ΓΔ: 2064.77 -0.60% Τζίρος: 491.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαία του Ιράν
Η εθνική σημαία του Ιράν κυματίζει στο φως του ηλιοβασιλέματος.

Το Ιράν απειλεί με πυρηνικά αν το Ισραήλ θελήσει να επιτεθεί ξανά

Μια επίθεση στο πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας θα ήταν ένα από τα πιο επιθετικά πιθανά σενάρια. Οι ΗΠΑ παροτρύνουν το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

Το Ιράν δήλωσε ότι μπορεί να αναθεωρήσει την πυρηνική του πολιτική εάν το Ισραήλ απειλήσει να επιτεθεί στις ατομικές εγκαταστάσεις της χώρας και υποσχέθηκε να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο σε οποιοδήποτε τέτοιο χτύπημα από το εβραϊκό κράτος.

Σύμφωνα με το Bloomberg αν και τα σχόλια ενός ανώτερου Ιρανού στρατιωτικού αξιωματούχου δεν διευκρίνισαν ποια θα είναι η αλλαγή, η Τεχεράνη εδώ και καιρό λέει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι μόνο για ειρηνικούς σκοπούς.

«Είναι δυνατό και νοητό να αναθεωρήσουμε το πυρηνικό δόγμα και τις πολιτικές της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και να παρεκκλίνουμε από τις εκτιμήσεις προηγούμενων δηλώσεων, εάν το Ισραήλ χρησιμοποιήσει την απειλή επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν για να πιέσει την Τεχεράνη», δήλωσε ο διοικητής του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης Αχμάντ Χαχταλάμπ, σε σχόλια που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η Τεχεράνη προετοιμάζεται για μια πιθανή ισραηλινή απάντηση στην επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο, η οποία με τη σειρά της ήταν αντίποινα για ένα χτύπημα στο διπλωματικό της συγκρότημα στη Συρία. Μια επίθεση στο πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας θα ήταν ένα από τα πιο επιθετικά πιθανά σενάρια.

Οι ΗΠΑ παροτρύνουν το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση μετά την επιτυχή αναχαίτιση του μεγαλύτερου μέρους της ιρανικής επίθεσης, φοβούμενες ότι οι επιχειρήσεις «τιτάνιο για τιτάνιο» μεταξύ των μακροχρόνιων εχθρών θα μπορούσαν να κλιμακωθούν σε έναν ολοκληρωμένο πόλεμο.

Ο Χαχταλάμπ απείλησε ότι θα προβεί σε αντίποινα σε είδος εάν το Ισραήλ στοχεύσει τις ατομικές εγκαταστάσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Τα πυρηνικά κέντρα του σιωνιστικού εχθρού έχουν εντοπιστεί και οι απαραίτητες πληροφορίες για όλους τους στόχους είναι στη διάθεσή μας», είπε.

Το Ισραήλ διαθέτει ένα κέντρο πυρηνικών ερευνών κοντά στην πόλη Ντιμόνα της ερήμου. Η χώρα πιστεύεται ευρέως ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα, αλλά δεν το έχει επιβεβαιώσει ούτε το έχει διαψεύσει.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αμερικανοί στρατιώτες στολών
ΔΙΕΘΝΗ

Reuters: ΗΠΑ και Ισραήλ φαίρονται να εξετάζουν αποστολή ειδικών δυνάμεων στο Ιράν

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ φέρεται να εξετάζουν αποστολή ειδικών δυνάμεων στο Ιράν για τη διασφάλιση αποθεμάτων εμπλουτισμένου ουρανίου, σύμφωνα με το Axios. Το Reuters δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει άμεσα τις πληροφορίες.
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και Ισραήλ δηλώνουν ότι το Ιράν δεν πρέπει να έχει πυρηνική βόμβα

Η επίσκεψη του αμερικανού υπουργού πραγματοποιείται καθώς οι συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ για την διάσωση της συμφωνίας του 2015 για τα πυρηνικά φέρεται να είναι στο τελικό στάδιο.
Ρουκέτα σε εκτόξευση
ΔΙΕΘΝΗ

Ιρανικές επιθέσεις στη Ντιμόνα: «Καμία περιοχή δεν είναι ασφαλής»

Το Ιράν εκτόξευσε πυραύλους κατά της περιοχής της Ντιμόνα, όπου βρίσκεται το Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας της Νεγκέβ, σε απάντηση επιθέσεων κατά ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων. Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές, σύμφωνα με το Tasnim.
Ναρέντρα Μόντι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Με τον Μασούντ Πεζεσκιάν συνομίλησε ο Ναρέντρα Μόντι

Ο Ιρανός πρόεδρος Πεζεσκιάν ζήτησε άμεση διακοπή της επίθεσης ΗΠΑ-Ισραήλ και εγγυήσεις για να μην επαναληφθεί. Στη συνομιλία με τον Μόντι, κάλεσε τους BRICS να αναλάβουν ενεργό ρόλο για τον τερματισμό των επιθέσεων κατά του Ιράν.
Ισραέλ Κατζ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Προειδοποίηση Κατς για σημαντική αύξηση των επιθέσεων κατά του Ιράν

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ίσραελ Κατς ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες Ισραήλ και ΗΠΑ θα εντείνουν σημαντικά τα πλήγματα κατά του Ιράν, τονίζοντας πως η εκστρατεία θα συνεχιστεί έως την επίτευξη των στόχων.