου. Το αποτέλεσμα είναι έγκυρο ανεξαρτήτως συμμετοχής, ζητώντας στήριξη η κυβέρνηση.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Προφυλακίστηκε 19χρονος για τη δολοφονία του 20χρονου στην Καλαμαριά

Προφυλακιστέος ο 19χρονος για εμπλοκή στο φονικό της Καλαμαριάς που κόστισε τη ζωή σε 20χρονο. Οι εξηγήσεις του δεν έπεισαν ανακρίτρια και εισαγγελέα, που αποφάσισαν ομόφωνα την προσωρινή του κράτηση.