ΓΔ: 2284.4 2.64% Τζίρος: 470.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
biden-usa
Φώτο: Nikos Libertas / SOOC

Μπάιντεν: Λάθος ο τρόπος των επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα

Ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε αυστηρά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό καθώς στην Ουάσιγκτον μοιάζει πλέον να εντείνεται η ανυπομονησία μπροστά στην ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Τρίτη ότι τον βρίσκει αντίθετο η πολιτική που ασκεί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Λωρίδα της Γάζας, που χαρακτήρισε «λάθος», παροτρύνοντας την ισραηλινή κυβέρνηση να κλείσει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

«Θεωρώ ότι αυτό που κάνει είναι λάθος. Δεν συμφωνώ με την προσέγγισή του», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο ισπανόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Univision, απαντώντας σε ερώτηση για τον τρόπο που διεξάγονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα.

Έκανε σχόλια που συγκαταλέγονται στα πιο αυστηρά για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό καθώς στην Ουάσιγκτον μοιάζει πλέον να εντείνεται η ανυπομονησία μπροστά στην ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας, υπό ισραηλινή πολιορκία για πάνω από μισό χρόνο.

Χαρακτήρισε «εξωφρενικό» το γεγονός ότι οχηματοπομπή της αμερικανικής ΜΚΟ World Central Kitchen έγινε στόχος ισραηλινών αεροπορικών πληγμάτων με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά εργαζόμενοί της, ανάμεσά τους Αμερικανοκαναδός.

«Αυτό που ζητάω είναι οι Ισραηλινοί να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός» και «να επιτρέψουν τις έξι ή τις οκτώ επόμενες εβδομάδες πλήρη πρόσβαση στα τρόφιμα και στα φάρμακα που πάνε» στον θύλακα, είπε ο κ. Μπάιντεν.

Σε τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον κ. Νετανιάχου την περασμένη εβδομάδα, άφησε για πρώτη φορά να εννοηθεί πως μπορεί να βάλει όρους για τη χορήγηση της αμερικανικής βοήθειας στο Ισραήλ αν δεν υπάρξουν «χειροπιαστά» μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συμπλήρωσε πως μιλάει με «όλο τον κόσμο, με τους Σαουδάραβες, με τους Ιορδανούς, με τους Αιγύπτιους» και είναι «έτοιμοι να πάνε εκεί», είναι «έτοιμοι να παραδώσουν τα τρόφιμα» που χρειάζονται οι άμαχοι.

«Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για το ότι δεν διανέμονται φάρμακα και τρόφιμα στον κόσμο που τα έχει ανάγκη. Αυτό πρέπει να γίνει τώρα», επέμεινε.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν στρατιωτική βοήθεια αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο αξιώνουν οι ισραηλινές αρχές να κάνουν περισσότερα για να φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους.

Αν και η Ουάσιγκτον εξήρε τα πρώτα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το Ισραήλ, όπως το «προσωρινό» άνοιγμα σημείων διέλευσης προς τη Λωρίδα της Γάζας, ειδικά του Έρετς (βόρεια), πρόσθεσε πως αναμένει «αποτελέσματα».

Συγγενείς αμερικανοϊσραηλινών ομήρων της Χαμάς στη Γάζα έγιναν δεκτοί από την Αμερικανίδα αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις στον Λευκό Οίκο, την ώρα που συνεχίζονται οι έμμεσες διαπραγματεύσεις για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός που θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ομήρων και σε αντάλλαγμα παλαιστινίων φυλακισμένων.

«Θέλουμε αποτελέσματα. Θέλουμε οι συγγενείς μας να επιστρέψουν», συνόψισε μιλώντας στον Τύπο η Ρέιτσελ Γκόλντμπεργκ, ο γιος της οποίας συγκαταλέγεται στους ομήρους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ίσως επανεκκινήσουμε συνομιλίες με Ιράν αυτή την εβδομάδα

Ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επανέναρξης συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν εντός της εβδομάδας στο Πακιστάν, ενώ Ισραήλ και Λίβανος συμφώνησαν σε απευθείας διαπραγματεύσεις στην Ουάσιγκτον για το μεσανατολικό.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Ικανοποίηση Ισραηλινού πρέσβη στις ΗΠΑ για συζητήσεις με Λίβανο

Ολοκληρώθηκαν οι διμερείς συνομιλίες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ΗΠΑ μεταξύ των πρεσβευτών Ισραήλ και Λιβάνου. Σύμφωνα με τον ισραηλινό πρεσβευτή, υπήρξε σύμπνοια για την ανάγκη απελευθέρωσης του Λιβάνου από τη Χεζμπολάχ.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Ιστορικές συνομιλίες Ισραήλ-Λιβάνου με υποδοχή από Μάρκο Ρούμπιο στις ΗΠΑ

Ο Μάρκο Ρούμπιο υποδέχθηκε τους πρέσβεις Ισραήλ και Λιβάνου στις πρώτες απευθείας ειρηνευτικές συνομιλίες εδώ και δεκαετίες, κάνοντας λόγο για ιστορική ευκαιρία και στόχο τον περιορισμό της επιρροής της Χεζμπολάχ.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Ειρηνευτικές συνομιλίες Λιβάνου-Ισραήλ στην Ουάσινγκτον χωρίς τη Χεζμπολάχ

Στην Ουάσινγκτον ξεκινούν οι πρώτες από το 1993 απευθείας συνομιλίες μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, χωρίς τη Χεζμπολάχ. Συνεχίζεται ο αμερικανικός αποκλεισμός ιρανικών λιμανιών, ενώ ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή συνεχίζει να μαίνεται.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου κατά Ερντογάν για δηλώσεις του σχετικά με ΗΠΑ-Ιράν

Ο Νετανιάχου κατηγόρησε έντονα τον Ερντογάν μετά τις δηλώσεις του για την κατάπαυση πυρός ΗΠΑ-Ιράν, λέγοντας ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να πολεμά το Ιράν, σε αντίθεση με τον Ερντογάν που στηρίζει το καθεστώς και καταπιέζει Κούρδους.
Σημαία Πακιστάν κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Η άφιξη ιρανικής αντιπροσωπείας ανακοίνωσε το Ισλαμαμπάντ

Ιρανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρόεδρο του κοινοβουλίου έφτασε στο Ισλαμαμπάντ για συνομιλίες με στόχο την επίλυση της σύγκρουσης με ΗΠΑ και Ισραήλ. Το Πακιστάν επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του στη διαμεσολάβηση.