ΓΔ: 2492.71 1.49% Τζίρος: 263.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
blinken
Φώτο: Shutterstock

Ο Μπλίνκεν ελπίζει να υπάρξει «πρόοδος» ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα

Οι κινεζικές εμπορικές πρακτικές που η Ουάσιγκτον θεωρεί πως προκαλούν στρέβλωση του ανταγωνισμού, την υποστήριξη στη Ρωσία και η Ταϊβάν θα είναι στο τραπέζι των συζητήσεων.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα στο Πεκίνο πως ελπίζει ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα σημειώσουν «πρόοδο», κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι, ο οποίος από τη δική του πλευρά επισήμανε τις αυξανόμενες διαφωνίες μεταξύ των δυο μεγάλων δυνάμεων.

Στο πλαίσιο της δεύτερης επίσκεψής του στον ασιατικό γίγαντα προτού συμπληρωθεί ένας χρόνος, ο κ. Μπλίνκεν έκανε σαφές πως εννοεί να θίξει λεπτά ζητήματα στις συνομιλίες που θα έχει στην κινεζική πρωτεύουσα - τις κινεζικές εμπορικές πρακτικές που η Ουάσιγκτον θεωρεί πως προκαλούν στρέβλωση του ανταγωνισμού, την κινεζική υποστήριξη στη Ρωσία, την υπόθεση της Ταϊβάν.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι διαπίστωσε από τη δική του πλευρά πως η σχέση των δυο δυνάμεων «αρχίζει να σταθεροποιείται» μετά τη σύνοδο κορυφής των προέδρων Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ στο Σαν Φρανσίσκο τον Νοέμβριο. Όμως «αναπτύσσονται αρνητικά στοιχεία», πρόσθεσε.

Η διμερής σχέση «είναι αντιμέτωπη με δυσκολίες κάθε είδους. Τα νόμιμα δικαιώματα της Κίνας ως προς την ανάπτυξή της υφίστανται άδικες πιέσεις και θεμελιώδη δικαιώματά μας τίθενται από αμφισβήτηση», συνέχισε.

Η σχέση ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ «θα συνεχίσει να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αυτή της σταθερότητας, ή θα επιστρέψει σε καθοδική πορεία;», διερωτήθηκε. «Αυτή είναι μείζων ερώτηση που τίθεται στις χώρες μας και δοκιμάζει την ειλικρίνεια και τις δυνατότητές μας», συμπλήρωσε.

Ξεκινώντας τη συνάντησή του με τον Ουάνγκ Γι, ο Άντονι Μπλίνκεν είπε πως θα είναι «πολύ σαφής, πολύ άμεσος» κι ότι ελπίζει να εξασφαλίσει «πρόοδο σε ζητήματα για τα οποία συμφωνούν οι πρόεδροί μας».

Οι δυο χώρες πρέπει επίσης να είναι «όσο πιο σαφείς είναι δυνατόν σε πεδία στα οποία έχουμε αποκλίνουσες απόψεις, τουλάχιστον για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις και λαθεμένοι υπολογισμοί», πρότεινε.

«Πρόκειται αληθινά για ευθύνη που μοιραζόμαστε, όχι μόνο για τους λαούς μας, αλλά επίσης για τους λαούς όλου του κόσμου», επέμεινε.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έκανε τον πρώτο σταθμό του ταξιδιού του στη Σαγκάη προχθές Τετάρτη και χθες Πέμπτη το απόγευμα μετέβη αεροπορικώς στο Πεκίνο.

Δεν έχει αναγγελθεί, τουλάχιστον ως τώρα, συνάντηση ανάμεσα στον κ. Μπλίνκεν και τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Πάντως στην προηγούμενη επίσκεψη του αμερικανού ΥΠΕΞ στο Πεκίνο, τον Ιούνιο του 2023, η συνάντηση των δυο ανδρών οργανώθηκε και ανακοινώθηκε την τελευταία στιγμή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Πιστεύω Ρωσία και Κίνα όταν δηλώνουν ότι δεν εξοπλίζουν το Ιράν

Ο Τραμπ προειδοποίησε Ρωσία και Κίνα να μην πουλήσουν όπλα στο Ιράν, δηλώνοντας πως πιστεύει ότι ο Πούτιν και ο Σι δεν εμπλέκονται σε τέτοιες συναλλαγές, τονίζοντας όμως ότι θα είναι «πολύ κακό γι’ αυτούς» αν το κάνουν.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Αμερικανός ΥΠΕΞ: Συζητήθηκε επίσκεψη Μπάιντεν στο Πεκίνο με Κίνα

Ο Ρούμπιο συζήτησε με τον Κινέζο ΥΠΕΞ Ουάνγκ Γι για πιθανή επίσκεψη του προέδρου Σι στις ΗΠΑ. Παρά τις διαφορές των δύο χωρών, αναγνωρίζεται η ανάγκη διαχείρισής τους και η ύπαρξη τομέων συνεργασίας. Συνάντηση Σι-Τραμπ ίσως τον Σεπτέμβριο.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Καταδικάζουμε τις επικίνδυνες κινήσεις της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε τις επιθετικές ενέργειες της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα έπειτα από αψιμαχία με τις Φιλιππίνες, ενώ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρούμπιο βρίσκεται στη Μανίλα για τη σύνοδο ASEAN.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Κατασκευάσματα οι κατηγορίες Τραμπ για ανάμιξη στις εκλογές του 2020

Η Κίνα χαρακτήρισε «κατασκευάσματα» τις κατηγορίες του Ντόναλντ Τραμπ περί κινεζικής ανάμιξης στις εκλογές των ΗΠΑ του 2020 και κάλεσε την Ουάσιγκτον να σταματήσει τις συκοφαντίες.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ κατηγορεί την Κίνα για μαζική πειρατεία εκλογικών δεδομένων στις ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κατηγόρησε ξανά την Κίνα για μαζική πειρατεία εκλογικών δεδομένων και ζήτησε αποχαρακτηρισμό εγγράφων, χωρίς όμως να παρουσιάσει αποδείξεις για νοθεία, όπως επισημαίνουν ανεξάρτητοι ειδικοί και η αμερικανική δικαιοσύνη.