ΓΔ: 2475.98 0.17% Τζίρος: 457.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Shutterstock

Υποβάθμιση του Ισραήλ από τον οίκο Fitch, λόγω των συνεπειών του πολέμου

Η αξιολόγηση υποβαθμίστηκε στο Α από Α+, με τον οίκο να τονίζει ότι «ο πόλεμος στη Γάζα θα μπορούσε να διαρκέσει ως το 2025 και υπάρχουν κίνδυνοι διεύρυνσής του σε άλλα μέτωπα».

Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Fitch υποβάθμισε  κατά μια βαθμίδα το αξιόχρεο του δημοσίου του Ισραήλ, από το επίπεδο «Α+» στο «Α», εξαιτίας του πολέμου με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος είναι ενδεχόμενο «να διαρκέσει ως το 2025», κατ’ αυτόν.

«Ο πόλεμος στη Γάζα θα μπορούσε να διαρκέσει ως το 2025 και υπάρχουν κίνδυνοι διεύρυνσής του σε άλλα μέτωπα», εκτίμησε ο οίκος στο σημείωμά του με οποίο ανακοίνωσε την υποβάθμιση.

«Πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες, θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε επιπρόσθετες στρατιωτικές δαπάνες, την καταστροφή υποδομών, καθώς και να προκαλέσει ζημία διαρκείας στην οικονομική δραστηριότητα και στις επενδύσεις, κάτι που θα συνεπαγόταν νέα επιδείνωση της προοπτικής του Ισραήλ όσον αφορά τους πιστωτικούς δείκτες».

Τα δημοσιονομικά έχουν ήδη υποστεί πλήγμα και η χώρα αναμένεται να καταγράψει δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος, συμπληρώνει ο Fitch.

Τον Φεβρουάριο, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s ήταν ο πρώτος που μείωσε το αξιόχρεο του Ισραήλ, επίσης κατά μια βαθμίδα, στο «Α2», εξαιτίας του πολέμου.

Ο οίκος αξιολόγησης S&P Global συντόνισε το βήμα τον Απρίλιο, υποβαθμίζοντας το αξιόχρεο του δημοσίου του Ισραήλ από το «ΑΑ-» σε «Α+» —διατηρώντας το πάντως σε επίπεδο που σημαίνει πως μπορεί να αποπληρώνει με άνεση τις οφειλές του—, επικαλούμενος επίσης τους «αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους».

Σύμφωνα με τον Fitch, η συνέχιση του πολέμου την επόμενη χρονιά θα υποχρέωνε το Ισραήλ να διατηρήσει σε υψηλό επίπεδο τις στρατιωτικές δαπάνες του και θα προκαλούσε ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στους τομείς του τουρισμού, των κατασκευών και της παραγωγής σε παραμεθόριες ζώνες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βομβαρδισμός στο νότιο Λίβανο
ΔΙΕΘΝΗ

Επτά νεκροί σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε ανατ. και νότιο Λίβανο

Ισραηλινές επιθέσεις σε κοινότητα της ανατολικής Λιβάνου σκότωσαν πέντε άτομα, ανάμεσά τους παιδί και γυναίκα, και δύο Παλαιστίνιους στη νότια Τύρο, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας Βηρυτού, πριν διαταχθεί κατάπαυση πυρός.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε σε μάχες στον νότιο Λίβανο

Πέμπτος Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε σήμερα σε μάχες στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού. Χθες, τέσσερις ακόμη στρατιώτες είχαν χάσει τη ζωή τους σε συγκρούσεις με τη Χεζμπολάχ.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Εντάσεις Ισραήλ–Λιβάνου: Αλληλοκατηγορίες για παραβίαση της εκεχειρίας

Η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ αλληλοκατηγορούνται για την παραβίαση της εκεχειρίας που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, καθώς τα ισραηλινά πλήγματα σε νότιο και ανατολικό Λίβανο συνεχίζονται, προκαλώντας δεκάδες θύματα.
Φρεγάτα πολεμικού ναυτικού
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο στρατός εγγυάται την εφαρμογή της συμφωνίας με το Ιράν, λέει η Centcom

Ο αμερικανικός στρατός δηλώνει πως παραμένει σε εγρήγορση για την τήρηση της εκεχειρίας με το Ιράν, μετά το νέο κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ από την Τεχεράνη. Παράλληλα, 55 πλοία διέπλευσαν με ασφάλεια σήμερα τα Στενά.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Στους 4.057 ανήλθαν οι νεκροί από τις 2 Μαρτίου

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, 4.057 νεκροί και 141 τραυματίες καταγράφονται στον Λίβανο από τις ισραηλινές επιθέσεις από 2 Μαρτίου, ανάμεσά τους 135 διασώστες και υγειονομικοί, ενώ 83 σκοτώθηκαν μόνο χθες.