ΓΔ: 2449.29 -0.10% Τζίρος: 260.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Παλάτι του Ουέστμινστερ
Φώτο: Shutterstock

Στις 18 μονάδες η διαφορά των Εργατικών επί των Συντηρητικών στη Βρετανία

Ενόψει των βουλευτικών εκλογών αργότερα φέτος, η δημοσκόπηση αυτή του ινστιτούτου Opinium Research φέρει τους Εργατικούς να συγκεντρώνουν το 43% των προθέσεων ψήφου, έναντι 25% των Συντηρητικών.

Το προβάδισμα της παράταξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Εργατικού Κόμματος, έναντι του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, αυξήθηκε στις δεκαοκτώ εκατοστιαίες μονάδες, υπέδειξε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες Σάββατο.

Ενόψει των βουλευτικών εκλογών αργότερα φέτος, η δημοσκόπηση αυτή του ινστιτούτου Opinium Research φέρει τους Εργατικούς να συγκεντρώνουν το 43% των προθέσεων ψήφου, έναντι 25% των Συντηρητικών. Προηγούμενη δημοσκόπηση του ίδιου ινστιτούτου έφερε τους Εργατικούς να έχουν προβάδισμα 16 μονάδων.

Ο κ. Σούνακ και ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ έχουν μετατρέψει πλέον την οικονομία σε μείζον διακύβευμα της προεκλογικής μάχης. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Opinium, οι Εργατικοί έχουν προβάδισμα στα οικονομικά ζητήματα, με τους ψηφοφόρους να προεξοφλούν πως θα βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες του δημοσίου και θα βελτιώσουν την κατάσταση της βρετανικής οικονομίας.

Η δημοσκόπηση του Opinium έγινε μέσω διαδικτύου σε δείγμα 2.029 ενηλίκων από τη 15η ως τη 17η Μαΐου.

Άλλη δημοσκόπηση, του ινστιτούτου YouGov, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας The Times και δημοσιεύθηκε την 9η Μαΐου, έφερε τους Εργατικούς να προηγούνται με πολύ πιο εντυπωσιακή διαφορά —30 εκατοστιαίων μονάδων— ως προς τις προθέσεις ψήφου.

Οι Συντηρητικοί βρίσκονται στην κυβέρνηση, είτε ως μείζον κόμμα συνασπισμών ή αυτοδύναμοι, από το 2010. Η περίοδος αυτή σημαδεύτηκε από ιστορικές κρίσεις, συμπεριλαμβανομένων του Brexit και της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ενώ δεν έλειψαν οι εσωκομματικές έριδες: τα τελευταία χρόνια, τη Βρετανία κυβέρνησαν πέντε πρωθυπουργοί των Τόρις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας: Πάμε για νίκη και σχηματισμό κυβέρνησης στις εκλογές

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως στόχος του είναι η πρωτιά στις εκλογές και σχηματισμός κυβέρνησης ακόμη και με δεύτερη αναμέτρηση, αποφεύγοντας συνεργασία με κόμματα που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους, ανοίγοντας νέο προοδευτικό δρόμο.
Θερμόμετρο με ήλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Ρεκόρ ζέστης Ιουνίου με 36,4°C και αυξημένα επείγοντα στο Λονδίνο

Νέο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας για Ιούνιο σημειώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο με 36,4°C στο Γιόβιλτον, σύμφωνα με τη Met Office, ενώ αυξήθηκαν και τα επείγοντα περιστατικά στο Λονδίνο λόγω του κύματος καύσωνα.
Σωκράτης Φάμελλος σε ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φάμελλος: Βολές κατά κυβέρνησης για προσωπικά δεδομένα και αυτοδιοίκηση

Ο πρόεδρος Σωκράτης Φάμελλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων εκλογέων, άσκησε κριτική στον νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης και παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Ρωμανός: Ακόμα αναμένουμε απαντήσεις για τη χρηματοδότηση ΕΛΑΣ

Ο Νίκος Ρωμανός σχολίασε τις δημοσκοπήσεις λέγοντας πως το τελικό λόγο θα έχουν οι πολίτες στις κάλπες και επέκρινε την αντιπολίτευση για μονοτονία στη ρητορική και έλλειψη διαφάνειας στη χρηματοδότηση του νέου κόμματος.
Ολομέλεια Βουλής άδεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δουδωνής: Αντισυνταγματική ρύθμιση στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Ο Δουδωνής, εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, κατέθεσε αίτημα αντισυνταγματικότητας στη διάταξη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, κατηγορώντας την κυβέρνηση για απόπειρα χειραγώγησης της ψήφου μέσω ενός ασαφούς και καλπονοθευτικού εκλογικού νόμου.
Κτίριο Ελληνική Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Συζήτηση για τον νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη δεύτερη Κυριακή

Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για τον νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με βασικό σημείο την κατάργηση του δεύτερου γύρου εκλογών. Στόχος είναι η αύξηση συμμετοχής, η μείωση συναλλαγών και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στους εκλεγμένους.