ΓΔ: 2506.79 0.24% Τζίρος: 286.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Βολοντίμιρ Ζελένσκι γραφείο
Φωτογραφία Shutterstock

Μετά την πρόταση Ζελένσκι, νέος υπουργός Εξωτερικών ο Αντρίι Σίμπιχα

Ο διορισμός του Σίμπιχα γίνεται στο πλαίσιο του μεγαλύτερου ανασχηματισμού της κυβέρνησης της Ουκρανίας μετά την έναρξη του πολέμου, τον Φεβρουάριο του 2022.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα τον διορισμό του Αντρίι Σίμπιχα ως επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας σε αντικατάσταση του προκατόχου του Ντμίτρι Κουλέμπα, στο πλαίσιο μεγάλου ανασχηματισμού της κυβέρνησης, όπως δήλωσαν βουλευτές.

Συνολικά 258 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του διορισμού του Σίμπιχα, που ήταν μέχρι σήμερα δεύτερος στην ιεραρχία του υπουργείου Εξωτερικών -- για την έγκριση του διορισμού του απαιτούνταν τουλάχιστον 226 ψήφοι, όπως ανέφεραν διάφοροι βουλευτές στους λογαριασμούς τους στο Telegram.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα από το κοινοβούλιο να επικυρώσει τον διορισμό του Αντρίι Σίμπιχα στη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Ο διορισμός του Σίμπιχα γίνεται στο πλαίσιο του μεγαλύτερου ανασχηματισμού της κυβέρνησης της Ουκρανίας μετά την έναρξη του πολέμου, τον Φεβρουάριο του 2022, με τον Ζελένσκι να δηλώνει ότι η χώρα έχει ανάγκη «νέα ενέργεια».

Το κοινοβούλιο έχει ήδη δεχθεί την παραίτηση του Κουλέμπα, την οποία ανακοίνωσε ο ίδιος χθες Τετάρτη, μιας από τις πλέον προβεβλημένες προσωπικότητες της ουκρανικής κυβέρνησης. Η ουκρανική βουλή δέχθηκε τις παραιτήσεις και άλλων υπουργών και υφυπουργών που αποχώρησαν από την κυβέρνηση τις τελευταίες δύο ημέρες, ενώ αναμένεται να εγκρίνει τον διορισμό των αντικαταστατών τους.

Ο Σίμπιχα, μέχρι πρότινος υφυπουργός Εξωτερικών, είναι ένας διπλωμάτης καριέρας που εργάστηκε επί χρόνια ως αναπληρωτής προσωπάρχης του Ζελένσκι, αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική και τις στρατηγικές συνεργασίες.

Ο διορισμός του Σίμπιχα ως υφυπουργού Εξωτερικών τον Απρίλιο είχε θεωρηθεί προσπάθεια του Ουκρανού προέδρου να ελέγξει καλύτερα αυτό το υπουργείο κλειδί.

Λιγότερο γνωστός στο κοινό και λιγότερο προβεβλημένος από τα μέσα ενημέρωσης, ο 49χρονος Σίμπιχα θεωρείται σημαντικός παράγοντας της ουκρανικής διπλωματίας. Από το 2016 ως το 2021 ήταν πρεσβευτής της χώρας στην Τουρκία.

Ωστόσο αναλυτές επισημαίνουν ότι δεν αναμένουν μεγάλες αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της Ουκρανίας. Μετά το ξέσπασμα του πολέμου με τη Ρωσία η προεδρία ήταν αυτή που συχνά αποφάσιζε για σημαντικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και όχι ο αρμόδιος υπουργός.

Στο μεταξύ ο Ζελένσκι ετοιμάζεται να ταξιδέψει στις ΗΠΑ αργότερα μέσα στον Σεπτέμβριο για να παρουσιάσει το «σχέδιο νίκης» του, όπως το χαρακτηρίζει το Κίεβο, στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Επίσης αύριο θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση της ομάδας Ράμσταϊν, των χωρών που στηρίζουν στρατιωτικά την Ουκρανία, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικά χτυπήματα σε πλοία και λιμάνια της Οδησσού στην Ουκρανία

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις χτύπησαν λιμενικές υποδομές και πλοία στην Οδησσό, με στόχο φορτηγά πλοία, εγκαταστάσεις αποθήκευσης εξοπλισμού, καυσίμων και φορτοεκφόρτωσης που, όπως ισχυρίζονται, εξυπηρετούσαν τον ουκρανικό στρατό.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικά πλήγματα σε νέες αποθήκες της Wildberries στη Ρωσία

Η Ουκρανία εξαπέλυσε δύο ακόμη επιθέσεις με drones σε αποθήκες της ρωσικής Wildberries σε Κρασνοντάρ και Νεβιννομίσκ, με αποτέλεσμα έναν θάνατο και τρεις τραυματίες, ενώ προκλήθηκε πτώση 2,3% στη μετοχή της ανταγωνίστριας Ozon.
Γερμανικό κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Η Ρωσία διασπείρει ψευδείς ειδήσεις για γερμανικές πυρηνικές έρευνες

Η Γερμανία διέψευσε τις διαδικτυακές αναφορές για δήθεν έρευνες στα πυρηνικά όπλα, αποκαλώντας τις ρωσική προπαγάνδα με στόχο τη δυσφήμησή της για τη στήριξή της στην Ουκρανία.
Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Λαβρόφ-Ρούμπιο στο περιθώριο της συνόδου της ASEAN

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ θα συναντηθεί αύριο στις Φιλιππίνες με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάρκο Ρούμπιο, για να συζητήσουν κυρίως τους πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, στο περιθώριο της συνόδου ASEAN.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Νεκρός και 8 τραυματίες σε ουκρανική επίθεση με drones κατά αποθηκών

Επίθεση ουκρανικών drones έπληξε αποθήκες της Wildberries στη Ρωσία, με έναν νεκρό και οκτώ τραυματίες. Η διεύθυνση της εταιρείας απομάκρυνε προσωπικό από εγκαταστάσεις στο Κρασναντάρ και το Νιεβιναμίσκ, όπου ξέσπασε πυρκαγιά.
Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Οι ουκρανικές επιθέσεις στη Wildberries έπληξαν τις επιχειρήσεις

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ζημιές σε επιχειρήσεις μετά από ουκρανικές επιθέσεις με drones σε αποθήκες της Wildberries, προκαλώντας διακοπές λειτουργίας και πυρκαγιές. Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι επλήγησαν τόσο η εταιρεία όσο και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.