ΓΔ: 2366.48 -1.69% Τζίρος: 325.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Fotia, Foties, Pyrkagia, Pyrkagies
Φωτό: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Πάνω από 90.000 στρέμματα στάχτη από δασικές πυρκαγιές στην Κολομβία

Τουλάχιστον 25 εστίες ήταν ενεργές χθες Παρασκευή περί το μεσημέρι, οι μισές στον νομό Τολίμα (δυτικά), σύμφωνα με την εθνική μονάδα διαχείρισης κινδύνων και καταστροφών.

Οι αρχές της Κολομβίας έχουν αποδυθεί σε αγώνα για να περιορίσουν δασικές πυρκαγιές στο δυτικό και στο νότιο τμήμα της χώρας, που έχουν μετατρέψει σε αποκαΐδια πάνω από 90.000 στρέμματα βλάστησης κι ενισχύονται από την ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Πλήττονται οι νομοί Τολίμα, Κουντιναμάρκα, Ουίλα, Ναρίνιο, Κάουκα και Βάγιε δελ Κάουκα, σύμφωνα με ανακοινώσεις τους.

Τουλάχιστον 25 εστίες ήταν ενεργές χθες Παρασκευή περί το μεσημέρι, οι μισές στον νομό Τολίμα (δυτικά), σύμφωνα με την εθνική μονάδα διαχείρισης κινδύνων και καταστροφών.

Δυο άνθρωποι τραυματίστηκαν στο χωριό Ναγατάιμα, που υφίσταται το πιο βαρύ πλήγμα από τις πυρκαγιές, καθώς υδραγωγείο και σπίτια καταστράφηκαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η θερμοκρασία στην περιοχή ξεπέρασε τους 41° Κελσίου, σημείωσε η υπηρεσία περιβάλλοντος του νομού.

Στον γειτονικό νομό Κουντιναμάρκα, όχι μακριά από την πρωτεύουσα της χώρας Μπογοτά, δρόμοι έκλεισαν και δεκάδες πυροσβέστες επιχειρούν για να ελέγξουν μέτωπα με τη βοήθεια ελικοπτέρων και των ενόπλων δυνάμεων.

Στον νομό Ουίλα (νοτιοδυτικά), όπου κηρύχθηκε κατάσταση καταστροφής την Κυριακή, έξι δήμοι συνέχιζαν να πλήττονται από τις πυρκαγιές.

Οι νομοί αυτοί παρουσιάζουν «έλλειψη βροχοπτώσεων και αύξηση των θερμοκρασιών» που γενικά διευκολύνουν το ξέσπασμα πυρκαγιών, εξήγησε η Τζισλιάν Ετσεβέρι, η γενική διευθύντρια του ινστιτούτου υδρολογίας, μετεωρολογίας και περιβαλλοντικών μελετών της Κολομβίας (IDEAM).

Και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν βρεθεί αντιμέτωπες το τρέχον διάστημα με καύσωνες και εκτεταμένες πυρκαγιές. Στον Ισημερινό, πάνω από 230.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων έγιναν καπνός από την 23η Αυγούστου ως τη 18η Σεπτεμβρίου, ενώ στο Περού, κηρύχθηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε τρεις νομούς όπου έχουν εκδηλωθεί πολλαπλές εστίες φωτιάς.

Η Βραζιλία ρημάζεται από «πανδημία πυρκαγιών», όπως το έθεσε μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με 61.572 εστίες φωτιάς τις 17 πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, έναντι 46.498 ολόκληρο τον αντίστοιχο μήνα του 2023.

Οι πυρκαγιές, οφειλόμενες στην πλειονότητά τους σε εμπρησμούς, σύμφωνα με τις βραζιλιάνικες αρχές, έπληξαν ζώνες-κλειδιά για τη βιοποικιλότητα, ιδίως το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, τους μεγαλύτερους υγροβιότοπους του κόσμου, στο Σεχάντου και στο Παντανάλ — κι ακόμη και εθνικό πάρκο στην πρωτεύουσα Μπραζίλια

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Νεκροί δύο σωματοφύλακες γερουσιαστή σε επίθεση σε αυτοκινητοπομπή

Ένοπλοι επιτέθηκαν στην οχηματοπομπή του Κολομβιανού γερουσιαστή Χάιρο Καστεγιάνος, σκοτώνοντας δύο σωματοφύλακές του. Ο ίδιος δεν ήταν παρών. Το περιστατικό εντείνει ανησυχίες για πολιτική βία ενόψει εκλογών.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις βαρόνοι ναρκωτικών στο στόχαστρο ΗΠΑ και Κολομβίας

Τραμπ και Πέτρο αποφάσισαν να συνεργαστούν ενάντια σε τρεις σημαντικούς βαρόνους ναρκωτικών της Κολομβίας, συνεχίζοντας ένα μακροχρόνιο πόλεμο που ευθύνεται για τραγωδίες, βία κι εκτοπισμούς στη χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή κοκαΐνης.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Το μεγαλύτερο καρτέλ της Κολομβίας σταματά διαπραγματεύσεις με τον Πέτρο

Το Κλαν δελ Γκόλφο ανέστειλε τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Πέτρο, κατηγορώντας τη συμφωνία Πέτρο-Τραμπ για στοχευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις ως παραβίαση των δεσμεύσεων μεταξύ τους.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία και ΗΠΑ καλούν τη Βενεζουέλα σε δράση κατά των ναρκοκαρτέλ

Κολομβία και ΗΠΑ θα ζητήσουν από τη Βενεζουέλα να συνεργαστεί στη νέα επιχείρηση κατά διακίνησης ναρκωτικών, με έμφαση σε τρεις ηγέτες καρτέλ, μετά από συνάντηση Πέτρο και Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας.
Γκουστάβο Πέτρο Κολομβία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος Πέτρο: Θετική η συνάντηση με τον Τραμπ στις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γουστάβο Πέτρο, χαρακτήρισε «θετική» τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, παρά τις εντάσεις που υπήρξαν το τελευταίο διάστημα μεταξύ των δύο χωρών.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Πνίγηκε ο υπαρχηγός του μεγαλύτερου καρτέλ ναρκωτικών

Νο2 της Clan del Golfo, του μεγαλύτερου κολομβιανού καρτέλ ναρκωτικών, πέθανε σε ναυάγιο. Ο Γκονσαλίτο, καταζητούμενος από τις ΗΠΑ, έχασε τη ζωή του ενώ η οργάνωση διαπραγματεύεται με την κυβέρνηση της Κολομβίας στο Κατάρ.