ΓΔ: 2573.86 0.16% Τζίρος: 49.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:19:37
Ορίζοντας Ταϊπέι τοπίο

H θανατική ποινή στην Ταϊβάν θα εφαρμόζεται μόνο στα «πιο σοβαρά εγκλήματα»

Η απόφαση, που ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Σίου Ζουνλί, αφορά μια συλλογική αγωγή που ασκήθηκε από 37 κρατούμενους με θανατικές ποινές, οι οποίοι έχουν εξαντλήσει τις επιλογές τους για να ασκήσουν έφεση σε όλες τις πιθανές περιπτώσεις.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ταϊβάν έκρινε ότι η θανατική ποινή είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα, αλλά περιόρισε την εφαρμογή της μόνο στα πιο σοβαρά εγκλήματα και τις περιστάσεις της διάπραξής της.

Η απόφαση, που ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Σίου Ζουνλί, αφορά μια συλλογική αγωγή που ασκήθηκε από 37 κρατούμενους με θανατικές ποινές, οι οποίοι έχουν εξαντλήσει τις επιλογές τους για να ασκήσουν έφεση σε όλες τις πιθανές περιπτώσεις. Το Συνταγματικό Δικαστήριο επέτρεψε τον ισχυρισμό τον Ιανουάριο και τον Απρίλιο ακούστηκαν τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών.

Η θανατική ποινή στην Ταϊβάν μπορεί να εφαρμοστεί σε 50 εγκλήματα, κυρίως για φόνο εκ προμελέτης. Η απόφαση, η οποία αναφέρεται μόνο στις διατάξεις του ποινικού δικαίου που εφαρμόζονται στους 37 θανατοποινίτες, αναφέρει ότι ορισμένες από τις διατάξεις είναι αντισυνταγματικές.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της δικαστικής διοίκησης, Γιάνγκ Χαοκίνγκ, οι δικαστές πιστεύουν ότι ως η πιο αυστηρή τιμωρία, η θανατική ποινή θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε περιπτώσεις όπου το έγκλημα διαπράχθηκε με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι αρμόδιες αρχές υποχρεούνται να τροποποιήσουν τις εφαρμοστέες διατάξεις εντός δύο ετών από τη χθεσινή ανακοίνωσή της.

Ο Γιανγκ είπε ότι η θανατική ποινή δεν μπορεί να εκτελεστεί μέχρι να γίνουν οι σχετικές τροποποιήσεις. Σύμφωνα με την απόφαση, ο Γενικός Εισαγγελέας μπορεί να ασκήσει έκτακτη έφεση ανάλογα με τις περιστάσεις σε κάθε μία από τις περιπτώσεις, εξήγησε, προσθέτοντας ότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση, πάνω από το 80% των ερωτηθέντων είναι κατά της κατάργησης της θανατικής ποινής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβυος κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου στο ΔΠΔ της Χάγης

Ο Λίβυος Χαλίντ Μοχάμεντ Αλί ελ Χίσρι, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, μεταφέρθηκε από τη Γερμανία στη Χάγη για να δικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η δίκη του αναμένεται να αρχίσει στο τέλος του 2026.
Καπνός στο Χαρτούμ
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρώπη, Καναδάς και Σιέρα Λεόνε προειδοποιούν για νέο κύμα βίας στο Σουδάν

Νέες μαζικές φρικαλεότητες απειλούν να επαναληφθούν στο Σουδάν, όπως πέρσι στην Ελ Φάσερ, προειδοποιούν μέλη της Συμμαχίας για την Πρόληψη των Ωμοτήτων, κάνοντας λόγο για σφαγές, βασανιστήρια και σεξουαλική βία κατά αμάχων.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βαρύ κατηγορητήριο στους συλληφθέντες για το "Χωριάτικο" - Μαστροπεία και ληστεία

Βαριές κατηγορίες απήγγειλε ο Εισαγγελέας σε 59 συλληφθέντες, με κεντρικό πρόσωπο τον ιδιοκτήτη των "Χωριάτικο", για σύσταση εγκληματικής ομάδας, οικονομική απάτη, φοροδιαφυγή, μαστροπεία, ληστεία και ξέπλυμα χρήματος.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Καναδοί νέοι προσφεύγουν κατά του κράτους για το περιβάλλον

Δεκαπέντε νέοι, 17 έως 25 ετών, προσφεύγουν το καναδικό κράτος στα δικαστήρια για αδράνεια απέναντι στην κλιματική κρίση, ζητώντας ευθύνη και δράση. Η δίκη ξεκινά σήμερα στο Βανκούβερ, σε μια ιστορική για τον Καναδά υπόθεση.
Χειροπέδες σε χαρτονομίσματα ευρώ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στον εισαγγελέα οι 59 για φορολογική απάτη σε αλυσίδα φούρνων

Στον εισαγγελέα οδηγούνται οι 59 συλληφθέντες για τη μεγάλη υπόθεση φοροδιαφυγής της αλυσίδας «Χωριάτικο», με επικεφαλής τον 58χρονο ιδιοκτήτη που είχε διαφύγει στο Ντουμπάι και ετοίμαζε εκ νέου φυγή, καθώς και πρώην συνδικαλιστή της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.