ΓΔ: 2225.74 -2.63% Τζίρος: 330.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κατεστραμμένο άρμα Ουκρανίας
Κατεστραμμένο άρμα μάχης σε δάσος, εικόνα από τις συγκρούσεις στην Ουκρανία.

Η Ρωσία λέει ότι κατέλαβε την πόλη Νιου Γιορκ στο μέτωπο του Ντονέτσκ

Η Ουκρανία λέει ότι έχει καταλάβει μια έκταση 1.250 τετραγωνικών χιλιομέτρων και ελέγχει 92 ρωσικούς οικισμούς μετά την εισβολή στο Κουρς, στις 6 Αυγούστου, σε μια από τις τολμηρότερες και αναπάντεχες αντεπιθέσεις της.

Ο ρωσικός στρατός υποστήριξε σήμερα ότι οι δυνάμεις του απέκρουσαν τις επιθέσεις που επιχείρησαν οι Ουκρανοί σε τέσσερις κοινότητες στην περιφέρεια του Κουρσκ και, παράλληλα, έθεσαν υπό τον έλεγχό τους έναν στρατηγικής σημασίας επιμελητειακό κόμβο, όπως τον χαρακτήρισε, την πόλη Νιου Γιορκ στην ανατολική Ουκρανία.

Η κατάληψη της Νιου Γιορκ, εφόσον επιβεβαιωθεί από την Ουκρανία, θα σηματοδοτήσει άλλη μια επιτυχία της Μόσχας στην προσπάθειά της να καταλάβει ολόκληρη της επαρχία του Ντονέτσκ, μολονότι παράλληλα μάχεται να αποκρούσει την εισβολή των Ουκρανών στο Κουρσκ.

Η Ουκρανία λέει ότι έχει καταλάβει μια έκταση 1.250 τετραγωνικών χιλιομέτρων και ελέγχει 92 ρωσικούς οικισμούς μετά την εισβολή στο Κουρς, στις 6 Αυγούστου, σε μια από τις τολμηρότερες και αναπάντεχες αντεπιθέσεις της.

Η Ρωσία δεσμεύτηκε να «συντρίψει» την εισβολή, αλλά δεν υπάρχει κάποια ένδειξη προς το παρόν ότι βρίσκεται κοντά στην επίτευξη αυτού του στόχου.

«Οι αναγνωριστικές επιχειρήσεις και οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό και την καταστροφή εχθρικών ομάδων δολιοφθορέων σε δασικές περιοχές, οι οποίοι προσπάθησαν να διεισδύσουν βαθιά στο ρωσικό έδαφος» ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε μια ανακοίνωσή του. Υποστήριξε επίσης ότι ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν ομάδες Ουκρανών στρατιωτών και πολεμικό υλικό στην ουκρανική πλευρά των συνόρων.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, οι Ουκρανοί επιχειρούν επιθέσεις κοντά στους οικισμούς Μπόρκι, Κορένεβο, Κρεμιάνογιε και Ρούσκαγια Καναπέλκα. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τις αναφορές αυτές από ανεξάρτητες πηγές.

«Στην περιοχή του Κουρσκ, η τεταμένη κατάσταση συνεχίζεται κατά μήκος όλης της γραμμής του μετώπου. Οι εχθρικές επιθέσεις, με φάλαγγες τεθωρακισμένων σε πολλές περιοχές, δέχονται πυρά από τα τεθωρακισμένα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και την αεροπορία», ανέφερε ο Rybar, ένας δημοφιλής Ρώσος μπλόγκερ-στρατιωτικός αναλυτής.

Η εισβολή έχει ανεβάσει το ηθικό των Ουκρανών και το Κίεβο πιστεύει ότι η κατάληψη εδαφών και η σύλληψη Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου θα είναι προς όφελός του σε μια πιθανή διαπραγμάτευση. Όμως ανεξάρτητοι στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι η Ουκρανία ρισκάρει, αποσύροντας κάποιες από τις αποτελεσματικότερες μάχιμες μονάδες της από την πρώτη γραμμή της άμυνας στο ανατολικό μέτωπο, όπου η Ρωσία συνεχίζει να προωθείται.

Οι Ουκρανοί δεν έχουν επιβεβαιώσει την κατάληψη της Νιου Γιορκ. Το Γενικό Επιτελείο Στρατού παραδέχτηκε ότι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν επιθέσεις κοντά σε αυτήν την πόλη αλλά ο ουκρανικός στρατός «ανθίσταται σθεναρά».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικές δυνάμεις βύθισαν δύο ρωσικές πλατφόρμες στην Κασπία Θάλασσα

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι βύθισε δύο ρωσικές πλατφόρμες γεωτρήσεων στην Κασπία Θάλασσα, οι οποίες, σε απόσταση 1.000 χλμ. από το μέτωπο, παρείχαν καύσιμα στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανική επίθεση σε δύο εργοστάσια αεροσκαφών στη Ρωσία

Το ουκρανικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του έπληξαν δύο ρωσικά εργοστάσια αεροσκαφών σε Ουλιάνοφσκ και Νόβγκοροντ, προκαλώντας ζημιές σε υπόστεγα και αεροσκάφη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Aviastar.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκρός από ουκρανική επίθεση με drones στη νότια Ρωσία

Επίθεση με ουκρανικά drones στην Κρασναντάρ της νότιας Ρωσίας σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης, προκαλώντας τον θάνατο ενός ανθρώπου και ζημιές σε τρία κτίρια, όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Βενιαμίν Καντράτιεφ.
Κατεστραμμένη πολυκατοικία Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Επιθέσεις της Ρωσίας σε Κίεβο και άλλες πόλεις λένε αξιωματούχοι

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση με πυραύλους και drones στο Κίεβο και άλλες περιοχές, προκαλώντας ζημιές σε πολυκατοικίες, εκπαιδευτικό ίδρυμα και εμπορικό χώρο, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές και μαρτυρίες πολιτών.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία κατέλαβε 500 τετραγωνικά χλμ στην Ουκρανία τον Ιανουάριο

Ο αρχηγός του ρωσικού στρατού δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν 17 κοινότητες και πάνω από 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην Ουκρανία φέτος τον Ιανουάριο, χωρίς να επαληθεύεται η ακρίβεια των ανακοινώσεων.