ΓΔ: 2683.18 0.27% Τζίρος: 71.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:12:37
Έκρηξη στη Γάζα
Στιγμιότυπο από έκρηξη και πυρκαγιά στη Γάζα, πιθανή κλιμάκωση εντάσεων Ισραήλ-Παλαιστίνης.

Αντίποινα της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ μετά την επίθεση του με δέκα νεκρούς

Σύμφωνα με την ισλαμιστική οργάνωση του Λιβάνου, το κιμπούτς Αγιέλετ ΧαΣαχάρ αποτέλεσε για πρώτη φορά στόχο της. Ακόμη, είπε πως εκτόξευσε τις ρουκέτες ως αντίποινα για την ισραηλινή επίθεση που προηγήθηκε στη Ναμπατίγια του Λιβάνου.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την επίθεση με 55 ρουκέτες που στόχευε τον ισραηλινό οικισμό Αγιέλετ ΧαΣαχάρ. Την ευθύνη της επίθεσης είχε αναλάβει προηγουμένως η Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με την ισλαμιστική οργάνωση του Λιβάνου, το κιμπούτς Αγιέλετ ΧαΣαχάρ αποτέλεσε για πρώτη φορά στόχο της. Ακόμη, είπε πως εκτόξευσε τις ρουκέτες ως αντίποινα για την ισραηλινή επίθεση που προηγήθηκε στη Ναμπατίγια του Λιβάνου, η οποία σκότωσε 10 άτομα. Σύμφωνα με τον στρατό, ορισμένες από τις ρουκέτες έπεσαν σε ανοιχτές περιοχές, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

«Ως αποτέλεσμα των ρουκετών, ξέσπασαν αρκετές πυρκαγιές στην περιοχή και τώρα τα πυροσβεστικά συνεργεία εργάζονται στο σημείο» ανέφερε. Νωρίτερα σήμερα, ένας στρατιώτης τραυματίστηκε σοβαρά και άλλος ένας ελαφρά σε άλλη επίθεση σε στρατιωτική θέση κοντά στην κοινότητα Μισγκάβ Αμ στον βορρά, πρόσθεσε η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, σημειώνοντας ότι οι στρατιώτες λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη.

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη τόσο για την επίθεση με ρουκέτες όσο και για την προηγούμενη επίθεση με drone.  Αεροπορική επίθεση έπληξε μοτοσικλέτα κοντά στην πόλη Τύρος του νότιου Λιβάνου, αναφέρει το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου.

Η επίθεση, που σημειώθηκε ανατολικά της Τύρου, τραυμάτισε ένα άτομο, το οποίο μεταφέρθηκε επειγόντως σε ασθενοφόρο, ανέφερε το πρακτορείο. Η λιβανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα an-Nahar ανέφερε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από τον ισραηλινό στρατό, η οποία ακολούθησε μετά από τη ρίψη ρουκετών της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ.

Νωρίτερα, δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους δύο παιδιά, και πέντε τραυματίσθηκαν από ισραηλινό πλήγμα σε κτίριο κατοικιών στην πόλη Ναμπατίγια του νότιου Λιβάνου, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων NNA.

Τα θύματα ήταν όλα Σύροι πολίτες, μετέδωσε το NNA προσθέτοντας ότι ο τελικός απολογισμός της επίθεσης θα ανακοινωθεί μετά τη διεξαγωγή τεστ DNA για την αναγνώριση των θυμάτων. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι το αεροπορικό πλήγμα είχε στόχο αποθήκη όπλων που χρησιμοποιούνταν από μαχητές της Χεζμπολάχ.

Το πλήγμα πραγματοποιήθηκε μετά τη διακοπή των συνομιλιών μεταξύ της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς και του Ισραήλ στην Ντόχα που ολοκληρώθηκαν χθες Παρασκευή (16/08) για κατάπαυση του πυρός, ενώ οι διαπραγατευτές πρόκειται να συναντηθούν και πάλι την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στην περιοχή, μετά το πλήγμα ρουκέτας, για το οποίο κατηγορείται η Χεζμπολάχ, όπου σκοτώθηκαν 12 παιδιά και έφηβοι στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψώματα του Γκολάν. Το Ισραήλ απάντησε με τη δολοφονία κορυφαίου διοικητή της Χεζμπολάχ στα προάστια της Βηρυτού.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι θα απαντήσει στο Ισραήλ, όπως έχει δηλώσει ότι θα κάνει και το Ιράν για το φόνο στην Τεχεράνη του πολιτικού αρχηγού της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αούν επιδιώκει συμφωνία με Ισραήλ και αφοπλισμό της Χεζμπολάχ

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν δήλωσε ότι θέλει συμφωνία ασφαλείας με το Ισραήλ μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων και είναι έτοιμος να αφοπλίσει τη Χεζμπολάχ χωρίς σύγκρουση, ζητώντας νέα διεθνή δύναμη μετά τον ΟΗΕ.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Οι συνομιλίες Ισραήλ-Λιβάνου στη Ρώμη μετατίθενται για Οκτώβριο

Οι διπλωματικές διαπραγματεύσεις Ισραήλ-Λιβάνου που επρόκειτο να γίνουν στη Ρώμη αναβάλλονται για τον Οκτώβριο, ενώ οι πρεσβευτές των δύο χωρών θα συναντηθούν στην Ουάσιγκτον για διμερείς συζητήσεις την επόμενη εβδομάδα.
Βομβαρδισμός στο νότιο Λίβανο
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Έτοιμη για νέους βομβαρδισμούς κατά Χεζμπολάχ δηλώνει η κυβέρνηση

Η Ισραήλ δηλώνει έτοιμη να συνεχίσει τους βομβαρδισμούς εναντίον της Χεζμπολάχ, μετά την καταστροφή μεγάλου υπόγειου συγκροτήματος της οργάνωσης στη νότια Λίβανο, χρησιμοποιώντας 1.100 τόνους εκρηκτικών.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός στρατός ανατινάζει σήραγγες, σεισμός 4,1 Ρίχτερ στον Λίβανο

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με το USGS, μετά από ανατίναξη υπόγειων σηράγγων της Χεζμπολάχ από το Ισραήλ. Η έκρηξη έγινε αισθητή και καταγράφηκε από δημοσιογράφους και εικόνες.
Βομβαρδισμός στο νότιο Λίβανο
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Καταστροφή υπόγειων υποδομών Χεζμπολάχ στον Λίβανο από τον στρατό

Ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε υπόγειες εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με δήλωση του Νετανιάχου και του Κατς. Ακούστηκαν εκρήξεις στην περιοχή, ολοκληρώνοντας τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας.
Βομβαρδισμός στο νότιο Λίβανο
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Ο στρατός προειδοποιεί για κίνδυνο συμφωνίας λόγω Ισραήλ

Ο στρατός Λιβάνου προειδοποιεί πως η πρόσφατη ισραηλινή κλιμάκωση στον νότο απειλεί τη συμφωνία που επετεύχθη με το Ισραήλ και δυσχεραίνει τις προσπάθειες εδραίωσης της ασφάλειας στην περιοχή, αναφέροντας χιλιάδες παραβιάσεις.