ΓΔ: 2225.74 -2.63% Τζίρος: 330.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Γενς Στόλτενμπεργκ ομιλία
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια ομιλίας στο ΝΑΤΟ με φόντο το μπλε λογότυπο.

Γενς Στόλτενμπεργκ: Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ισχυρός σύμμαχος του ΝΑΤΟ

Μια πιθανή επιστροφή στον Λευκό Οίκο του Τραμπ, που μεταξύ πολλών άλλων επιθετικών σχολίων έχει χαρακτήσει «παρωχημένο» το ΝΑΤΟ, ανησυχεί τις Βρυξέλλες και τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα παραμείνουν ένας «ισχυρός σύμμαχος» του ΝΑΤΟ ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, λίγες ώρες πριν από το πρώτο ντιμπέιτ Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ, σχεδόν πέντε μήνες πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές που θα φέρουν αντιμέτωπους αυτούς τους δύο υποψήφιους των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων.

«Αναμένω από τις ΗΠΑ να παραμείνουν ένας ισχυρός σύμμαχος, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την ασφάλεια», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ερωτηθείς για τις συχνές εμπρηστικές δηλώσεις του πρώην και νυν υποψηφίου προέδρου Τραμπ κατά του ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι οι επικρίσεις του «δεν στρέφονται εναντίον του ΝΑΤΟ, αλλά εναντίον των Συμμάχων του ΝΑΤΟ που δεν συμμετέχουν με επαρκή χρηματικά ποσά στις δαπάνες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας».

Αυτή η κατάσταση έχει «αλλάξει πλέον», τόνισε ο Γ.Γ., με 23 από τις 32 χώρες του ΝΑΤΟ να καταβάλλουν πλέον τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους σε στρατιωτικές δαπάνες.

«Είμαστε σε καλύτερη θέση να αποδείξουμε ότι (...) οι ΗΠΑ δεν φέρουν μόνες τους το βάρος» των δαπανών, υποστήριξε.

Μια πιθανή επιστροφή στον Λευκό Οίκο του Τραμπ, που μεταξύ πολλών άλλων επιθετικών σχολίων έχει χαρακτήσει «παρωχημένο» το ΝΑΤΟ, ανησυχεί τις Βρυξέλλες και τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ.

«Δεν υπάρχουν εγγυήσεις στην πολιτική, αλλά αναμένω από τις ΗΠΑ να παραμείνουν ένας ισχυρός σύμμαχος», επέμεινε ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος αποχωρεί από την ηγεσία του ΝΑΤΟ την 1η Οκτωβρίου, πόστο στο οποίο παρέμεινε επί δέκα χρόνια.

Διάδοχός του θα είναι ο Ολλανδός απερχόμενος πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος θα είναι επικεφαλής της Συμμαχίας κατά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Στόλτενμπεργκ εκτίμησε ότι η Ρωσία δεν είναι ικανή να κάνει «σημαντικές προόδους» στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, αυτοί (οι Ρώσοι) δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν καμία σημαντική πρόοδο» στην Ουκρανία, ανέφερε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

biden, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Τζο Μπάιντεν: Ιερή η δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ «είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική συμμαχία που έχει υπάρξει ποτέ. Ωστόσο δεν έγινε τυχαία, ούτε ήταν προκαθορισμένο», έκρινε ο Μπάιντεν, ο οποίος θα διεκδικήσει τον Νοέμβριο μια νέα θητεία.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Το ΝΑΤΟ υλοποιεί τις απαιτήσεις Τραμπ εν μέσω κρίσης στο Ιράν

Ο γγ του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι τα κράτη μέλη ανταποκρίνονται στα αιτήματα του προέδρου Τραμπ, παρά την αρχική βραδύτητα κάποιων στο θέμα του Ιράν, και στηρίζουν έντονα τη συμμαχία και τις ΗΠΑ.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ συναντά τον Τραμπ στις ΗΠΑ μετά την εκεχειρία με Ιράν

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε συναντά σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον, μετά την ανακοίνωση διπλωματικής εκεχειρίας με το Ιράν. Προηγήθηκε συνάντησή του με τον Μάρκο Ρούμπιο για Ουκρανία και συντονισμό στο ΝΑΤΟ.
Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούτε στην Ουάσινγκτον για επαφές με Τραμπ εν μέσω τριγμών στο ΝΑΤΟ

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, θα επισκεφτεί την Ουάσινγκτον 8-12 Απριλίου για συναντήσεις με τον Τραμπ και υπουργούς, μετά τις απειλές Τραμπ για αποχώρηση από το ΝΑΤΟ λόγω της στάσης της Ευρώπης σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράν.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μπορεί ο Τραμπ να βγάλει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ;

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, διαμαρτυρόμενος για την άρνηση ευρωπαϊκών χωρών να στείλουν πλοία στο Στενό του Χορμούζ. Παραμένει αβέβαιο αν μπορεί να το κάνει χωρίς έγκριση Κογκρέσου.