ΓΔ: 2280.09 -1.11% Τζίρος: 305.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Το Κίεβο ανησυχεί για μεταφορά ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Χθες και οι ΗΠΑ, σύμμαχος κλειδί της Ουκρανίας, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ενδεχόμενη μεταφορά ιρανικών πυραύλων στη Ρωσία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο ότι ανησυχεί βαθιά για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες πιθανόν να επίκειται η μεταφορά ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία.

Σε ανακοίνωσή του που εστάλη στους δημοσιογράφους το υπουργείο σημειώνει ότι η αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Τεχεράνης και της Μόσχας είναι απειλή για την Ουκρανία, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Ζήτησε εξάλλου από τη διεθνή κοινότητα να εντείνει την πίεση στο Ιράν και τη Ρωσία.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN και η εφημερίδα Wall Street Journal μετέδωσαν χθες Παρασκευή ότι το Ιράν έχει μεταφέρει μικρού βεληνεκούς βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία, επικαλούμενα μη κατονομαζόμενες πηγές.

Τον Αύγουστο το Reuters είχε μεταδώσει ότι η Ρωσία ανέμενε την επικείμενη παράδοση εκατοντάδων μικρού βεληνεκούς βαλλιστικών πυραύλων Fath-360 από το Ιράν. Eνώ Ρώσοι στρατιωτικοί εκπαιδεύονταν στο Ιράν στη χρήση όπλων κατευθυνόμενων από δορυφόρους για ενδεχόμενη χρήση τους στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Χθες και οι ΗΠΑ, σύμμαχος κλειδί της Ουκρανίας, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ενδεχόμενη μεταφορά ιρανικών πυραύλων στη Ρωσία.

«Οποιαδήποτε μεταφορά ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία θα αποτελέσει δραματική κλιμάκωση στη στήριξη του Ιράν προς τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε ο Σον Σάβετ εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Ρούμπιο-Λαβρόφ για διπλωματικά θέματα

Οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας μίλησαν τηλεφωνικά για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, τους πολέμους στην Ουκρανία και στο Ιράν. Νέοι βομβαρδισμοί προκάλεσαν δεκάδες θύματα στην Ουκρανία και την Κριμαία, ενώ αναμένεται κατάπαυση πυρός λόγω επετείου.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν-Τραμπ για Ιράν και Ουκρανία

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι πρόεδροι Ρωσίας και ΗΠΑ, Πούτιν και Τραμπ, συζητώντας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τους τρόπους επίλυσης, ενώ ο Πούτιν πρότεινε προσωρινή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία για την επέτειο της λήξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Δάνειο στην Ουκρανία σε 24 ώρες και νέες κυρώσεις κατά Ιράν

Η Ύπατη Εκπρόσωπος Κάγια Κάλας αναφέρθηκε στις αποφάσεις του Συμβουλίου ΥΠΕΞ ΕΕ που αφορούν Ουκρανία και Λίβανο, επισημαίνοντας νέα δυναμική για το ουκρανικό δάνειο και πρόσθετες κυρώσεις κατά Ρωσίας και εκστρατειών παραπληροφόρησης.
Εμμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλία Μακρόν - Ερντογάν για Ουκρανία και Ιράν

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε πως συνομίλησε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την κατάπαυση του πυρός στο Ιράν και την Ουκρανία, τη σημασία της εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή και τον διάλογο ως κλειδί για περιφερειακή σταθερότητα.
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν και Ερντογάν: συνομιλία για Ιράν και Ουκρανία

Ο Μακρόν δήλωσε ότι συζήτησε με τον Ερντογάν για την κατάπαυση πυρός στο Ιράν και την Ουκρανία, τονίζοντας τη σημασία διπλωματικής λύσης και σεβασμού της εκεχειρίας, ειδικά στη Μέση Ανατολή και τα Στενά του Ορμούζ.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ουκρανοί κατέρριψαν ιρανικά drones σε πολλές χώρες

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποκάλυψε πως ουκρανικές μονάδες στη Μέση Ανατολή κατέρριψαν ιρανικά drones σε πολλές χώρες, στο πλαίσιο αποστολής που ενίσχυσε τα τοπικά αντιαεροπορικά συστήματα, διαψεύδοντας ότι ήταν άσκηση.