ΓΔ: 2309.1 1.50% Τζίρος: 365.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ουκρανικός στρατός μάχη
Στρατιώτες της Ουκρανίας πυροβολούν βαρύ πυροβολικό στο πεδίο μάχης κατά τον πόλεμο.

Πέντε νεκροί μετά από ισχυρά ρωσικά πλήγματα εναντίον της Ουκρανίας

Η Ρωσία αποσπά, αν και με βραδύ ρυθμό, εδάφη μετά την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης του καλοκαίρι του 2023 και την πτώση της Αβντιίβκας, πόλης-οχυρού, τον Φεβρουάριο.

Ρωσικοί βομβαρδισμοί στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον πέντε αμάχους χθες Σάββατο σε περιφέρειες της Ουκρανίας, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

Στη Χερσώνα (νότια) σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι, ένας στην ομώνυμη πρωτεύουσά της, ο δεύτερος έξω από την πόλη, ο τρίτος στην κοινότητα Μπερισλάβ, στο βόρειο τμήμα της.

Η Χερσώνα είχε καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό τις πρώτες μέρες της εισβολής του το 2022, όμως ουκρανικά στρατεύματα ανέκτησαν μεγάλα τμήματά της αργότερα εκείνη τη χρονιά. Έκτοτε οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να πλήττουν συχνά ουκρανικές θέσεις εκεί.

Στη Σούμι (βορειοανατολικά), 14χρονος σκοτώθηκε και άλλοι 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επίθεση με ρουκέτες στην μικρή πόλη Χλούχιβ, σύμφωνα με την ουκρανική εισαγγελία. Επλήγησαν διαμερίσματα, σπίτια, εκπαιδευτική δομή, κατάστημα και οχήματα χθες μετά το μεσημέρι. Έξι από τους τραυματίες είναι παιδιά.

Στο Χάρκοβο (επίσης βορειοανατολικά), ο στρατιωτικός περιφερειάρχης Όλεχ Σινεχούμποφ γνωστοποίησε ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε όταν βομβαρδίστηκε σπίτι όπου διέμενε, κοντά στην πόλη Τσουχούιβ.

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, στη ρωσική περιφέρεια Μπιέλγκοροντ (νοτιοδυτικά), ο Βιτσισλάβ Γκλάντκοφ ανακοίνωσε πως ένας άνθρωπος σκοτώθηκε, δύο τραυματίστηκαν και σπίτια υπέστησαν ζημιές σε ουκρανικούς βομβαρδισμούς.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε πως καταλήφθηκε ακόμη ένα χωριό στην ανατολική Ουκρανία, όπου συνεχίζεται η βραδεία προέλαση των ρωσικών δυνάμεων.

Αυτή που «απελευθερώθηκε» (κατακτήθηκε στρατιωτικά), ήταν «η κοινότητα Λοζουβάτσκε», ανατολικά της πόλης Πόκροβσκ, όπου σημειώνονται ρωσικά εδαφικά κέρδη με συγκριτικά μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι αλλού τους τελευταίους μήνες.

Η Ρωσία αποσπά, αν και με βραδύ ρυθμό, εδάφη μετά την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης του καλοκαίρι του 2023 και την πτώση της Αβντιίβκας, πόλης-οχυρού, τον Φεβρουάριο.

Από την άλλη, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν χθες πως εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον διυλιστηρίων και τριών αεροδρομίων της Ρωσίας (σε Σαράτοφ, Ριάζαν, Μουρμάνσκ), ενώ έγινε «σαμποτάζ» σε ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα, ένα στη Σαμάρα, άλλα δυο στην περιφέρεια της Μόσχας

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένο κτήριο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Δύο αστυνομικοί σε διαθεσιμότητα μετά το αιματοκύλισμα στο Κίεβο

Δύο αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και ερευνώνται, επειδή φέρονται να εγκατέλειψαν τραυματία κατά τη διάρκεια πυροβολισμών στο Κίεβο που στοίχισαν τη ζωή σε 6 άτομα. Το περιστατικό προκάλεσε οργή στην Ουκρανία.
Κτίριο Πλατείας Κιέβου
ΔΙΕΘΝΗ

Οκτώ τραυματίες νοσηλεύονται μετά την ένοπλη επίθεση στο Κίεβο

Οκτώ τραυματίες, ανάμεσά τους ένα παιδί, νοσηλεύονται στο Κίεβο μετά από ένοπλη επίθεση που κόστισε έξι ζωές. Ο δράστης, ρώσικης καταγωγής, έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά σε σούπερ μάρκετ κατά τη διάρκεια ομηρίας.
Πάπας Λέων ΙΔ'
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πάπας Λέων ζητά τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Ο πάπας Λέων καταδίκασε την ένταση στον πόλεμο Ουκρανίας, ζητώντας να σταματήσουν τα όπλα και να ξεκινήσει διάλογος. Παράλληλα, επαίνεσε την εκεχειρία Ισραήλ-Λιβάνου, χαρακτηρίζοντάς την ως "λόγο ελπίδας".
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικό πλήγμα σε εργοστάσιο drones στην Τάγκαρονγκ, ανακοίνωσε το Κίεβο

Ο ουκρανικός στρατός ισχυρίζεται ότι βομβάρδισε εργοστάσιο drones στη ρωσική Τάγκαρονγκ, επισημαίνοντας πως η καταστροφή του θα μειώσει την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τη Ρωσία και τις επιθέσεις σε ουκρανικούς μη στρατιωτικούς στόχους.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Καταδικάζει την αναστολή κυρώσεων των ΗΠΑ σε ρωσικό πετρέλαιο

Ο Ζελένσκι καταδίκασε την εκ νέου παράταση της αναστολής αμερικανικών κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο, τονίζοντας ότι κάθε δολάριο που δίνεται στη Ρωσία τροφοδοτεί τον πόλεμο. Οι ΗΠΑ επέτρεψαν πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου έως 16 Μαΐου.
Κατεστραμμένο κτήριο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία χαρακτηρίζει «τρομοκρατική ενέργεια» την ένοπλη επίθεση στο Κίεβο

Η SBU διερευνά ως τρομοκρατική ενέργεια τη μαζική ένοπλη επίθεση και ομηρία στο Κίεβο. Ο δράστης, 58χρονος από τη Μόσχα, σκότωσε πέντε άτομα, τραυμάτισε τουλάχιστον 10, ενώ ξέσπασε πυρκαγιά στο διαμέρισμά του.