ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας στο επίκεντρο του συμβουλίου των ΥΠΕΞ

Οι υπ. Εξωτερικών της ΕΕ θα έχουν συζητήσεις με τον Τούρκο ομόλογό τους Χακάν Φιντάν, με ένα από τα ζητήματα που θα συζητηθούν να είναι το Κυπριακό.

Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και η συνεργασία σε παγκόσμια γεωπολιτικά θέματα θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον Τούρκο ομόλογό τους, Χακάν Φιντάν, στο περιθώριο του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που θα διεξαχθεί στις 29 Αυγούστου στις Βρυξέλλες.

Όπως ανέφερε σήμερα, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Επιτροπής, ο αρμόδιος εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, ο Χακάν Φιντάν έχει προσκληθεί σε αυτή τη συνάντηση και όλα δείχνουν ότι θα παραστεί. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον Τούρκο ομόλογό τους για όλα τα θέματα που είναι σημαντικά για την ΕΕ, εξήγησε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής. Τα θέματα αυτά αφορούν τις ευρωτουρκικές σχέσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται το Κυπριακό ζήτημα και η τουρκική συμπεριφορά προς την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς επίσης και η περιφερειακή συνεργασία και η παγκόσμια γεωπολιτική συνεργασία σε διάφορα θέματα, προσέθεσε.

«Είναι μια άτυπη συνάντηση. Η ανταλλαγή απόψεων με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών θα έχει άτυπο χαρακτήρα. Θα δούμε πού βρισκόμαστε, πώς αντιμετωπίζουμε πολλά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, ενώ παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία του Κυπριακού, λέγοντας ότι «αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι της σχέσης και της συνεργασίας μας με την Τουρκία».

Ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε ότι η θέση της ΕΕ σχετικά με το Κυπριακό είναι ξεκάθαρη, υπενθυμίζοντας τα πρόσφατα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Απριλίου, στα οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «η ΕΕ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επανέναρξη και την πρόοδο των συνομιλιών για τη διευθέτηση του ζητήματος της Κύπρου, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας».

Στα ίδια συμπεράσματα επισημαίνεται επίσης, ότι «η εποικοδομητική συμμετοχή της ίδιας της Τουρκίας θα συμβάλει καθοριστικά στην προώθηση των διαφόρων τομέων συνεργασίας που προσδιορίζονται στην κοινή ανακοίνωση» του Ύπατου Εκπροσώπου και της Επιτροπής σχετικά με την πορεία των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας». Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, ανέφερε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένουν να ακούσουν από τον Τούρκο ομόλογό τους, πώς σκοπεύει η Άγκυρα να προχωρήσει με εποικοδομητικές λύσεις.

Εξάλλου, στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών θα συζητηθούν (σ.σ. χωρίς την παρουσία του Χακάν Φιντάν) ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, παρουσία του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, οι περιφερειακές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ο πόλεμος στη Γάζα, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στη Βενεζουέλα. Πρόκειται για μια άτυπη συνάντηση, επομένως δεν θα υπάρξει κανένα συμπέρασμα και δεν θα ληφθεί καμία απόφαση.

Τη "σκυτάλη" θα πάρουν οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ, στην άτυπη συνάντησή τους στις 30 Αυγούστου, όπου θα εξεταστεί κυρίως η πρόοδος που έχει σημειωθεί όσον αφορά την παροχή στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία, καθώς και η χρήση των έκτακτων κερδών από τα ακινητοποιημένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, με σκοπό τον εξοπλισμό της Ουκρανίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Αυτιάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα Αυτιά σε Κομισιόν για διακοπή ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στην Τουρκία

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Γιώργος Αυτιάς, υπέβαλε ερώτηση στην Κομισιόν για τις τουρκικές εξαγγελίες θαλάσσιων πάρκων, ζητώντας αναστολή χρηματοδότησης προς την Τουρκία.
Τίτζα Κάλας Εσθονία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Ερώτηση στην ΕΕ για την τουρκική πρόκληση με τα θαλάσσια πάρκα

Οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν ερώτηση στην ΕΕ ζητώντας μέτρα στήριξης της Ελλάδας, μετά την τουρκική ανακήρυξη θαλάσσιων πάρκων που παραβιάζουν διεθνές δίκαιο και ελληνικά δικαιώματα σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Η ένταξη στην ΕΕ δεν αποτελεί πια προτεραιότητα για την Τουρκία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η ένταξη στην ΕΕ δεν αποτελεί πια προτεραιότητα για την Τουρκία, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη θα ζημιωθεί από αυτό. Μίλησε επίσης για τις σχέσεις με την ΕΕ, τα F-35 και κρίσιμα διεθνή θέματα.
Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καγιά Κάλλας: Ζητούμε σεβασμό της Τουρκίας στα κυριαρχικά δικαιώματα της ΕΕ

Η Κάγια Κάλλας κάλεσε την Τουρκία να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ, ενόψει του νομοσχεδίου για τη «Γαλάζια Πατρίδα», ζητώντας αποχή από μονομερείς ενέργειες.
Σημαίες Κύπρου ΕΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γ. Μανιάτης ζητά κυρώσεις ΕΕ για αγωγό αερίου Τουρκίας-Κατεχομένων

Ο Γιάννης Μανιάτης ζητά από την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις σε όσους συμμετέχουν στην κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από την Τουρκία προς τα Κατεχόμενα, που ενισχύει την εξάρτηση από την Τουρκία και υπονομεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.
Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΕ: Έκκληση προς Τουρκία για σεβασμό κυριαρχίας των κρατών-μελών

Η Κάγια Κάλας ζήτησε από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ, ενώ ανακοίνωσε ότι θα επιθεωρήσει την επιχείρηση Aspides, τονίζοντας τη σημασία της για τη ναυσιπλοΐα και την ασφάλεια στην περιοχή.