ΓΔ: 2012.51 -2.09% Τζίρος: 251.31 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ουκρανικά άρματα μάχης
Ουκρανικά άρματα με σημαίες κατά τη διάρκεια της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης.

Προσπαθούν να ανακόψουν την ουκρανική αντεπίθεση οι ρωσικές δυνάμεις

Επιχειρήσεις που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανιά διεξάγει η Μόσχα με στόχο να ανακόψει την επέλαση του ουκρανικού στρατού. Συνεχίζονται τα πλήγματα εκατέρωθεν με θύματα δεκάδες αμάχους.

Η Μόσχα ανακοίνωσε πως άρχισε να διεξάγεται «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» σε τρεις περιφέρειες οι οποίες γειτονεύουν με την Ουκρανία, μερικές ημέρες μετά τη μεγαλύτερη εισβολή ουκρανικών στρατευμάτων στη ρωσική επικράτεια από το ξέσπασμα του πολέμου, στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022.

Η εθνική αντιτρομοκρατική επιτροπή ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το βράδυ την έναρξη «αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων στις περιφέρειες Μπιέλγκοροντ, Μπριάνσκ και Κουρσκ (...) προκειμένου να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των πολιτών και να λάβει τέλος η απειλή τρομοκρατικών ενεργειών που διαπράττονται από ομάδες δολιοφθορέων του εχθρού».

Στο μεταξύ, ο περιφερειάρχης της Λίπετσκ ανακοίνωσε πως άμαχος σκοτώθηκε σε ουκρανική επίθεση με drone στην ομώνυμη πρωτεύουσά της, κάπου 300 χιλιόμετρα από τα σύνορα. Ο περιφερειάρχης, ο Ιγκόρ Αρταμόνοφ, ανέφερε ακόμη μέσω Telegram ότι η αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε 19 ουκρανικά drones κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα ανακοίνωσε πως καταρρίφθηκαν 32 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τη νύχτα, 26 στην περιφέρεια Κουρσκ  και άλλα έξι στην περιφέρεια Γιαροσλάβ. Στην Κουρσκ, η δημόσια επιχείρηση Rosatom διαβεβαίωσε πως ο πυρηνικός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός λειτουργεί ομαλά. Ανέφερε επίσης πως αποφάσισε να μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων στο εργοτάξιο νέου, υπό ανέγερση πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού, λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, άμαχος σκοτώθηκε σε ρωσικά πυραυλικά πλήγματα στην πόλη Κραματόρσκ, στην περιφέρεια Ντονέτσκ, όπου μαίνονται μάχες, και άλλοι δύο στην βορειοανατολική περιφέρεια του Χαρκόβου, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

Ο περιφερειάρχης του Ντονέτσκ Βαντίμ Φιλασκίν ανέφερε πως οι Ρώσοι έπληξαν «με πύραυλο» «κρίσιμη υποδομή» που υπέστη σοβαρή ζημιά. Δεν διευκρίνισε τι είδους υποδομή, ούτε ποια.

Χθες, 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και και άλλοι 43 τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμό σούπερ μάρκετ στην Κοσταντίνιβκα, επίσης στην περιφέρεια Ντονέτσκ, που η Μόσχα λέει πως έχει προσαρτήσει, μολονότι δεν ελέγχει πλήρως. Στο Χάρκοβο, δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν βομβαρδιστηκε σπίτι, σύμφωνα με την ουκρανική αστυνομία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκτοξευτής πυραύλων Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Με πυραύλους ATACMS χτυπήθηκαν ρωσικοί στόχοι

Ο ουκρανικός στρατός επιβεβαίωσε ότι έπληξε ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους με πυραύλους ATACMS, χαρακτηρίζοντάς το ως «σημαντική εξέλιξη», ενώ δηλώνει πως θα συνεχιστεί η χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Καταρρίφθηκαν drones κοντά στη Μόσχα, έκλεισε το Βνούκοβο

Δύο ουκρανικά drones καταρρίφθηκαν σήμερα καθ’ οδόν προς τη Μόσχα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σεργκέι Σομπιάνιν. Το αεροδρόμιο Βνούκοβο ανέστειλε τη λειτουργία του, ενώ οι υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων βρίσκονται στο σημείο.
Πυρκαγιά σε διυλιστήριο
ΔΙΕΘΝΗ

Διακοπή λειτουργίας σε διυλιστήριο Rosneft στη Ριαζάν μετά από ουκρανική επίθεση

Το διυλιστήριο της Rosneft στη Ριαζάν σταμάτησε την επεξεργασία αργού πετρελαίου λόγω επίθεσης ουκρανικών drones στις 15 Νοεμβρίου. Η λειτουργία θα παραμείνει ανενεργή έως το τέλος του μήνα, σύμφωνα με πηγές του κλάδου.
Το Κρεμλίνο Μόσχας
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Κατηγορεί την Πολωνία για ρωσοφοβία μετά τις αιτιάσεις για σαμποτάζ

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε την Πολωνία για ρωσοφοβία, μετά τον ισχυρισμό ότι δύο Ουκρανοί που στρατολογήθηκαν από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ευθύνονται για έκρηξη σε σιδηροδρομική γραμμή προς Ουκρανία.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική επίθεση σε τουρκικό δεξαμενόπλοιο LPG κοντά στην Οδησσό

Ρωσικό πλήγμα έπληξε τουρκικό δεξαμενόπλοιο LPG με 4.000 τόνους υγραερίου στο Ισμαήλ Οδησσού, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ. Οι 16 ναυτικοί είναι ασφαλείς. Πυρκαγιά ξέσπασε στο πλοίο, με πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν κατάσβεση.
Μακρόν και Ζελένσκι κοντά
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Η Ρωσία δεν πρέπει να περιμένει «ευρωπαϊκή κόπωση» για Ουκρανία

Ο Μακρόν τόνισε ότι η Γαλλία θα στηρίξει την Ουκρανία σε στρατιωτικό, οικονομικό και ανθρωπιστικό επίπεδο και ότι η Ευρώπη δεν θα κουραστεί να στέκεται δίπλα της. Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε ιστορική τη συμφωνία για τα Rafale.