ΓΔ: 2370.13 1.00% Τζίρος: 436.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:35
Νικολάς Μαδούρο στο γραφείο
Φώτο: Shutterstock

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας επικύρωσε τη νίκη Μαδούρο

Ορισμένες χώρες εξακολουθούν να αμφισβητούν τη νομιμότητα της επανεκλογής της Βενεζουέλας. Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου το οποίο την επικύρωσε αμφισβητείται από τις ΗΠΑ και κράτη της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης, απορρίπτουν την επικύρωση της επανεκλογής του προέδρου Νικολάς Μαδούρο από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας. Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι το αποτέλεσμα στερείται οποιασδήποτε αξιοπιστίας, υποδεικνύοντας μια συντριπτική νίκη για τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Εντμούντο Γκονζάλες Ουρρούτια.

Το Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαίωσε τη νίκη του Μαδούρο με 51% των ψήφων την Πέμπτη, όπως είχε ανακοινώσει η κορυφαία εκλογική επιτροπή της χώρας αμέσως μετά τις εκλογές. Τόσο το Ανώτατο Δικαστήριο όσο και η προεδρεύουσα εκλογική επιτροπή θεωρούνται ελεγχόμενα από τον Μαδούρο.

Η εκλογική επιτροπή δεν έχει δημοσιεύσει ποτέ λεπτομερή αποτελέσματα και ανησυχεί για μια επίθεση χάκερ στο εκλογικό σύστημα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιμένουν ότι τα στοιχεία αποδεικνύουν τη νίκη της Ουρούτια, με λίγο πάνω από τα δύο τρίτα των ψήφων. Τα δεδομένα αυτά δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπέγραψε δήλωση μαζί με δέκα κράτη της Λατινικής Αμερικής επικρίνοντας έντονα την έλλειψη ανεξαρτησίας και αμεροληψίας του Ανώτατου Δικαστηρίου και της προεδρεύουσας εκλογικής επιτροπής. Περισσότεροι από 2.400 άνθρωποι συνελήφθησαν σε μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις μετά τις εκλογές, τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και σχεδόν 200 τραυματίστηκαν.

Ο γενικός εισαγγελέας Τάρεκ Γουίλιαμ Σάαμπ, υποστηρικτής του Μαδούρο, ξεκίνησε έρευνα και είπε ότι η αντιπολίτευση εισέβαλε στις εγκαταστάσεις της προεδρεύουσας εκλογικής επιτροπής με τις ενέργειές της. Κάλεσε τον Ουρούτια στη συνάντησή του για να εξηγήσει την ανυπακοή στους δημόσιους θεσμούς. Ο Ουρούτια κρύβεται από τα τέλη Ιουλίου, αλλά ο Μαδούρο απαιτεί τη σύλληψή του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: Η Αμερικανίδα επιτετραμμένη συζήτησε τη μετάβαση με Ροδρίγκες

Η νέα επικεφαλής των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, Λόρα Ντόγκου, συναντήθηκε με την προσωρινή πρόεδρο Ντέλσι Ροδρίγκες και συζήτησαν τη μετάβαση εξουσίας. Η Ροδρίγκες διόρισε τον Φέλιξ Πλασένσια ως νέο επικεφαλής στη διπλωματική αποστολή.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ-Ινδία: Νέα εμπορική συμφωνία, μείωση δασμών και αλλαγή στο πετρέλαιο

Ο Τραμπ ανακοίνωσε εμπορική συμφωνία με Ινδία: Μείωση δασμών στα ινδικά προϊόντα από 25% σε 18%, η Ινδία θα αγοράζει περισσότερο αμερικανικό πετρέλαιο και προϊόντα αξίας άνω των 500 δισ. δολαρίων, σταματώντας τις εισαγωγές από Ρωσία.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η Ινδία θα προμηθεύεται πετρέλαιο από Βενεζουέλα και όχι από Ιράν

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι η Ινδία θα αγοράζει πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα αντί για το Ιράν και κάλεσε και την Κίνα να συνάψει παρόμοια συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη βενεζουελάνικη προμήθεια.
Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Στο Καράκας η νέα επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στη Βενεζουέλα

Η Λόρα Ντόγκου, νέα επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στη Βενεζουέλα, έφτασε στο Καράκας, σηματοδοτώντας επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων μετά από χρόνια διακοπής και πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα.
Βενεζουέλα στρατιώτης πλήθος
ΔΙΕΘΝΗ

Γενική αμνηστία ανακοινώνει η προσωρινή πρόεδρος Βενεζουέλας Ροδρίγκες

Η πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροδρίγκες, ανακοίνωσε γενική αμνηστία και το κλείσιμο του κέντρου κράτησης El Helicoide, με στόχο τη συμφιλίωση μετά την πολιτική κρίση και τη βία των τελευταίων ετών.