ΓΔ: 2059.39 -0.75% Τζίρος: 209.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

«Βέλη» Γέλεν κατά Κίνας για την παραγωγή των κινεζικών εργοστασίων

Όπως σημείωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ η ικανότητα των κινεζικών εργοστασίων δοκιμάζει τις αντοχές της παγκόσμιας αγοράς δημιουργώντας προβλήματα και εμπορικές εντάσεις.

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε σήμερα ότι η Κίνα είναι υπερβολικά μεγάλη για να προσπαθήσει να εξαγάγει το δικό της τρόπο για ταχεία ανάπτυξη και ότι θα ωφελούνταν, αν μείωνε την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα των εργοστασίων της, η οποία ασκεί πίεση σε άλλες οικονομίες.

Σε επισημάνσεις της στο Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στη διάρκεια επίσκεψής της στην Κίνα, η Γέλεν δήλωσε ότι κατανοεί το γεγονός πως η άμεση και η έμμεση κυβερνητική υποστήριξη του Πεκίνου στη μεταποίηση συνδέεται με στόχους εσωτερικής ανάπτυξης. Όμως δήλωσε ότι αυτό «οδηγεί τούτη τη στιγμή σε μια παραγωγική ικανότητα των κινεζικών εργοστασίων η οποία υπερβαίνει την εσωτερική ζήτηση στην Κίνα, όπως και αυτό που μπορεί να αντέξει η παγκόσμια αγορά».

Τα σχόλια της Γέλεν υπογραμμίζουν τον κύριο στόχο της στις συνομιλίες που θα έχει αργότερα σήμερα με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Χε Λιφένγκ, να επισημάνει δηλαδή τα προβλήματα που δημιουργούν στο εξωτερικό η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα των κινεζικών εργοστασίων και η αύξηση των εξαγωγών τους, που τροφοδοτούν εν δυνάμει εμπορικές εντάσεις.

Η Γέλεν δήλωσε ότι η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα των εργοστασίων στην Κίνα ήταν πρόβλημα και στο παρελθόν, όμως εντάθηκε πρόσφατα με την εμφάνιση κινδύνων σε νέους τομείς όπως τα ηλεκτρικά οχήματα (EVs), οι μπαταρίες και τα προϊόντα ηλιακής ενέργειας, δημιουργώντας προβλήματα σε ανταγωνιστές και επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, το Μεξικό και την Ινδία.

«Πιστεύω πως η αντιμετώπιση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας και γενικότερα η εξέταση μεταρρυθμίσεων βασισμένων στην αγορά είναι προς το συμφέρον της Κίνας», δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός.

Η ίδια έκανε παραλληλισμούς με τις προσανατολισμένες στην αγορά κινεζικές μεταρρυθμίσεις κατά τις παρελθούσες δεκαετίες, που τόνωσαν την ανάπτυξη, κάτι που έβγαλε από τη φτώχεια εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, και υποστήριξε πως θα μπορούσαν να υπάρξουν περισσότερα κέρδη αναβιώνοντας τις μεταρρυθμίσεις αυτές.

Η Γέλεν δήλωσε επίσης ότι θα εκφράσει τις ανησυχίες αμερικανικών και διεθνών εταιρειών σχετικά με μια επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Κίνα, μεταξύ άλλων και με την «άδικη μεταχείριση σε σύγκριση με αυτή που έχουν ντόπιοι ανταγωνιστές».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Λευκός Οίκος
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος κατηγορεί την Alibaba για στήριξη του κινεζικού στρατού

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Alibaba ότι στηρίζει τεχνολογικά τον κινεζικό στρατό σε επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων, σύμφωνα με υπόμνημα εθνικής ασφάλειας που αποκαλύπτουν οι Financial Times. Δεν υπήρξε άμεσα σχολιασμός από Alibaba ή Κίνα.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα αντιδρά έντονα στην αμερικανική πώληση όπλων στην Ταϊβάν

Η Κίνα αντέδρασε έντονα στην πρώτη έγκριση πώλησης όπλων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν μετά την επιστροφή Τραμπ στην εξουσία, προειδοποιώντας πως θα λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για να προστατεύσει την εδαφική της ακεραιότητα και ασφάλεια.
ψηφιακή καινοτομία τεχνολογία
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Οι «μικροί γίγαντες» της τεχνολογίας αποφέρουν το 13,7% των κερδών

Πάνω από 17.600 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Κίνα, γνωστές ως "μικροί γίγαντες", κατέχουν ηγετική θέση σε τεχνολογικούς τομείς, συμμετέχοντας με 9,6% στα έσοδα και 13,7% στα κέρδη του κλάδου, παρά το μικρό ποσοστό τους.
Έκθεση αυτοκινήτου Σαγκάη
ΔΙΕΘΝΗ

Συνεργασίες αμερικανικών εταιριών τροφίμων με Κίνα στην 8η CIIE

Η αμερικανική Dynamite υπέγραψε νέες συμφωνίες με κινεζικές εταιρείες σε ζωοτροφές, υδατοκαλλιέργειες και διατροφή κατοικίδιων στην CIIE, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν για 7η χρονιά το μεγαλύτερο εκθεσιακό χώρο και αυξάνουν τις μακροπρόθεσμες συνεργασίες.