ΓΔ: 2632.72 0.86% Τζίρος: 196.97 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:25:39
Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ

Γκουτέρες: Καταδικάζει το πλήγμα κατά του προξενείου του Ιράν στη Δαμασκό

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «καταδίκασε» σήμερα το πλήγμα που αποδόθηκε στο Ισραήλ κατά του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, στη Συρία, ζητώντας τον «σεβασμό του διεθνούς δικαίου».

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ κάλεσε «όλους τους εμπλεκομένους να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε επίσης να «αποφευχθεί κάθε κλιμάκωση», προειδοποιώντας ότι «οποιοσδήποτε λάθος υπολογισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερη σύγκρουση σε μια ήδη ασταθή περιοχή, με καταστροφικές συνέπειες για τους πολίτες, οι οποίοι ήδη βιώνουν πρωτοφανή δεινά στη Συρία, τον Λίβανο, το Κατεχόμενο Παλαιστινιακό Έδαφος και την ευρύτερη Μέση Ανατολή», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ σε ανακοίνωση.

Ο Γκουτέρες «επαναλαμβάνει ότι η αρχή του απαραβίαστου των διπλωματικών και προξενικών χώρων και του προσωπικού πρέπει να γίνεται σεβαστή σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Το πρωτοφανές πλήγμα που σημειώθηκε τη Δευτέρα, προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 13 ανθρώπων, ανάμεσά τους δύο σημαντικοί στρατιωτικοί Ιρανοί αξιωματούχοι, εγείροντας φόβους για περιφερειακή κλιμάκωση, καθώς εδώ και σχεδόν εξι μήνες μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς στη Γάζα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μασούντ Πεζεσκιαν Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ακατανόητη η αδράνεια του ΟΗΕ έναντι του Ισραήλ δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος

«Η Χεζμπολάχ δεν μπορεί να σταθεί μόνη της απέναντι σε μια χώρα που υπερασπίζεται, υποστηρίζεται και τροφοδοτείται από δυτικές χώρες, από ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ», τόνισε ο Μασούντ Πεζεσκιάν.
Μασούντ Πεζεσκιαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ο Ιρανός πρόεδρος μιλά για «οικοκτονία» από τον πόλεμο στη Μ. Ανατολή

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν χαρακτήρισε τις αμερικανοϊσραηλινές επιθέσεις στη Μέση Ανατολή «οικοκτονία», ζητώντας διεθνή καταδίκη και λύσεις, ενόψει της συνόδου COP17 για τη βιοποικιλότητα στην Αρμενία.
Μασούντ Πεζεσκιαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιρανός πρόεδρος: Θύμα τρομοκρατίας ο Ιράν στον αμερικανο-ισραηλινό πόλεμο

Ο Ιρανός πρόεδρος Πεζεσκιάν δήλωσε στη ΓΣ του ΟΗΕ ότι το Ιράν είναι «θύμα τρομοκρατίας» λόγω της στρατιωτικής επίθεσης ΗΠΑ-Ισραήλ και τόνισε πως προτιμά τη διπλωματία για να τερματιστεί η σύγκρουση.
Σύγκρουση Παλαιστίνης Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Γενική Συνέλευση ΟΗΕ: Ο βασιλιάς Ιορδανίας καταγγέλλει το Ισραήλ

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα, μιλώντας στον ΟΗΕ, χαρακτήρισε τις ενέργειες του Ισραήλ σε Γάζα, Δυτική Όχθη και νότια Συρία ως «περιφερειακή απειλή» και τόνισε ότι δοκιμάζει τα όρια που θέτει το διεθνές δίκαιο.
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Καταγγελία στον ΟΗΕ για επιθέσεις από το Κατάρ, προειδοποιήσεις για Ορμούζ

Το Ιράν, με επιστολή στον ΟΗΕ στις 29 Ιουλίου 2026, κατηγορεί το Κατάρ ότι επέτρεψε σε ΗΠΑ και Ισραήλ να χρησιμοποιήσουν τη βάση του για επιθέσεις κατά του Ιράν, θεωρώντας την πράξη διεθνώς παράνομη και επικαλούμενο τεχνικά στοιχεία.