ΓΔ: 2003.21 -2.98% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:34:42
Μνημείο Αζαντί Ιράν
Φώτο: Shutterstock

Tο Ιράν ισχυρίζεται ότι ο Χανίγια σκοτώθηκε από «βλήμα μικρού βεληνεκούς»

Τα αντίποινα της Τεχεράνης θα είναι «σοβαρά και θα πραγματοποιηθούν την κατάλληλη στιγμή, στο σωστό μέρος και με τον σωστό τρόπο», δήλωσαν oι Φρουροί της Επανάστασης.

Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια σκοτώθηκε με «βλήμα μικρού βεληνεκούς» και κεφαλή βάρους περίπου 7 κιλών, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν.

Τα αντίποινα της Τεχεράνης θα είναι «σοβαρά και θα πραγματοποιηθούν την κατάλληλη στιγμή, στο σωστό μέρος και με τον σωστό τρόπο», καθώς και μέσω του ευρέος δικτύου ένοπλων ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Μέση Ανατολή, δήλωσαν οι Φρουροί της Επανάστασης, οι οποίοι κατηγόρησαν το Ισραήλ για το θάνατο του Χανίγια.

Το Ισραήλ δεν θα «συγκρατηθεί» εάν το Ιράν εξαπολύσει επίθεση αντιποίνων, προειδοποίησε ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας.

Οι σύμμαχοι του Ιράν περιλαμβάνουν τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης και την ένοπλη ομάδα Χεζμπολάχ στο Λίβανο, καθώς και μια σειρά από άλλες πολιτοφυλακές στο Ιράκ και τη Συρία που είναι πιστές στην Τεχεράνη.

Σε επιστολή προς τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμί, μίλησε για σκληρή και αιματηρή εκδίκηση. Γράφει ότι το Ισραήλ θα πρέπει να πληρώσει υψηλό τίμημα για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς και του διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ.

Οι εντάσεις στην περιοχή αυξάνονται μετά τη δολοφονία του από το Ισραήλ σε αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει ότι σχεδιάζουν να μετακινήσουν μια μοίρα μαχητικών στη Μέση Ανατολή για να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή. Το υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών λαμβάνει μέτρα για να «μειώσει την πιθανότητα περιφερειακής κλιμάκωσης από το Ιράν ή τους εταίρους και πληρεξούσιούς του», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο DPA.

Μετά από σχεδόν 10 μήνες μαχών μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, υπάρχουν φόβοι ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται ήδη στο χείλος ενός περιφερειακού πολέμου. Η δήλωση των Φρουρών της Επανάστασης κατηγόρησε επίσης την «εγκληματική αμερικανική κυβέρνηση» ότι υποστήριξε την επίθεση εναντίον του Χανίγια στα προάστια της Τεχεράνης. Ο ηγέτης της Χαμάς κηδεύτηκε χθες στο Κατάρ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κιρ Στάρμερ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Στάρμερ: Δεν υπάρχει εκτίμηση ότι η Βρετανία στοχοποιείται από το Ιράν

Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Βρετανία στοχοποιείται από το Ιράν, παρά τα δημοσιεύματα για εκτόξευση πυραύλων σε αμερικανοβρετανική βάση στον Ινδικό Ωκεανό.
εξαγωγή φυσικού αερίου
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΟΕ: Προειδοποιεί για ενεργειακή κρίση λόγω των επιθέσεων Ισραήλ σε Τεχεράνη

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποιεί ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη ενεργειακή κρίση, με το Ιράν να κλείνει το στενό του Χορμούζ και τις ΗΠΑ να απειλούν με βομβαρδισμούς αν δεν ανοίξει ξανά μέχρι τη Δευτέρα.
ΗΠΑ Ιράν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Είναι πλέον στόχος οι σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας στον πόλεμο;

Πάνω από τρεις εβδομάδες πολέμου στη Μέση Ανατολή έχουν μετατρέψει σημαντικές ενεργειακές υποδομές σε στόχους επιθέσεων, αυξάνοντας τον κίνδυνο για την παγκόσμια ασφάλεια, ενώ νέες απειλές διατυπώνονται κατά ιρανικών σταθμών παραγωγής.
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν απειλεί με πλήρες κλείσιμο του Στενού του Χορμούζ

Το Ιράν απειλεί με πλήρες κλείσιμο του Στενού του Χορμούζ αν οι ΗΠΑ πλήξουν ιρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις. Οι Φρουροί της Επανάστασης προειδοποιούν επίσης για πλήρη καταστροφή αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή.