ΓΔ: 2280.09 -1.11% Τζίρος: 305.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Μνημείο Αζαντί Ιράν
Σημαίες του Ιράν μπροστά από το Μνημείο Αζαντί στην Τεχεράνη.

Tο Ιράν ισχυρίζεται ότι ο Χανίγια σκοτώθηκε από «βλήμα μικρού βεληνεκούς»

Τα αντίποινα της Τεχεράνης θα είναι «σοβαρά και θα πραγματοποιηθούν την κατάλληλη στιγμή, στο σωστό μέρος και με τον σωστό τρόπο», δήλωσαν oι Φρουροί της Επανάστασης.

Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια σκοτώθηκε με «βλήμα μικρού βεληνεκούς» και κεφαλή βάρους περίπου 7 κιλών, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν.

Τα αντίποινα της Τεχεράνης θα είναι «σοβαρά και θα πραγματοποιηθούν την κατάλληλη στιγμή, στο σωστό μέρος και με τον σωστό τρόπο», καθώς και μέσω του ευρέος δικτύου ένοπλων ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Μέση Ανατολή, δήλωσαν οι Φρουροί της Επανάστασης, οι οποίοι κατηγόρησαν το Ισραήλ για το θάνατο του Χανίγια.

Το Ισραήλ δεν θα «συγκρατηθεί» εάν το Ιράν εξαπολύσει επίθεση αντιποίνων, προειδοποίησε ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας.

Οι σύμμαχοι του Ιράν περιλαμβάνουν τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης και την ένοπλη ομάδα Χεζμπολάχ στο Λίβανο, καθώς και μια σειρά από άλλες πολιτοφυλακές στο Ιράκ και τη Συρία που είναι πιστές στην Τεχεράνη.

Σε επιστολή προς τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμί, μίλησε για σκληρή και αιματηρή εκδίκηση. Γράφει ότι το Ισραήλ θα πρέπει να πληρώσει υψηλό τίμημα για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς και του διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ.

Οι εντάσεις στην περιοχή αυξάνονται μετά τη δολοφονία του από το Ισραήλ σε αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει ότι σχεδιάζουν να μετακινήσουν μια μοίρα μαχητικών στη Μέση Ανατολή για να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή. Το υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών λαμβάνει μέτρα για να «μειώσει την πιθανότητα περιφερειακής κλιμάκωσης από το Ιράν ή τους εταίρους και πληρεξούσιούς του», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο DPA.

Μετά από σχεδόν 10 μήνες μαχών μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, υπάρχουν φόβοι ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται ήδη στο χείλος ενός περιφερειακού πολέμου. Η δήλωση των Φρουρών της Επανάστασης κατηγόρησε επίσης την «εγκληματική αμερικανική κυβέρνηση» ότι υποστήριξε την επίθεση εναντίον του Χανίγια στα προάστια της Τεχεράνης. Ο ηγέτης της Χαμάς κηδεύτηκε χθες στο Κατάρ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Αμφισβητεί τη σοβαρότητα των ΗΠΑ δεν απάντησε στην πρότασή

Το Ιράν εξέφρασε αμφιβολίες για τη σοβαρότητα των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις για τη Μέση Ανατολή, χωρίς να απαντά στην τελευταία αμερικανική πρόταση, ενώ ο Αραγτσί τόνισε ότι οι κινήσεις των ΗΠΑ αυξάνουν τις υποψίες για τα κίνητρά τους.
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ έπληξαν χθες δύο ιρανικά τάνκερ στον Περσικό Κόλπο

Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν δύο ιρανικά δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν. Ο πρόεδρος Μπάιντεν περιμένει άμεσα απάντηση από το Ιράν για εκεχειρία. Βίντεο δείχνουν καπνό να βγαίνει από τα πλοία, των οποίων η κατάσταση παραμένει αβέβαιη.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ υπέρ διαλόγου ΗΠΑ-Ιράν στην Ουάσιγκτον

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ τόνισε τη σημασία της συνέχισης των συνομιλιών με το Ιράν, σε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, αναφερόμενος στις μεσολαβητικές προσπάθειες για τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Λευκός Οίκος ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρωθυπουργός Κατάρ συναντά τον αντιπρόεδρο Βανς στην Ουάσινγκτον

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ επισκέπτεται την Ουάσινγκτον για συνομιλίες με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς σχετικά με το Ιράν, τις διμερείς σχέσεις, τις αγορές LNG και ζητήματα περιφερειακής σταθερότητας.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιρανικό μέσο: Σποραδικές συγκρούσεις με το αμερικανικό ναυτικό

Ιρανικά ΜΜΕ αναφέρουν σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν και του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στα Στενά του Ορμούζ, παρά την ισχύουσα κατάπαυση πυρός. Ο ΥΠΕΞ Ιράν κατηγόρησε τις ΗΠΑ για παραβίαση εκεχειρίας.