ΓΔ: 2492.71 1.49% Τζίρος: 263.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
businessdaily-USA-Bridge
Φωτο: X

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Οι 6 αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

Η σιδερένια κατασκευή της γέφυρας, κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, όταν φορτηγό πλοίο, γεμάτο κοντέινερ, χτύπησε έναν από τους πυλώνες στήριξής της και την διέλυσε, ρίχνοντας στο νερό διερχόμενα ΙΧ.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων ανεστάλησαν στη Βαλτιμόρη χθες Τρίτη το βράδυ, ώρες μετά την κατάρρευση οδικής γέφυρας στο λιμάνι αυτής της πόλης των ανατολικών ΗΠΑ, κι οι έξι άνθρωποι που αγνοούνταν θεωρείται πλέον πως είναι νεκροί, ανακοίνωσε ανώτερος αξιωματικός του αμερικανικού λιμενικού σώματος.

«Με βάση τη διάρκεια των ερευνών που διενεργήθηκαν (...), και τη θερμοκρασία του νερού, αυτή τη στιγμή δεν εκτιμάμε πως θα βρούμε ανθρώπους ακόμη στη ζωή», εξήγησε ο αντιναύαρχος Σάνον Γκίλριδ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η σιδερένια κατασκευή της γέφυρας, κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, όταν φορτηγό πλοίο, γεμάτο κοντέινερ, χτύπησε έναν από τους πυλώνες στήριξής της και την διέλυσε, ρίχνοντας στο νερό διερχόμενα ΙΧ.

Η διαχειρίστρια εταιρεία ανακοίνωσε, ότι λίγο πριν από την πρόσκρουση, υπήρξε βλάβη στο σύστημα πρόωσης, και διακοπή στην ηλεκτροδότηση του πλοίου. Το πλήρωμα εξέπεμψε σήμα SOS, ειδοποιώντας τις αρχές, που έσπευσαν να κλείσουν την είσοδο στη γέφυρα, αποτρέποντας έτσι μια μεγαλύτερη τραγωδία.

Η Φράνσις Σκοτ Key, είναι η μεγαλύτερη γέφυρα στην περιοχή της Βαλτιμόρης, κατασκευάστηκε το 1977, έχει μήκος 2,6 χλμ. και υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση τη διασχίζουν 11,5 εκατομμύρια οχήματα. Το μοναδικό ανάλογο περιστατικό ήταν το 2007 στη Μινεάπολη που είχε ως απολογισμό 13 νεκρούς.

Προβλήματα είχε διαπιστώσει επιθεώρηση πέρυσι στο πλοίο Dali

Όπως μεταδίδουν οι New York Times, μία επιθεώρηση του πλοίου Dali πέρυσι σε λιμάνι στη Χιλή ανέφερε ότι το σκάφος είχε μια ανεπάρκεια που σχετίζεται με «την προώθηση και τα βοηθητικά μηχανήματα». Ο έλεγχος διευκρίνισε ότι η έλλειψη αφορούσε σε μετρητές και θερμόμετρα.

Ειδικότερα, στο Dali είχαν πραγματοποιηθεί 27 επιθεωρήσεις από το 2015, σύμφωνα με βάση δεδομένων που διατηρεί η Equasis. Ένα ακόμα πρόβλημα που επισημαίνεται σε άλλη έκθεση στο λιμάνι της Αμβέρσας το 2016 αφορούσε στο «κατεστραμμένο κύτος που μειώνει την αξιοπλοΐα». Το πλοίο χτύπησε σε αγκυροβόλιο στο λιμάνι εκείνη τη χρονιά. Ένας εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας του Dali, Grace Ocean Investment, αρνήθηκε να σχολιάσει την ανεπάρκεια που αναφέρθηκε πέρυσι.

Νωρίτερα, ο κυβερνήτης του Μέριλαντ είχε ανακοινώσει ότι το ατύχημα οφείλεται σε απώλεια της ισχύος του φορτηγού πλοίου ενώ το πλήρωμα είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου και είχε ενημερώσει τις αρχές ότι είχε χάσει τον έλεγχο του πλοίου.

Ο Κυβερνήτης  του Μέριλαντ, Γουές Μουρ, επιβεβαίωσε ότι το πλήρωμα του φορτηγού πλοίου επικοινώνησε με τις αρχές και ενημέρωσε ότι το πλοίο είχε χάσει την ισχύ του.

Ειδικότερα, ο ίδιος ανέφερε ότι μετά από ένα τηλεφώνημα που έλαβε χώρα πριν από τη σύγκρουση, οι εργαζόμενοι σταμάτησαν τη κυκλοφορία των οχημάτων στη γέφυρα, με αποτέλεσμα να σωθούν ζωές.

Παράλληλα, ο κυβερνήτης τους Μέριλαντ ανέφερε ότι «η προκαταρκτική έρευνα δείχνει ένα ατύχημα, δεν έχουμε δει καμία αξιόπιστη απόδειξη τρομοκρατικής επίθεσης».

Το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στη 1:30 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) όταν το πλοίο Dali προσέκρουσε στη γέφυρα Francis Scott Key Bridge στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ με αποτέλεσμα να καταρρεύσει και οχήματα να βρεθούν στο νερό.

Βίντεο που δημοσιεύτηκε στο YouTube δείχνει το πλοίο να πέφτει στη γέφυρα στο σκοτάδι και να τυλίγεται στις φλόγες με τους προβολείς των οχημάτων να διακρίνονται καθώς πέφτουν στο νερό. 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ο Νετανιάχου θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα, ενώ αστειεύτηκε αποκαλώντας κατά λάθος τον γερουσιαστή Τσακ Σούμερ Παλαιστίνιο.
Γκουστάβο Πέτρο Κολομβία
ΔΙΕΘΝΗ

Πέτρο: Ο ντε λα Εσπριέγια ακολουθεί οδηγίες από τις ΗΠΑ

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κολομβίας, Γουστάβο Πέτρο, κατηγόρησε τον εκλεγμένο διάδοχό του, Αμπελάρδο ντε λα Εσπριέγια, ότι ακολουθεί εντολές των ΗΠΑ. Οι σχέσεις Κολομβίας-ΗΠΑ έχουν ενταθεί μετά την επανεκλογή Τραμπ.
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός πρέσβης στον ΟΗΕ κατηγορεί τον Υπ. Αρμοστή για αναξιοπιστία

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Τζεφ Μπάρτος, δήλωσε πως το σύστημα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ χάνει αξιοπιστία. Άσκησε έντονη κριτική στον Φόλκερ Τουρκ για τη στάση του απέναντι σε δυτικές δημοκρατίες και το Ισραήλ.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλούμε με το Ιράν, αλλά δεν είναι έτοιμο για συμφωνία, λέει ο Τραμπ

Ο Τραμπ δήλωσε πως ΗΠΑ και Ιράν συνομιλούν για λήξη του πολέμου, αλλά η Τεχεράνη δεν είναι έτοιμη για συμφωνία. Για τη συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας με Σαουδική Αραβία, είπε πως θα γίνει μόνο αν εξομαλύνουν σχέσεις με το Ισραήλ.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Προσφυγή δύο εταιρειών ενάντια στους νέους δασμούς Τραμπ

Δύο αμερικανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσέφυγαν κατά των νέων δασμών Τραμπ σε προϊόντα από 60 χώρες, υποστηρίζοντας ότι υπερέβη την εξουσία του και ζητώντας σαφέστερη τεκμηρίωση για καταναγκαστική εργασία.