ΓΔ: 2206.3 -0.21% Τζίρος: 281.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία Κίνας τοίχος σκιές
Φώτο: Shutterstock

Η Κίνα διεκδικεί την πλήρη επανένωση με την Ταϊβάν σύμφωνα με αξιωματούχο

Η Κίνα διεκδικεί την Ταϊβάν - νησί που έχει τη δική του κυβέρνηση, τον δικό του στρατό και το δικό του νόμισμα - σαν να είναι μια από τις επαρχίες της και προειδοποίησε ότι δεν θα παραιτηθεί ποτέ.

Η Κίνα είναι βέβαιη ότι θα υπάρξει «πλήρης επανένωση» με την Ταϊβάν, την οποία θεωρεί μέρος του εδάφους της, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Χονγκ Κονγκ.

Περισσότεροι από 1.200 πολιτικοί αξιωματούχοι και φιλοκινεζικές προσωπικότητες από την ηπειρωτική Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν και το εξωτερικό μετείχαν σε αυτή την ετήσια συγκέντρωση με τίτλο «Προώθηση της ειρηνικής επανένωσης της Κίνας», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Χονγκ Κονγκ για πρώτη φορά σε 14 χρόνια, σύμφωνα με τους διοργανωτές του.

«Σήμερα, είμαστε πιο βέβαιοι και πιο ικανοί από ποτέ να ολοκληρώσουμε την επανένωση», δήλωσε ο Σι Ταϊφένγκ, ο επικεφαλής του Τμήματος Εργασίας του Ενωμένου Μετώπου (UFWD). Το UFWD, που οργάνωσε αυτή τη συνάντηση, είναι αρμόδιο για τη διεξαγωγή διαλόγου με τις εθνικές μειονότητες, τις θρησκευτικές ομάδες και τους Κινέζους του εξωτερικού για θέματα που σχετίζονται με το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο, το Θιβέτ, τη Σιντζιάνγκ και την Ταϊβάν.

Η Κίνα διεκδικεί την Ταϊβάν - νησί που έχει τη δική του κυβέρνηση, τον δικό του στρατό και το δικό του νόμισμα - σαν να είναι μια από τις επαρχίες της και προειδοποίησε ότι δεν θα παραιτηθεί ποτέ από την προσφυγή στη στρατιωτική βία για να θέσει αυτό το νησί υπό τον έλεγχό της. Στην ομιλία του, ο Σι προειδοποίησε ότι η παρούσα κατάσταση στο Στενό της Ταϊβάν είναι «σοβαρή και πολύπλοκη», καθιστώντας υπεύθυνους την κυβέρνηση του νέου προέδρου της Ταϊβάν Λάι Σινγκ-τε και του προοδευτικού δημοκρατικού κόμματός του, που «προτρέπουν χωρίς λόγο στην εκατέρωθεν αντιπαράθεση».

«Ωστόσο ο χρόνος και τα γεγονότα λειτουργούν πάντα υπέρ αυτών που τάσσονται υπέρ της εθνικής επανένωσης», δήλωσε. Η Κίνα διατηρεί σχεδόν καθημερινή στρατιωτική παρουσία γύρω από την Ταϊβάν με την ανάπτυξη μαχητικών αεροπλάνων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Στον Σι Τζινπίνγκ εναπόκειται η στάση της Κίνας για την Ταϊβάν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι το μέλλον της Ταϊβάν εξαρτάται από τον πρόεδρο της Κίνας, ενώ σημείωσε πως θα ήταν δυστυχής αν η Κίνα αναλάβει δράση, εκτιμώντας ότι ο Σι ίσως περιμένει αλλαγή στην προεδρία των ΗΠΑ.
Σι Τζινπίνγκ Κίνα
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: «Η επανένωση δεν σταματά», δηλώνει ο Σι μετά τα γυμνάσια στην Ταϊβάν

Ο Σι Τζινπίνγκ τόνισε πως η επανένωση της Κίνας με την Ταϊβάν είναι αμετάκλητη, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του μετά τα πρόσφατα στρατιωτικά γυμνάσια του Πεκίνου, διατηρώντας τον ίδιο τόνο με πέρυσι έναντι κινήσεων ανεξαρτησίας.
Κίνα Ταϊβάν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

Ταϊπέι: «Απέτυχαν οι ασκήσεις της Κίνας» — Τι λέει το Πεκίνο

Η Ταϊβάν δηλώνει πως οι πρόσφατες κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις δεν πέτυχαν να επιβάλουν ναυτικό αποκλεισμό. Ο πρόεδρος Λάι καταδικάζει τις ενέργειες της Κίνας ως απειλή για την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.
Κίνα Ταϊβάν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα ξεκίνησε μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν

Η Κίνα ξεκίνησε εκτεταμένα γυμνάσια με πραγματικά πυρά γύρω από την Ταϊβάν, μετά την πώληση αμερικανικών όπλων 11,1 δισ. δολαρίων στην Ταϊπέι. Η Ταϊβάν ανέπτυξε δυνάμεις και καταδίκασε την «στρατιωτική πίεση».
Ορίζοντας Ταϊπέι τοπίο
ΔΙΕΘΝΗ

Ταιβάν: Η Κίνα επιδίδεται σε «στρατιωτικό εκφοβισμό» με νέα γυμνάσια

Η Ταϊπέι καταγγέλλει στρατιωτικό εκφοβισμό από το Πεκίνο, μετά την ανακοίνωση εκτεταμένων κινεζικών γυμνασίων γύρω από την Ταϊβάν. Η Ταϊβάν αντέδρασε αναπτύσσοντας δυνάμεις και δημιούργησε κέντρο αντίδρασης.
Μαχητικό αεροσκάφος Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Μεγάλα κινεζικά στρατιωτικά γυμνάσια στην περιοχή της Ταϊβάν

Η Κίνα ανακοίνωσε μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια με πραγματικά πυρά γύρω από την Ταϊβάν, σε πέντε περιοχές, από τις 29 Μαρτίου, με τη συμμετοχή ξηράς, ναυτικού, αεροπορίας και πυραυλικών δυνάμεων, υπό το όνομα 'Αποστολή Δικαιοσύνη 2025'.