ΓΔ: 2682.05 0.23% Τζίρος: 61.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:04:37
Σημαία Λιβάνου

ΟΗΕ και Λίβανος καλούν σε αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση όλες τις πλευρές

Από την πλευρά της η Αίγυπτος προειδοποίησε για τον κίνδυνο να ανοίξει ένα νέο μέτωπο πολέμου στον Λίβανο, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας έκκληση για σταθερότητα.

Η συντονίστρια του ΟΗΕ στον Λίβανο και οι κυανόκρανοι που είναι ανεπτυγμένοι στη χώρα όπως και ο Λιβανέζος πρωθυπουργός ζήτησαν σήμερα να υπάρξει αποκλιμάκωση μεταξύ του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.

Ο Νατζίμπ Μικάτι επεσήμανε ότι «είχε επαφές με τους φίλους του Λιβάνου ώστε να σταματήσει η κλιμάκωση», αφού η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας επίθεση εναντίον του Ισραήλ, το οποίο προέβη σε αμυντικά πλήγματα στο λιβανέζικο έδαφος για να περιορίσει το εύρος της επίθεσης.

Η συντονίστρια του ΟΗΕ στον Λίβανο και η προσωρινή δύναμη του ΟΗΕ (Unifil) που είναι ανεπτυγμένη στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου ζήτησαν από τη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ «να απέχουν από οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση» και να υπάρξει «κατάπαυση του πυρός».

Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το πιο επείγον είναι «να σταματήσει η ισραηλινή επιθετικότητα και να εφαρμοστεί η απόφαση 1701 του ΟΗΕ», η οποία έβαλε τέλος στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ το 2006.

Στην κοινή τους ανακοίνωση η συντονίστρια του ΟΗΕ και η Unifil υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη «επιστροφής στην παύση των εχθροπραξιών μετά την εφαρμογή της απόφασης 1701».

Η απόφαση αυτή προβλέπει ότι μόνο ο στρατός του Λιβάνου και οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ μπορούν να αναπτυχθούν στο νότιο τμήμα της χώρας που συνορεύει με το Ισραήλ.

Από την πλευρά της η Αίγυπτος προειδοποίησε για τον κίνδυνο να ανοίξει ένα νέο μέτωπο πολέμου στον Λίβανο, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας έκκληση για σταθερότητα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αούν επιδιώκει συμφωνία με Ισραήλ και αφοπλισμό της Χεζμπολάχ

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν δήλωσε ότι θέλει συμφωνία ασφαλείας με το Ισραήλ μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων και είναι έτοιμος να αφοπλίσει τη Χεζμπολάχ χωρίς σύγκρουση, ζητώντας νέα διεθνή δύναμη μετά τον ΟΗΕ.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Οι συνομιλίες Ισραήλ-Λιβάνου στη Ρώμη μετατίθενται για Οκτώβριο

Οι διπλωματικές διαπραγματεύσεις Ισραήλ-Λιβάνου που επρόκειτο να γίνουν στη Ρώμη αναβάλλονται για τον Οκτώβριο, ενώ οι πρεσβευτές των δύο χωρών θα συναντηθούν στην Ουάσιγκτον για διμερείς συζητήσεις την επόμενη εβδομάδα.
Βομβαρδισμός στο νότιο Λίβανο
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Έτοιμη για νέους βομβαρδισμούς κατά Χεζμπολάχ δηλώνει η κυβέρνηση

Η Ισραήλ δηλώνει έτοιμη να συνεχίσει τους βομβαρδισμούς εναντίον της Χεζμπολάχ, μετά την καταστροφή μεγάλου υπόγειου συγκροτήματος της οργάνωσης στη νότια Λίβανο, χρησιμοποιώντας 1.100 τόνους εκρηκτικών.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός στρατός ανατινάζει σήραγγες, σεισμός 4,1 Ρίχτερ στον Λίβανο

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με το USGS, μετά από ανατίναξη υπόγειων σηράγγων της Χεζμπολάχ από το Ισραήλ. Η έκρηξη έγινε αισθητή και καταγράφηκε από δημοσιογράφους και εικόνες.
Βομβαρδισμός στο νότιο Λίβανο
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Καταστροφή υπόγειων υποδομών Χεζμπολάχ στον Λίβανο από τον στρατό

Ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε υπόγειες εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με δήλωση του Νετανιάχου και του Κατς. Ακούστηκαν εκρήξεις στην περιοχή, ολοκληρώνοντας τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας.
Βομβαρδισμός στο νότιο Λίβανο
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Ο στρατός προειδοποιεί για κίνδυνο συμφωνίας λόγω Ισραήλ

Ο στρατός Λιβάνου προειδοποιεί πως η πρόσφατη ισραηλινή κλιμάκωση στον νότο απειλεί τη συμφωνία που επετεύχθη με το Ισραήλ και δυσχεραίνει τις προσπάθειες εδραίωσης της ασφάλειας στην περιοχή, αναφέροντας χιλιάδες παραβιάσεις.