ΓΔ: 2506.79 0.24% Τζίρος: 286.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Διυλιστήριο πετρελαίου βιομηχανία
Φωτο: Shutterstock

Ρωσία: Ένας νεκρός από πυρκαγιά στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας

Ορισμένες αναφορές σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνουν λόγο για ισχυρή έκρηξη που ακούστηκε σε πολλές συνοικίες της πόλης αυτής της δυτικής Σιβηρίας, η οποία βρίσκεται 2.700 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας.

Το διυλιστήριο στην πόλη Όμσκ της Ρωσίας, το μεγαλύτερο της χώρας ανακοίνωσε ότι ένας από τους εργαζόμενους του σκοτώθηκε κατά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα σήμερα σε τμήμα τεχνολογικού εξοπλισμού.

Επτά άνθρωποι διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο, εκ των οποίων ένας ήταν σε κρίσιμη κατάσταση, μετά από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε διυλιστήριο στην  πόλη Ομσκ, δήλωσε σήμερα ο τοπικός κυβερνήτης, αν και όπως είπε η μονάδα εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά και δεν θα επηρεασθεί η παραγωγή της.

«Η πυρκαγιά στο διυλιστήριο του Ομσκ είναι υπό έλεγχο. Το αυτόματο σύστημα ασφαλείας της μονάδας εντόπισε την πυρκαγιά στον τεχνολογικό εξοπλισμό…Η εταιρεία λειτουργεί κανονικά», αναφέρει σε ανακοίνωση του το διυλιστήριο, το μεγαλύτερο της Ρωσίας.

Αργότερα ανακοίνωσε ότι η πυρκαγιά περιορίστηκε στην μονάδα, η οποία παράγει περίπου το 8% της συνολικής ποσότητας διυλισμένου πετρελαίου της Ρωσίας.

Ο τοπικός κυβερνήτης, Βιτάλι Κλοτσένκο, δήλωσε μέσω ανάρτησης του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, ότι επτά άτομα διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο και ένας εξ αυτών είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Η μονάδα, που ανήκει στην Gazprom Neft ανακοίνωσε ότι η πυρκαγιά δεν θα επηρεάσει το πλάνο παραγωγής, το οποίο θα μπορεί να εκπληρώσει χάρη στις πρόσθετες δυνατότητες παραγωγής που διαθέτει.

Ορισμένες αναφορές σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνουν λόγο για ισχυρή έκρηξη που ακούστηκε σε πολλές συνοικίες της πόλης αυτής της δυτικής Σιβηρίας, η οποία βρίσκεται 2.700 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας.

Δύο πηγές που γνωρίζουν λεπτομέρειες δήλωσαν ότι από την πυρκαγιά επλήγη μια μονάδα απόσταξης αργού, η CDU-11, μία από τις δύο μεγαλύτερες μονάδες πρωτογενούς διύλισης του διυλιστηρίου.

Η άλλη μονάδα πρωτογενούς διύλισης, η CDU-10, ήταν ήδη αδρανής λόγω πυρκαγιάς που είχε εκδηλωθεί στις αρχές Αυγούστου. Η κάθε μία από τις μονάδες CDU-10 και CDU-11, έχουν την δυνατότητα να παράγουν περίπου 8,6 εκατομμύρια μετρικούς τόνους τον χρόνο.

Η αιτία της πυρκαγιάς δεν κατέστη άμεσα σαφής. Αρκετά ρωσικά διυλιστήρια έχουν δεχθεί από επιθέσεις από ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Το διυλιστήριο του Ομσκ παρήγαγε περισσότερους από 21 εκατομμύρια μετρικούς τόνους (420.000 βαρέλια ημερησίως) αργού πετρελαίου το 2022.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Δέκα τραυματίες στη Μόσχα από ουκρανικές επιθέσεις με drones

Η Ουκρανία εξαπέλυσε επίθεση με 400 drones στη Μόσχα και τα περίχωρα, προκαλώντας τραυματισμούς και φωτιές, ενώ έπληξε εγκαταστάσεις εφοδιασμού και αποθήκες πετρελαίου. Ο Ζελένσκι τόνισε πως απαντούν στα ρωσικά πλήγματα.
Κατεστραμμένη πόλη Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικά πυραυλικά πλήγματα στο Κίεβο: 1 νεκρός, 7 τραυματίες

Τουλάχιστον ένας νεκρός και επτά τραυματίες από ρωσικά πυραυλικά χτυπήματα στο Κίεβο τα ξημερώματα. Προκλήθηκαν ζημιές σε κτίρια, αυτοκίνητα και αποθήκες, ενώ ξέσπασαν πυρκαγιές σε διάφορες συνοικίες της πόλης.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικός στρατός: Πλήγμα σε ρωσικό διυλιστήριο και δύο δεξαμενόπλοια

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν πως έπληξαν ρωσικό διυλιστήριο στο Γιαροσλάβλ, προκαλώντας πυρκαγιά, ενώ αναφέρουν ότι επλήγησαν επίσης ένα πλοίο αερίου και ένα δεξαμενόπλοιο στη Μαύρη Θάλασσα.
αντλίες άντλησης πετρελαίου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία παρέλαβε το πρώτο φορτίο βενζίνης από το Καζακστάν

Το Καζακστάν έκανε την πρώτη εξαγωγή βενζίνης προς τη Ρωσία τον Ιούλιο, στέλνοντας περίπου 1.000 τόνους λόγω των ελλείψεων που προκλήθηκαν από επιθέσεις με drones σε ρωσικά διυλιστήρια, αναζητώντας επιπλέον προμήθειες από γειτονικές χώρες.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Στις 23 Ιουλίου η απόφαση για τη 21η δέσμη κυρώσεων κατά Ρωσίας

Η ΕΕ ανέβαλε για τις 23 Ιουλίου τη λήψη απόφασης για το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας και διατήρησε το πλαφόν των 44 δολαρίων στο ρωσικό πετρέλαιο, λόγω έλλειψης ομοφωνίας στις Βρυξέλλες.