ΓΔ: 2650.98 1.33% Τζίρος: 64.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:39:41
εργάτες σε εργοτάξιο
Σιλουέτες εργατών σε οικοδομικό έργο κατά το ηλιοβασίλεμα.

Η Knauf σταματά την επιχειρηματική της δραστηριότητα από τη Ρωσία

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε δηλώσει στις 5 Απριλίου ότι συμμετοχή γερμανικών εταιρειών στην ανοικοδόμηση της Μαριούπολης «εξυπηρετεί μόνο τη ρωσική προπαγάνδα».

Η γερμανική εταιρεία οικοδομικών υλικών Knauf σταματάει πλήρως τις δραστηριότητές της στη Ρωσία. Σήμερα ο παγκοσμίως γνωστός γερμανικός όμιλος, που είναι μια οικογενειακή εταιρεία, επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του ότι «στο πλαίσιο των τρεχουσών εξελίξεων πήρε την απόφαση μετά από 30 και πλέον χρόνια στη Ρωσία να σταματήσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα» στη χώρα.

Στην ανακοίνωση της εταιρείας επισημαίνεται ότι η ίδια αποφάσισε να μεταβιβάσει στην εγχώρια διοίκηση ολόκληρη την επιχειρηματική της δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης της εξόρυξης πρώτων υλών, της παραγωγής και των πωλήσεων, ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας περισσότερων των 4.000 ανθρώπων. Οι ρωσικές αρχές θα πρέπει να εγκρίνουν την απόφαση.

Η εταιρεία Knauf δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους λόγους αποχώρησής της από τη Ρωσία.

Ωστόσο, πρόσφατα ο όμιλος Knauf, με κύκλο εργασιών που έφτασε τα 15,4 δισ. ευρώ το 2022, βρέθηκε στο στόχαστρο επικρίσεων λόγω της επιχειρηματικής του δραστηριότητας στη Ρωσία, όπως επίσης και στην κατεχόμενη Μαριούπολη.

Στις 3 Απριλίου η τηλεοπτική εκπομπή Monitor του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ARD παρουσίασε έρευνα σύμφωνα με την οποία τουλάχιστον δύο γερμανικές εταιρείες, η Knauf και η WKB Systems, συμμετείχαν στην ανοικοδόμηση της Μαριούπολης.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε δηλώσει στις 5 Απριλίου ότι συμμετοχή γερμανικών εταιρειών στην ανοικοδόμηση της Μαριούπολης «εξυπηρετεί μόνο τη ρωσική προπαγάνδα», ενώ το υπουργείο Οικονομίας προέτρεψε να ελεγχθούν οι εταιρείες για παραβιάσεις των κυρώσεων.

Οι οικοδομικές δραστηριότητες «εξυπηρετούν μόνο τη ρωσική προπαγάνδα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «οποιαδήποτε εταιρεία συμμετέχει σ' αυτό πρέπει να διερωτηθεί ποιον εξυπηρετεί».

Από την περίοδο που άρχισε η ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, έχουν φύγει από τη Ρωσία όλες οι άλλες γερμανικές εταιρείες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Φρίντριχ Μερτς: Η Μόσχα δεν θέλει σοβαρές διαπραγματεύσεις

Ο Φρίντριχ Μερτς δήλωσε πως η Ρωσία δεν δείχνει διάθεση για ουσιαστικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, ενόψει της συνάντησης του Αμπού Ντάμπι με αμερικανική διαμεσολάβηση, υποδεχόμενος τον Ζελένσκι στο Βερολίνο.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ζελένσκι θα επισκεφθεί το Βερολίνο, ανακοίνωσε ο καγκελάριος Μερτς

Ο Ζελένσκι επισκέπτεται αιφνιδιαστικά το Βερολίνο για συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου, όπως ανακοίνωσε ο Γερμανός καγκελάριος. Νέα συνάντηση Ρωσίας-Ουκρανίας-ΗΠΑ θα γίνει στο Αμπού Ντάμπι την επόμενη εβδομάδα.
Λογότυπο AfD Γερμανία
ΔΙΕΘΝΗ

Η AfD Γερμανίας ζητά ουδέτερη Ουκρανία και προσέγγιση με Ρωσία

Η AfD επιβεβαιώνει στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ του Τραμπ και ζητά διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, επαναλειτουργία των Nord Stream και νέες συνομιλίες με Ρωσία-ΗΠΑ. Προτείνει η Ουκρανία να μην ενταχθεί σε ΝΑΤΟ-ΕΕ.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ο καγκελάριος Μερτς προειδοποιεί για αύξηση υποθέσεων κατασκοπείας

Ο καγκελάριος Μερτς προειδοποίησε για αύξηση υποθέσεων κατασκοπείας στη Γερμανία, μετά τη σύλληψη Ουκρανού που κατηγορείται πως παρέδιδε στρατιωτικά μυστικά στη Ρωσία. Τόνισε ότι η χώρα παραμένει στόχος εντατικής κατασκοπείας.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Σύλληψη Ουκρανού στη Γερμανία για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Στο Βρανδεμβούργο συνελήφθη Ουκρανός ύποπτος για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας, κατηγορούμενος ότι μετέφερε σε ρωσική υπηρεσία στοιχεία για παραγωγή τεθωρακισμένων, πυρομαχικών και εκρηκτικών, ανακοίνωσε η Εισαγγελία.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Δίκη ουκρανού αξιωματικού στο Αμβούργο για σαμποτάζ στους Nord Stream

Στη Γερμανία άρχισε η δίκη Ουκρανού αξιωματικού για σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream. Είναι ο πρώτος κατηγορούμενος για την υπόθεση που είχε μεγάλες γεωπολιτικές συνέπειες. Διαδηλώσεις εχθρικές προς τη Μόσχα σημειώθηκαν έξω από το δικαστήριο.