ΓΔ: 2229.19 1.10% Τζίρος: 224.79 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φωτο: Shutterstock

Ακραία φτώχεια για πάνω από 1 στους 4 Σύρους, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα

Η Τράπεζα δημοσίευσε δύο νέες εκθέσεις για τη Συρία, οι οποίες διαπίστωσαν ότι «27% των Σύρων, δηλαδή περίπου 5,7 εκατομμύρια άνθρωποι, ζουν σε ακραία φτώχεια».

Πάνω από το ένα τέταρτο των Σύρων ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, ανακοίνωσε σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα, 13 χρόνια μετά την έναρξη του καταστροφικού εμφυλίου που έχει πλήξει την οικονομία της χώρας και έχει φτωχοποιήσει εκατομμύρια πολίτες της.

Η Παγκόσμια Τράπεζα δημοσίευσε δύο νέες εκθέσεις για τη Συρία, οι οποίες διαπίστωσαν ότι «27% των Σύρων, δηλαδή περίπου 5,7 εκατομμύρια άνθρωποι, ζουν σε ακραία φτώχεια».

«Η ακραία φτώχεια, η οποία σχεδόν δεν υπήρχε πριν από τον πόλεμο, επηρέασε πάνω από έναν στους 4 Σύρους μέσα στο 2022 και πιθανόν να επιδεινώθηκε περαιτέρω μετά τον φονικό σεισμό τον περασμένο χρόνο», σημειώνει μια από τις εκθέσεις.

Από τον σεισμό σκοτώθηκαν περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι στη χώρα. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περίπου 90% των Σύρων ζουν στη φτώχεια, ενώ προηγουμένως εκτιμάτο ότι περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν σε ακραία φτώχεια έπειτα από μια δεκαετία πολέμου.

Η έκθεση επικαλείται την οικονομική κατάρρευση του γειτονικού Λιβάνου στα τέλη του 2019, την πανδημία της Covid-19 και τον πόλεμο στην Ουκρανία ως παράγοντες αποσάθρωσης της ευημερίας των συριακών νοικοκυριών τα τελευταία χρόνια.

Ο εμφύλιος στη Συρία έχει επίσης καταστρέψει την οικονομία, τις υποδομές και την βιομηχανία, ενώ οι δυτικές κυρώσεις έχουν επιδεινώσει την κατάσταση. Το εκτιμώμενο ΑΕΠ της χώρας ανερχόταν σε περίπου 6,2 δισεκατομμύρια το 2023.

Ο πόλεμος στη Συρία έχει αφήσει πίσω του πάνω από μισό εκατομμύριο νεκρούς και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους από το 2011 που ξέσπασε μετά την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από την κυβέρνηση της Δαμασκού.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία της Συρίας ερείπια
ΔΙΕΘΝΗ

Η Παγκόσμια Τράπεζα: 216 δισ. δολάρια το κόστος ανοικοδόμησης Συρίας

Το κόστος ανοικοδόμησης της Συρίας μετά από 13 χρόνια πολέμου εκτιμάται άνω των 216 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, που εκφράζει ετοιμότητα να βοηθήσει στην ανάκαμψη της χώρας.
Σημαία της Συρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Συρία επιστρέφει στο διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT

Σε συνέντευξή του, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Αδέλ Καδέρ Χουσάριε, παρουσίασε έναν οδικό χάρτη για την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της νομισματικής πολιτικής της χώρας.
Έκρηξη στη Συρία
ΔΙΕΘΝΗ

Δαμασκός: Εξάρθρωση νέου πυρήνα με διασύνδεση στη Χεζμπολάχ

Το συριακό ΥΠΕΣ ανακοίνωσε τη διάλυση πυρήνα που σχετίζεται με τη Χεζμπολάχ, ο οποίος σχεδίαζε δολοφονίες αξιωματούχων. Η Χεζμπολάχ απορρίπτει τις κατηγορίες ως αβάσιμες. Επιχειρήσεις έγιναν σε Δαμασκό και άλλες περιοχές.
Έκρηξη στη Συρία
ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: Βομβαρδισμοί της Ιορδανίας σε αποθήκες όπλων και ναρκωτικών

Ιορδανικά αεροπορικά πλήγματα σημειώθηκαν στη νότια Συρία κατά αποθηκών όπλων και ναρκωτικών στη Σουάιντα, περιοχή με κυρίως Δρούζους. Η Ιορδανία ανακοίνωσε ότι στοχεύει λαθρέμπορους στα βόρεια σύνορά της για αποτροπή.
Ουρά μεταναστών προσφύγων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ντοκιμαντέρ: Τρία παιδιά, τέσσερα χρόνια, πίσω από τον όρο «πρόσφυγας»

Το ντοκιμαντέρ «Θέλω να είμαι νικητής» της Χριστίνας Βάζου καταγράφει για τέσσερα χρόνια τη ζωή τριών ανήλικων προσφύγων, αναδεικνύοντας τη δύναμη και τη σοφία τους μέσα από τη φιλία και τα όνειρά τους σε ένα Κέντρο Φιλοξενίας.