ΓΔ: 2246.82 -2.26% Τζίρος: 240.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία Λιβάνου
Η εθνική σημαία του Λιβάνου κυματίζει με φόντο ένα κόκκινο ηλιοβασίλεμα.

ΟΗΕ και Λίβανος καλούν σε αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση όλες τις πλευρές

Από την πλευρά της η Αίγυπτος προειδοποίησε για τον κίνδυνο να ανοίξει ένα νέο μέτωπο πολέμου στον Λίβανο, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας έκκληση για σταθερότητα.

Η συντονίστρια του ΟΗΕ στον Λίβανο και οι κυανόκρανοι που είναι ανεπτυγμένοι στη χώρα όπως και ο Λιβανέζος πρωθυπουργός ζήτησαν σήμερα να υπάρξει αποκλιμάκωση μεταξύ του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.

Ο Νατζίμπ Μικάτι επεσήμανε ότι «είχε επαφές με τους φίλους του Λιβάνου ώστε να σταματήσει η κλιμάκωση», αφού η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας επίθεση εναντίον του Ισραήλ, το οποίο προέβη σε αμυντικά πλήγματα στο λιβανέζικο έδαφος για να περιορίσει το εύρος της επίθεσης.

Η συντονίστρια του ΟΗΕ στον Λίβανο και η προσωρινή δύναμη του ΟΗΕ (Unifil) που είναι ανεπτυγμένη στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου ζήτησαν από τη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ «να απέχουν από οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση» και να υπάρξει «κατάπαυση του πυρός».

Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το πιο επείγον είναι «να σταματήσει η ισραηλινή επιθετικότητα και να εφαρμοστεί η απόφαση 1701 του ΟΗΕ», η οποία έβαλε τέλος στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ το 2006.

Στην κοινή τους ανακοίνωση η συντονίστρια του ΟΗΕ και η Unifil υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη «επιστροφής στην παύση των εχθροπραξιών μετά την εφαρμογή της απόφασης 1701».

Η απόφαση αυτή προβλέπει ότι μόνο ο στρατός του Λιβάνου και οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ μπορούν να αναπτυχθούν στο νότιο τμήμα της χώρας που συνορεύει με το Ισραήλ.

Από την πλευρά της η Αίγυπτος προειδοποίησε για τον κίνδυνο να ανοίξει ένα νέο μέτωπο πολέμου στον Λίβανο, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας έκκληση για σταθερότητα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίθεση στη Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινά νέα πλήγματα κατά Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο

Το Ισραήλ πραγματοποίησε επιθέσεις σε χωριά του νοτίου Λιβάνου, ζητώντας ταυτόχρονα την εκκένωσή τους, παρά την πρόσφατη παράταση κατάπαυσης πυρός. Αναφέρθηκαν χτυπήματα και μετακινήσεις κατοίκων προς Σιδώνα και Βηρυτό.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Ζητά εγγυήσεις ΗΠΑ για εκεχειρία, επίθεση Σαλάμ στη Χεζμπολάχ

Ο Λίβανος καλωσορίζει την 45ήμερη παράταση της κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ, ζητώντας ταυτόχρονα ανεξάρτητο μηχανισμό επιτήρησης και εγγυήσεις από τις ΗΠΑ για βιώσιμη σταθερότητα και αποτροπή αποτυχιών του παρελθόντος.
Επίθεση στη Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινά πλήγματα στη νότια περιοχή της Τύρου στον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επιθέσεις κατά στόχων της Χεζμπολάχ κοντά στην Τύρο, ενώ νωρίτερα κατήγγειλε παραβιάσεις εκεχειρίας από εκρηκτικά drones. Τα επεισόδια σημειώθηκαν μετά από θετικές διαπραγματεύσεις στο εξωτερικό.
σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ ζητά εκκένωση πέντε χωριών στο νότιο Λίβανο λόγω εντάσεων

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ζήτησαν εκκένωση πέντε χωριών στο νότιο Λίβανο κοντά στην Τύρο, επικαλούμενες παραβιάσεις της εκεχειρίας από τη Χεζμπολάχ και δηλώνοντας ότι ίσως χρειαστούν στρατιωτική δράση.
Επίθεση στη Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Στους 20 οι νεκροί Ισραηλινοί

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν πως άλλος ένας υπαξιωματικός σκοτώθηκε από ολμοβόλο στον νότιο Λίβανο, αυξάνοντας τα θύματά τους στους 20, με τους περισσότερους να είναι στρατιωτικοί, στον πόλεμο κατά της Χεζμπολά.