ΓΔ: 2346.72 1.38% Τζίρος: 453.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:32
Φώτο: Shutterstock

Η σύζυγος του Τζούλιαν Ασάνζ δηλώνει αισιόδοξη για την έκδοσή του

Ο Τζούλιαν Ασάνζ «δεν είναι στην πραγματικότητα καλά, είναι πολύ ανήσυχος», υπογράμμισε η σύζυγός του, η οποία έχει ήδη προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο μιας αυτοκτονίας.

Η σύζυγος του Τζούλιαν Ασάνζ χαρακτήρισε «καλό σημάδι» σήμερα, στην πέμπτη επέτειο από τη σύλληψή του, την εξέταση από τις ΗΠΑ ενός αιτήματος που υπέβαλε η Αυστραλία να αποσυρθούν οι διώξεις σε βάρος του ιδρυτή του WikiLeaks.

Χθες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σε μια συνέντευξη πως η Ουάσιγκτον εξετάζει ένα αίτημα της Αυστραλίας που ζητά τη διαγραφή των κατηγοριών σε βάρος του Ασάνζ, υπηκόου αυτής της χώρας.

«Πιστεύω ότι είναι ένα καλό σημάδι (…). Φαίνεται πως τα πράγματα θα πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση έπειτα από πέντε χρόνια στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς και 14 χρόνια από τότε που έχασε την ελευθερία του», είπε η σύζυγός του και δικηγόρος Στέλλα Ασάνζ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.

Την 11η Απριλίου του 2019, ο Τζούλιαν Ασάνζ απομακρύνθηκε με τη βία από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Είχε καταφύγει εκεί το 2012 για να αποφύγει να εκδοθεί προς τη Σουηδία, όπου διωκόταν για βιασμό, κατηγορία που στη συνέχεια αποσύρθηκε, όμως κυρίως προς τις ΗΠΑ που τον κατηγορούσαν για χάκινγκ.

Καθώς διώκεται για τη διαρροή από το 2010 περισσότερων από 700.000 εμπιστευτικών έγγραφων σχετικά με τις στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ, κυρίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ο ιδρυτής του WikiLeaks, ηλικίας σήμερα 52 ετών, βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινές κάθειρξης έως και 175 ετών στις ΗΠΑ, εάν τον εκδώσει η βρετανική δικαιοσύνη.

Εδώ και 5 χρόνια μάχεται ενώπιον των βρετανικών δικαστηρίων για να αποφύγει το ενδεχόμενο μιας έκδοσης.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ «δεν είναι στην πραγματικότητα καλά, είναι πολύ ανήσυχος», υπογράμμισε η σύζυγός του, η οποία έχει ήδη προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο μιας αυτοκτονίας.

Η αρχισυντάκτρια του WikiLeaks Κρίστιν Χράφνσον, η οποία επισκέφθηκε σήμερα το πρωί τον Ασάνζ στη φυλακή του Μπέλμαρς, χαρακτήρισε επίσης την εξέταση αυτού του αιτήματος «θετικό σημάδι» για τον ιδρυτή του ιστότοπου, υπογραμμίζοντας πως θα έπρεπε εντούτοις να μάθει «περισσότερες λεπτομέρειες» προτού να χαρεί.

«Είναι ένδειξη ότι αυτό το φρικτό έπος της δίωξης του Τζούλιαν Ασάνζ, που διαρκεί εδώ και πολύ καιρό, μπορεί να φθάνει στο τέλος του», συμπλήρωσε.

Με τη στήριξη του πρωθυπουργού Άντονι Αλμπανίζι, το κοινοβούλιο της Αυστραλίας ενέκρινε τον Φεβρουάριο ένα ψήφισμα με το οποίο ζητούσε την απόσυρση των διώξεων σε βάρος του ιδρυτή των WikiLeaks.

«Αυτές οι διώξεις χρονολογούνται από την εποχή (του πρώην προέδρου Ντόναλντ) Τραμπ, είναι η κληρονομιά του και ο Τζο Μπάιντεν θα έπρεπε να είχε βάλει τέλος σε αυτό από την πρώτη ημέρα», συμπλήρωσε η Ασάνζ, υπενθυμίζοντας πως ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε από την πλευρά του αποφασίσει να μην ασκήσει διώξεις σε βάρος του Ασάνζ, υπό τον φόβο να «δημιουργήσει ένα προηγούμενο» σε βάρος του Τύπου.

«Ελπίζω ότι ο Τζο Μπάιντεν θα διαγράψει την υπόθεση, όπως ζητά ολόκληρη η κοινότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου», τόνισε η Στέλλα Ασάνζ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κιρ Στάρμερ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Στάρμερ: Η Βρετανία εργάζεται με συμμάχους για να αναχαιτίσει το Ιράν

Ο Κιρ Στάρμερ δήλωσε πως η Βρετανία συνεργάζεται με συμμάχους για να αποτραπεί το Ιράν από την απόκτηση πυρηνικών όπλων, αποφεύγοντας να απαντήσει αν θα στηρίξει αμερικανικά πλήγματα, επιμένοντας στον κοινό στόχο.
Τζο Μπάιντεν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μπάιντεν: Τα επεισόδια στη Μινεάπολη προσβάλλουν τις αξίες μας

Ο Τζο Μπάιντεν καταδίκασε τα πρόσφατα γεγονότα στη Μινεάπολη, μετά τον θάνατο δύο Αμερικανών από πυρά ομοσπονδιακών, τονίζοντας πως η βία και η τρομοκρατία δεν έχουν θέση στις ΗΠΑ και παραβιάζουν τις θεμελιώδεις αξίες της χώρας.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρίγκιπας Χάρι καλεί τον Τραμπ να σεβαστεί τους ΝΑΤΟϊκούς στρατιώτες

Ο πρίγκιπας Χάρι απάντησε στον Τραμπ, τονίζοντας ότι οι θυσίες των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν αξίζουν αλήθεια και σεβασμό, αναφέροντας πως υπηρέτησε εκεί και το Ηνωμένο Βασίλειο είχε 457 απώλειες.
Ντόναλντ Τραμπ και Κιρ Στάρμερ
ΔΙΕΘΝΗ

Στάρμερ: «Αποκρουστική» η δήλωση Τραμπ για τα νατοϊκά στρατεύματα

Ο Κιρ Στάρμερ χαρακτήρισε τις δηλώσεις Τραμπ για τη δράση του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν «προσβλητικές και αποκρουστικές», δηλώνοντας ότι προκάλεσαν πόνο στις οικογένειες θυμάτων κι απέτισε φόρο τιμής στους 457 Βρετανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν.
Μπιγκ Μπεν Λονδίνο
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Αντιδράσεις μετά τα σχόλια Τραμπ για το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν

Ο Τραμπ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε Βρετανούς βουλευτές και βετεράνους, ισχυριζόμενος πως τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ απέφυγαν τη γραμμή του μετώπου στο Αφγανιστάν και δηλώνοντας πως «δεν τους χρειασθήκαμε ποτέ».