ΓΔ: 2713.67 0.60% Τζίρος: 7.70 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:37:36
Μπιγκ Μπεν και σημαία

Διπλωμάτης στη Βρετανία παραιτήθηκε για την πώληση όπλων στο Ισραήλ

Στην ανακοίνωσή του εξήγησε ότι «έγραψε στο υπουργείο Εξωτερικών για να ενημερώσει για την παραίτησή του και να παρακαλέσει να αναθεωρηθεί κατεπειγόντως η βρετανική προσέγγιση της κατάστασης στη Γάζα».

Ένας Βρετανός διπλωμάτης που υπηρετούσε στην Ιρλανδία παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για την πώληση όπλων από το Ηνωμένο Βασίλειο στο Ισραήλ, θεωρώντας ότι το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του θα μπορούσε να θεωρηθεί «συνεργός σε εγκλήματα πολέμου».

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη συνέχιση της πώλησης όπλων από τη Βρετανία στο Ισραήλ», έγραψε ο Μαρκ Σμιθ στο κείμενο της παραίτησής του που εστάλη με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στους συναδέλφους του και αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Μαρκ Σμιθ υπηρετούσε ως δεύτερος γραμματέας, με ειδικότητα σε θέματα τρομοκρατίας, στην πρεσβεία της Βρετανίας στο Δουβλίνο. Θεωρείται επίσης ειδικός σε θέματα πώλησης όπλων.

Στην ανακοίνωσή του εξήγησε ότι «έγραψε στο υπουργείο Εξωτερικών για να ενημερώσει για την παραίτησή του και να παρακαλέσει να αναθεωρηθεί κατεπειγόντως η βρετανική προσέγγιση της κατάστασης στη Γάζα», σύμφωνα με το BBC. «Καθημερινά, γινόμαστε μάρτυρες σαφών και αδιαμφισβήτητων παραδειγμάτων εγκλημάτων πολέμου και παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα, εκ μέρους του Ισραήλ», αναφέρει στην επιστολή παραίτησής του. Υποστηρίζει επίσης ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν διαθέτει μια «σαφή και διαφανή» άδεια εξαγωγής όπλων προς το Ισραήλ και λέει ότι εξέφρασε τις ανησυχίες του για τη νομιμότητα αυτών των πωλήσεων «σε όλα τα επίπεδα» στο υπουργείο Εξωτερικών, όμως τον «αγνόησαν».

Το Φόρεϊν Όφις δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο για την παραίτηση του διπλωμάτη. Ένας εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση σέβεται το διεθνές δίκαιο και έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν θα εξάγει αντικείμενα που «μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη διάπραξη ή τη διευκόλυνση μιας σοβαρής παραβίασης του ανθρωπιστικού δικαίου».

Αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του στις αρχές Ιουλίου, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι ζήτησε να διενεργηθεί έρευνα για να διαπιστωθεί αν οι άδειες εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ μπορεί να διευκολύνουν παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση Παλαιστίνης Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Στήριξη από 8 χώρες στην απαγόρευση βρετανικών εισαγωγών από Δυτ. Όχθη

Οκτώ χώρες χαιρέτισαν την απόφαση της Βρετανίας να απαγορεύσει εισαγωγές από παράνομους ισραηλινούς οικισμούς, ελπίζοντας πως και άλλες χώρες θα πράξουν το ίδιο και καλώντας το Ισραήλ να σταματήσει τους εποικισμούς στα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Μπέρναμ: Βρετανία ηγέτης παγκοσμίως με κυρώσεις κατά Ισραήλ

Ο Άντι Μπέρναμ τόνισε πως οι βρετανικές κυρώσεις σε προϊόντα από ισραηλινούς οικισμούς δείχνουν ηγετικό ρόλο για τη Βρετανία, υπογραμμίζοντας ανάγκη πράξεων για λύση δύο κρατών και στήριξη στους αδύναμους.
Βρετανική σημαία Λονδίνο
ΔΙΕΘΝΗ

Λονδίνο: Λυπηρά τα μέτρα του Ισραήλ κατά της Βρετανίας

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Εντ Μίλιμπαντ χαρακτήρισε τα αντίποινα του Ισραήλ λυπηρά και επιβλαβή, ενώ το Ισραήλ προχώρησε σε κυρώσεις μόνο κατά της Βρετανίας, κλείνοντας το προξενείο στην Ιερουσαλήμ και απαγορεύοντας την είσοδο σε 12 αξιωματούχους.
Το κτίριο της Κνεσέτ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Αίτημα για κλείσιμο του βρετανικού προξενείου στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Το Ισραήλ ενημέρωσε το βρετανικό προξενείο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ να κλείσει εντός 30 ημερών και οι διπλωμάτες να αποχωρήσουν, ως αντίδραση στις κυρώσεις της Βρετανίας κατά ισραηλινών οικισμών στη Δυτική Όχθη.
Κνεσέτ νύχτα Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Αίτημα για κλείσιμο του βρετανικού προξενείου στην Ανατ. Ιερουσαλήμ

Το Ισραήλ ζήτησε το κλείσιμο του βρετανικού προξενείου στην Ανατολική Ιερουσαλήμ εντός 30 ημερών, αφαιρώντας τη διαπίστευση των διπλωματών του, ενώ ζήτησε και την αποχώρηση Βρετανών διπλωματών από τη Ραμάλα και τη Γάζα σε 7 ημέρες.
Το κτίριο της Κνεσέτ
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ κλείνει το βρετανικό προξενείο στην Ιερουσαλήμ ως αντίποινα

Ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ ανακοίνωσε το κλείσιμο του βρετανικού προξενείου στην Ιερουσαλήμ, διακοπή βρετανικής εκπαίδευσης στην Παλαιστινιακή Αρχή και απαγόρευση εισόδου σε Βρετανούς αξιωματούχους, ως απάντηση στις κυρώσεις του Λονδίνου.