ΓΔ: 2246.82 -2.26% Τζίρος: 240.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτραίτο
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν με σοβαρή έκφραση σε επίσημο φόντο.

Εκβιασμός στην Λευκορωσία για να ενωθεί με την Ρωσία

Προμήθεια πετρελαίου, φυσικού αερίου σε χαμηλές τιμές με αντάλλαγμα την ένταξη σε ενιαίο κράτος πρόσφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον Λουκασένκο.

Η Μόσχα υπαινίχθηκε να προσφέρει στο Μινσκ μια συμφωνία για τις τιμές της ενέργειας σε αντάλλαγμα για την ένταξη της Λευκορωσίας σε ένα ενοποιημένο κράτος με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Η Ρωσία και η Λευκορωσία συζητούν ενδεχόμενη βαθύτερη ολοκλήρωσή τους σε ένα ενιαίο κράτος εδώ και περίπου δύο δεκαετίες, όμως έχουν αποτύχει να συμφωνήσουν σε σημαντικά σημεία, ανάμεσα στα οποία και για ένα ενιαίο νόμισμα. Ο Λουκασένκο συνάντησε την περασμένη εβδομάδα τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, όμως οι δυο τους δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία για τις πετρελαϊκές προμήθειες κατά το 2020.

Η Ρωσία έχει σταματήσει από τη αρχή του χρόνου να προσφέρει πετρέλαιο σε χαμηλές τιμες στην Λευκορωσία προκαλώντας μεγάλη οικονομική πίεση στη χώρα η οποία αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της σε συνάλλαγμα από τη διύλιση φτηνού ρωσικού πετρελαίου.

Σύμφωνα με αναλυτές στόχος του Πούτιν είναι να ξεπεράσει τις αντιστάσεις του Λευκορώσου πρόεδρου Λουκασένκο και να απορροφήσει η Λευκορωσία σε ένα ενιαίο κράτος ώστε στη συνέχεια ο Πούτιν να αναδειχθεί πρόεδρος του νέου κράτους και να συνεχίσει να ασκεί την εξουσία μετά το 2024 οπότε λήγει και η δεύτερη επιτρεπόμενη από το ρωσικό σύνταγμα προεδρική θητεία του. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικά drones έπληξαν διυλιστήριο στη ρωσική πόλη Ριαζάν

Ουκρανικά drones χτύπησαν διυλιστήριο στη Ριαζάν, 200 χλμ. από τη Μόσχα, προκαλώντας πυρκαγιά, σύμφωνα με τον διοικητή μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Επιβεβαίωσε πλήγματα και σε 23 στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία και κατεχόμενα εδάφη.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Το Κίεβο έπληξε εγκαταστάσεις αερίου στο Όρενμπουργκ

Η Ουκρανία έπληξε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην Όρενμπουργκ της Ρωσίας, ενώ ο Ζελένσκι τόνισε τις επιτυχίες στις μακρινές επιθέσεις και τόνισε τη συνεργασία με ευρωπαϊκούς συμμάχους για αντιαεροπορική άμυνα.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Αύξηση εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ στις αρχές του 2026

Η ΕΕ αύξησε τις εισαγωγές ρωσικού LNG κατά 17,2% από την αρχή του 2024, φτάνοντας τους 6,69 εκατ. τόνους, σύμφωνα με την οργάνωση Urgewald, παρά τη δέσμευση των Βρυξελλών για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο ως το 2027.
Τσερνόμπιλ ερείπια εργοστασίου
ΔΙΕΘΝΗ

Κανονικά τα επίπεδα ραδιενέργειας κοντά στο Τσερνομπίλ μετά τις πυρκαγιές

Η Ρωσία ανακοίνωσε πως παρακολουθεί τα επίπεδα ραδιενέργειας μετά τις πυρκαγιές στη ζώνη του Τσερνομπίλ, διαβεβαιώνοντας ότι δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνες τιμές. Η κατάσταση στη χώρα παραμένει σταθερή, σύμφωνα με τις αρχές υγείας.