ΓΔ: 2449.29 -0.10% Τζίρος: 260.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Εμανουέλ Μακρόν ομιλεί

Ο Μακρόν αναζητά έναν «υπερκομματικό» πρωθυπουργό για τη Γαλλία

Τις τελευταίες ημέρες, το Μέγαρο των Ηλυσίων ήταν πρόθυμο να προωθήσει τον Μπερνάρ Καζνέβ, υποστηρίζοντας ότι είναι από τις μοναδικές πολιτικές προσωπικότητες που δεν θα απορριφθεί αμέσως από μια πρόταση δυσπιστίας στην Εθνοσυνέλευση.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργό Μπερνάρ Καζνέβ, μια πολιτική προσωπικότητα που θεωρείται πρωτοπόρος για την ηγεσία της γαλλικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το Politico.

«Ο Μπερνάρ Καζνέβ δεν ζητά, αλλά αν το κάνει, είναι από καθήκον και για να αποφύγει πρόσθετες δυσκολίες για τη χώρα», δήλωσε το περιβάλλον του στη Le Monde, δίδοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην κίνηση του προέδρου της Γαλλίας να καλέσει για συνομιλίες τον πρώτο για το θέμα της πρωθυπουργίας.

Αντίθετα, από το περιβάλλον του Γάλλο προέδρου υποβαθμίζεται η σπουδαιότητα της συνάντησης καθώς σημειώνουν στην Liberation ότι ο Καζνέβ, όμως, δεν είναι το μόνο πρόσωπο που θα γίνει δεκτό από τον Εμανουέλ Μακρόν, αφού θα έχει συζητήσεις με τους προκατόχους του Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ την ίδια ημέρα, συνεχίζοντας έτσι τις διαβουλεύσεις του για να βρεθεί ένας «υπερκομματικός» πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι ο αριστερός συνασπισμός του Νέου Λαϊκού Μετώπου που κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών, πρότεινε τη Λουσί Καστέ, την οποία ο Εμανουέλ Μακρόν απέρριψε γρήγορα.

Η Γαλλία έχει εμπλακεί σε πολιτική κρίση από τότε που ο Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές στις 9 Ιουνίου, αφού το στρατόπεδό του έχασε τις ευρωπαϊκές εκλογές από την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν. Στις 7 Ιουλίου, η αριστερή συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) συγκέντρωσε τις περισσότερες έδρες στην Εθνοσυνέλευση, ακολουθούμενη από την κεντρώα συμμαχία του Μακρόν και την Εθνική Συσπείρωση.

Αλλά το NFP δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία στο νομοθετικό σώμα - ένα επιχείρημα που χρησιμοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος ως δικαιολογία για την άρνησή του να διορίσει την υποψήφια του για τη θέση του πρωθυπουργού, την 37χρονη δημόσια υπάλληλο Λουσί Καστέ.

Τις τελευταίες ημέρες, το Μέγαρο των Ηλυσίων ήταν πρόθυμο να προωθήσει το όνομα του Μπερνάρ Καζνέβ, υποστηρίζοντας ότι είναι μια από τις μοναδικές πολιτικές προσωπικότητες που δεν θα απορριφθεί αμέσως από μια πρόταση δυσπιστίας στην Εθνοσυνέλευση.

Ο Καζνέβ έχει ήδη υπηρετήσει ως πρωθυπουργός υπό τον Φρανσουά Ολάντ. Ωστόσο, το 2022 αποχώρησε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Είναι εκπρόσωπος του πιο κεντρώου περιθωρίου της γαλλικής αριστεράς και εδώ και καιρό βρίσκεται σε αντίθεση με το αριστερό κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας του Μελανσόν.

Ο Καζνέβ «δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αριστερός πρωθυπουργός εάν δεν έχει την υποστήριξη των τεσσάρων πολιτικών συνιστωσών της αριστεράς στην Εθνοσυνέλευση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ανυπότακτης Γαλλίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Στήριξη στη σταθερότητα και εδαφική ακεραιότητα του Λιβάνου

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε στη λιβανική ηγεσία τη στήριξη της Γαλλίας στην ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα του Λιβάνου και ζήτησε σεβασμό της κατάπαυσης του πυρός, ενώ η Γαλλία δεσμεύεται να βοηθήσει στη διαδικασία με συγκεκριμένα μέτρα.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία και Ισπανία απορρίπτουν τα "κέντρα επιστροφών" για μετανάστες

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως η Γαλλία δεν θα ιδρύσει Κέντρα Επιστροφής μεταναστών εκτός ΕΕ, θεωρώντας τα μη αποτελεσματικά και αντίθετα στις ευρωπαϊκές αξίες, αν και σέβεται άλλες χώρες που ακολουθούν αυτή την πολιτική.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Οι Ευρωπαίοι να συμμετέχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες για Ουκρανία

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως οι Ευρωπαίοι πρέπει να συμμετέχουν σε κάθε διαπραγμάτευση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και πως ο Αντόνιο Κόστα ίσως έχει ρόλο στις ειρηνευτικές συνομιλίες, εφόσον αυτό διευκρινιστεί.
Εμανουέλ Μακρόν ομιλεί
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Η συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν ήταν αυθόρμητη, αλλά στη σωστή κατεύθυνση

Ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν «αυθόρμητη αλλά σωστή», αμφισβητώντας το τέλος του πολέμου. Τόνισε τη στήριξη στη διπλωματία, στον Λίβανο και την ασφάλεια Ορμούζ, καλώντας το Ισραήλ σε υπευθυνότητα.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Είχα πάντα εμπιστοσύνη στον Τραμπ, κρατά πάντα τις υποσχέσεις του

Ο Μακρόν δήλωσε ότι πάντα είχε εμπιστοσύνη στον Τραμπ, επισημαίνοντας πως τηρούσε τις δεσμεύσεις του, παρά τις διαφωνίες τους. Υποδέχθηκε θερμά τον Τραμπ στη G7, παρότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε φύγει νωρίς πέρυσι.