ΓΔ: 2086.55 -1.01% Τζίρος: 224.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Μπιγκ Μπεν και σημαία
Ο Μπιγκ Μπεν με φόντο τη βρετανική σημαία και σύννεφα στο Λονδίνο.

Βρετανία: Συγκεντρώσεις ενάντια στο ρατσισμό και την ισλαμοφοβία

Περισσότερα από 400 άτομα έχουν συλληφθεί από την αρχή των συγκρούσεων την περασμένη εβδομάδα ενώ έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε περισσότερα από 120 άτομα.

«Στοπ στην άκρα δεξιά»: χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες, Τετάρτη, το βράδυ σε βρετανικές πόλεις για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στις ταραχές της άκρας δεξιάς που συγκλονίζουν τη χώρα εδώ και μία εβδομάδα σε αντίδραση για το φόνο τριών κοριτσιών.

Από το πρωί χθες, οι δυνάμεις της τάξης εξέφραζαν φόβους για δεκάδες νέες ρατσιστικές και ισλαμοφοβικές διαδηλώσεις και για πιθανές εκρήξεις βίας, ιδιαίτερα εναντίον τζαμιών και ξενοδοχείων που φιλοξενούν μετανάστες.

Όμως χθες το βράδυ, έπειτα από μια εβδομάδα συγκρούσεων, «οι διαδηλωτές κατά του μίσους αντιτάχθηκαν στους κακοποιούς», όπως γράφει στην πρώτη σελίδα του σημερινού φύλλο της η ταμπλόιντ The Daily Mail.

Στο βορειοανατολικό Λονδίνο, όπου εκφράζονταν φόβοι για διαδήλωση της άκρας δεξιάς στο Γουόλθαμστοου, ήταν χιλιάδες, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Μέλη της ένωσης Αντισταθείτε Στον Ρατσισμό (Stand Up To Racism) και κάτοικοι, μερικοί από τους οποίους είχαν φέρει μια παλαιστινιακή σημαία, κρατούσαν πλακλάτ που έγραφαν «Στοπ στην άκρα δεξιά» και «Πρόσφυγες καλωσορίσατε».

«Πιστεύω πως είναι σημαντικό να είσαι παρών για τους φίλους σου και τους γείτονές σου», είπε η 58χρονη Σάρα Τρεσίλιαν. «Θέλω να ευχαριστήσω τις κοινότητές μας που συγκεντρώθηκαν απόψε στην πρωτεύουσα και έδειξαν ένα πνεύμα κοινότητας», αντέδρασε σε ανακοίνωσή της ο Άντι Βαλεντάιν, υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις διατήρησης της τάξης στη Μητροπολιτική Αστυνομία.

Στο Μπέρμιγχαμ (κεντρική Αγγλία), εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από ένα κέντρο αρωγής στους μετανάστες. Σε βίντεο του Γαλλικού Πρακτορείου ακούγονται από τη συγκέντρωση συνθήματα όπως «Να το πούμε δυνατά και καθαρά, οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι εδώ». Μερικοί κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Ο φασισμός δεν είναι ευπρόσδεκτος». Στο Μπράιτον, 2.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε μια διαδήλωση «ειρηνική», σύμφωνα με την αστυνομία.

Άλλες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Μπρίστολ (δυτικά), το Λίβερπουλ (βόρεια) κοντά σε ένα κτίριο μιας ένωσης αρωγής αιτούντων άσυλο, στο Σέφιλντ (βόρεια), το Νιουκάσλ (βόρεια) και την Οξφόρδη (κέντρο) και διαλύθηκαν ειρηνικά.

Ωστόσο υπήρξαν σποραδικές εντάσεις, όπως στο Όλντερσοτ (νότια), όπου το πρακτορείο ειδήσεων PA μεταδίδει ότι η αστυνομία χρειάστηκε να παρεμβληθεί ανάμεσα σε αντιρατσιστές διαδηλωτές και μια ομάδα ανθρώπων που φώναζαν «Σταματήστε τα σκάφη» - μια αναφορά στους μετανάστες που φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με φουσκωτά από τη Μάγχη.

Η υπουργός Εσωτερικών Ιβέτ Κούπερ χαιρέτισε χθες, Τετάρτη, το βράδυ τη δουλειά των αστυνομικών που είναι παρόντες στο πεδίο «για να προστατεύσουν και να υποστηρίξουν τις τοπικές κοινότητες». Οι συγκεντρώσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία, ενώ οι αρχές είχαν προειδοποιήσει τους ταραχοποιούς ότι δεν θα τους επιτραπεί να επαναλάβουν τις βιαιότητες των τελευταίων ημερών.

Περισσότερα από 400 άτομα έχουν συλληφθεί από την αρχή των συγκρούσεων την περασμένη εβδομάδα ενώ έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε περισσότερα από 120 άτομα, σύμφωνα με την εισαγγελία. Οι πρώτες καταδίκες έχουν επίσης ανακοινωθεί.

«Ιδού πώς αναλαμβάνουμε γρήγορα δράση», έγραψε στο X ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο οποίος έχει πολλαπλασιάσει τα μηνύματα ότι θα επιδειχθεί αυστηρότητα σε βάρος των ταραχοποιών.

Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας Ματ Τζιούκς προειδοποίησε ότι οι αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να επικαλεσθούν την αντιτρομοκρατική νομοθεσία για ορισμένα βίαια επεισόδια.

Εδώ και μία εβδομάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται αντιμέτωπο με σκηνές ρατσιστικής βίας που προκλήθηκαν αρχικά από την κυκλοφορία φημών, οι οποίες διαψεύσθηκαν, για το προφίλ του δράστη της δολοφονίας τριών κοριτσιών, ηλικίας από 6 ως 9 ετών, στο Σάουθπορτ (βορειοδυτική Αγγλία).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε τέσσερα στελέχη των Χούθι επέβαλε η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είπε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων για να πλήξει εκείνους που χρηματοδοτούν τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.
Βλαντίμιρ Πούτιν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Λονδίνο: «Προκλητική η απειλή Πούτιν για πόλεμο με την Ευρώπη»

Ο Βρετανός υπ. Υγείας χαρακτήρισε "παντιέρα παλληκαρισμών" τη δήλωση Πούτιν ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για πόλεμο με την Ευρώπη. Η υπ. Εξωτερικών ζητά από Πούτιν να σταματήσει τους λεονταρισμούς στο περιθώριο συνόδου ΝΑΤΟ.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Στο δικαστήριο η απαγόρευση της Palestine Action

Νομικοί της βρετανικής κυβέρνησης υπερασπίστηκαν στο δικαστήριο την απαγόρευση της Palestine Action ως «αναλογική» λόγω της «κλιμάκωσης» δράσεων του φορέα, παρά τις αντιδράσεις οργανώσεων και προσφυγή της συνιδρύτριας Χούντα Αμόρι.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Λιγότερα δικαστήρια με ενόρκους για ταχύτερη δικαιοσύνη

Η βρετανική κυβέρνηση προτείνει μείωση των λαϊκών δικαστών για ταχύτερη δικαιοσύνη και αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, περιορίζοντας τις δίκες με σώματα ενόρκων μόνο στα σοβαρά αδικήματα.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: +22% το εισόδημα σε 6 χρόνια, συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο 4ο Επενδυτικό Συνέδριο στο Λονδίνο, τόνισε ότι η ελληνική οικονομία συγκλίνει δυναμικά με την Ευρώπη, με αύξηση 22% στο εισόδημα και μείωση φόρων, σημειώνοντας δέσμευση για συνέχιση μεταρρυθμίσεων.