ΓΔ: 2259.3 -2.16% Τζίρος: 136.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:12:44
Aeroplano-eurofighter-typhoon
Φωτό: Shutterstock

Η Ιταλία θα δαπανήσει 7,5 δισ. ευρώ για 24 Eurofighter τα επόμενα 11 χρόνια

Η προμήθεια σκοπό έχει να ανανεωθεί ο στόλος της πολεμικής αεροπορίας της Ιταλίας, δεδομένης της ανάγκης να αποσυρθούν από την υπηρεσία πεπαλαιωμένα μαχητικά Eurofighter και Tornado.

Η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει να δαπανήσει ποσό σχεδόν 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα έντεκα χρόνια για την απόκτηση 24 νέων μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter, υποδεικνύει έγγραφο του υπουργείου Άμυνας που περιήλθε χθες Δευτέρα σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Η προμήθεια σκοπό έχει να ανανεωθεί ο στόλος της πολεμικής αεροπορίας της Ιταλίας, δεδομένης της ανάγκης να αποσυρθούν από την υπηρεσία πεπαλαιωμένα μαχητικά Eurofighter και Tornado, την ώρα που αυξάνονται οι αμυντικές δαπάνες των κρατών μελών του NATO εξαιτίας της αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας.

Το δικινητήριο υπερηχητικό αεροσκάφος Eurofighter Typhoon κατασκευάζεται από κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν εταιρείες της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, που εκπροσωπούνται από τις Airbus, BAE Systems και Leonardo.

Ο βασικός ανάδοχος της παραγγελίας που σχεδιάζει η πολεμική αεροπορία της Ιταλίας θα είναι η Leonardo. Εκπρόσωπος της ιταλικής εταιρείας αεροδιαστημικής και άμυνας, που ελέγχεται από το δημόσιο, απέφυγε να σχολιάσει ερωτηθείς σχετικά με το έγγραφο.

Πάντως τον Ιούνιο, στέλεχος της εταιρείας δήλωνε στο Ρόιτερς πως η ανάθεση αναμένεται σύντομα.

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα θα έχει «πολυετές αναπτυξιακό χρονοδιάγραμμα», διάρκειας «κατά προσέγγιση από το 2024 ως το 2034» και το τίμημα «θα ανέλθει συνολικά σε 7,47 δισ. ευρώ», σύμφωνα με το έγγραφο.

Τα νέα μαχητικά θα αντικαταστήσουν 26 αεροσκάφη, που η Ιταλία εννοεί να αρχίσει να αποσύρει από το 2028. Αρμόδιες επιτροπές του ιταλικού κοινοβουλίου αναμένεται να γνωμοδοτήσουν ως τα μέσα Αυγούστου για την προμήθεια, βάσει της πρότασης που υπέβαλε η ιταλική κυβέρνηση στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Η Γερμανία ανήγγειλε επίσης την περασμένη εβδομάδα την προμήθεια ακόμη 20 Eurofighter. Η Λουφτβάφε διαθέτει 138 μαχητικά του τύπου.

Αναδυόμενες τεχνολογίες, «διαθέσιμες σε ανταγωνιστές», σημαίνουν ότι «η αεροπορική υπεροχή, στοιχείο κλειδί για τον έλεγχο» των αιθέρων, «δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη και σε ορισμένες περιστάσεις μπορεί να μην είναι καν εφικτή», υπογραμμίζει το έγγραφο του υπουργείου Άμυνας, προσθέτοντας πως η προμήθεια θα επιτρέψει στην Ιταλία να διανύσει το διάστημα που θα απαιτηθεί για να αποκτηθεί νέο, τελευταίας τεχνολογίας μαχητικό που αναπτύσσεται από κοινού με τη Βρετανία και την Ιαπωνία κι αναμένεται να πετάξει για πρώτη φορά περί το 2035.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

aerodromio-aeroskafos-aeroplano
ΔΙΕΘΝΗ

Εξαφανίστηκε ενώ πετούσε προς Γαλλία μικρό αεροσκάφος με τρεις επιβάτες

«Δυστυχώς, οι καιρικές συνθήκες, με τη βροχή, τον ισχυρό άνεμο και την κακή ορατότητα, καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολες τις έρευνες και αποκλείουν προς το παρόν τη χρήση ελικοπτέρων», διευκρίνισε η υπηρεσία ορεινών διασώσεων.
Γκουίντο Κροζέτο υπουργός
ΔΙΕΘΝΗ

Κροζέτο: Η Ιταλία σε ετοιμότητα για αποστολή στο Ορμούζ

Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροζέτο τόνισε τη σημασία της ασφάλειας στα Στενά του Ορμούζ για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα, επισημαίνοντας ότι η αποστολή πλοίων εξαρτάται από εκεχειρία και σχετική έγκριση του ιταλικού κοινοβουλίου.
Ολομέλεια Βουλής άδεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή οι συμφωνίες Ελλάδας με Ιταλία και Πολωνία για διαβαθμισμένες πληροφορίες

Στη Βουλή κατατέθηκαν προς κύρωση οι συμφωνίες Ελλάδας με Ιταλία και Πολωνία για την αμοιβαία προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών. Θα εξεταστούν στις 21/4 από επιτροπή και στις 22/4 θα συζητηθούν και ψηφιστούν στην Ολομέλεια.
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι: Η Ρώμη έτοιμη να στείλει ναυτικό με έγκριση της Βουλής

Η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε πως η Ιταλία είναι έτοιμη να στείλει ναυτικές δυνάμεις μετά από έγκριση του κοινοβουλίου, στηρίζοντας την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και την κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, επισημαίνοντας τον ρόλο της χώρας σε σχετικές αποστολές.
Αστυνομικός Ιταλίας υπηρεσία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Ένοπλη ληστεία σε τράπεζα Νάπολης με 25 ομήρους και θυρίδες

Στη Νάπολη, σπείρα τουλάχιστον πέντε ατόμων φορώντας μάσκες Χόλιγουντ μπήκε σε τράπεζα μέσα από το πάτωμα, κράτησε 25 ομήρους και άδειασε τις θυρίδες ασφαλείας. Οι δράστες διέφυγαν τελικά μέσω των αποχετεύσεων.
Ενέργεια και τρόφιμα κόστος
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Ανησυχία για ύφεση, ελπίδα από το καθολικό πανεπιστήμιο

Ανησυχία στην Ιταλία προκαλούν οι επιπτώσεις του πολέμου στο Ιράν, με τον Τζορτζέτι να ζητά αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και τη Confindustria να προειδοποιεί για ενεργειακή κρίση, περιορισμούς και εκτίναξη του πληθωρισμού.