ΓΔ: 2662.85 -0.54% Τζίρος: 24.79 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:21:37
Φώτο: Shutterstock

«Βέλη» Γέλεν κατά Κίνας για την παραγωγή των κινεζικών εργοστασίων

Όπως σημείωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ η ικανότητα των κινεζικών εργοστασίων δοκιμάζει τις αντοχές της παγκόσμιας αγοράς δημιουργώντας προβλήματα και εμπορικές εντάσεις.

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε σήμερα ότι η Κίνα είναι υπερβολικά μεγάλη για να προσπαθήσει να εξαγάγει το δικό της τρόπο για ταχεία ανάπτυξη και ότι θα ωφελούνταν, αν μείωνε την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα των εργοστασίων της, η οποία ασκεί πίεση σε άλλες οικονομίες.

Σε επισημάνσεις της στο Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στη διάρκεια επίσκεψής της στην Κίνα, η Γέλεν δήλωσε ότι κατανοεί το γεγονός πως η άμεση και η έμμεση κυβερνητική υποστήριξη του Πεκίνου στη μεταποίηση συνδέεται με στόχους εσωτερικής ανάπτυξης. Όμως δήλωσε ότι αυτό «οδηγεί τούτη τη στιγμή σε μια παραγωγική ικανότητα των κινεζικών εργοστασίων η οποία υπερβαίνει την εσωτερική ζήτηση στην Κίνα, όπως και αυτό που μπορεί να αντέξει η παγκόσμια αγορά».

Τα σχόλια της Γέλεν υπογραμμίζουν τον κύριο στόχο της στις συνομιλίες που θα έχει αργότερα σήμερα με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Χε Λιφένγκ, να επισημάνει δηλαδή τα προβλήματα που δημιουργούν στο εξωτερικό η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα των κινεζικών εργοστασίων και η αύξηση των εξαγωγών τους, που τροφοδοτούν εν δυνάμει εμπορικές εντάσεις.

Η Γέλεν δήλωσε ότι η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα των εργοστασίων στην Κίνα ήταν πρόβλημα και στο παρελθόν, όμως εντάθηκε πρόσφατα με την εμφάνιση κινδύνων σε νέους τομείς όπως τα ηλεκτρικά οχήματα (EVs), οι μπαταρίες και τα προϊόντα ηλιακής ενέργειας, δημιουργώντας προβλήματα σε ανταγωνιστές και επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, το Μεξικό και την Ινδία.

«Πιστεύω πως η αντιμετώπιση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας και γενικότερα η εξέταση μεταρρυθμίσεων βασισμένων στην αγορά είναι προς το συμφέρον της Κίνας», δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός.

Η ίδια έκανε παραλληλισμούς με τις προσανατολισμένες στην αγορά κινεζικές μεταρρυθμίσεις κατά τις παρελθούσες δεκαετίες, που τόνωσαν την ανάπτυξη, κάτι που έβγαλε από τη φτώχεια εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, και υποστήριξε πως θα μπορούσαν να υπάρξουν περισσότερα κέρδη αναβιώνοντας τις μεταρρυθμίσεις αυτές.

Η Γέλεν δήλωσε επίσης ότι θα εκφράσει τις ανησυχίες αμερικανικών και διεθνών εταιρειών σχετικά με μια επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Κίνα, μεταξύ άλλων και με την «άδικη μεταχείριση σε σύγκριση με αυτή που έχουν ντόπιοι ανταγωνιστές».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σπάνιες γαίες ορυκτά
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Θέλει απόθεμα σπάνιων γαιών για μείωση εξάρτησης από Πεκίνο

Οι ΗΠΑ δημιουργούν απόθεμα σπάνιων γαιών αξίας 12 δισ. δολ., για να μειώσουν την εξάρτηση από την Κίνα. Το σχέδιο χρηματοδοτείται με δάνειο 10 δισ. από την EXIM Bank και 1,7 δισ. από τον ιδιωτικό τομέα.
Ουρανοξύστες σε πόλη Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ντογκουάν μετατρέπεται σε κόμβο επιχειρηματικής καινοτομίας στην Κίνα

Η Ντογκουάν, άλλοτε γνωστή ως «παγκόσμιο εργοστάσιο» παιχνιδιών και ενδυμάτων, εξελίσσεται σήμερα σε κέντρο καινοτομίας, προσελκύοντας επιστήμονες και επιχειρηματίες από το Χονγκ Κονγκ στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου Γκουανγκντόνγκ–Χονγκ Κονγκ–Μακάο.
Σημαίες ΗΠΑ Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Το Πεκίνο απαντά: Οι ΗΠΑ είναι η κορυφαία δύναμη κυβερνοπειρατείας

Η Κίνα απέρριψε τις κατηγορίες των ΗΠΑ περί κυβερνοεπιθέσεων, κατηγορώντας με τη σειρά της τις ΗΠΑ ως κυρίαρχη δύναμη στην κυβερνοπειρατεία, ενώ το Πεκίνο καταγγέλλει συκοφαντίες με πρόσχημα την κυβερνοασφάλεια.
Πράσινη επένδυση ανάπτυξη
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα και Βραζιλία ενισχύουν τη διμερή πράσινη συνεργασία

Η Κίνα και η Βραζιλία ενισχύουν τη συνεργασία τους στην πράσινη τεχνολογία, με στόχο τη διαφοροποίηση της ενέργειας και τη βιώσιμη ανάπτυξη, αξιοποιώντας τη νέα βιομηχανική πολιτική της Βραζιλίας για τα έτη 2024-2026.