ΓΔ: 2130.06 3.15% Τζίρος: 398.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:27:05
Ομόλογα
Φώτο: Shutterstock

Διθυραμβικά σχόλια στον ξένο Τύπο για τα ελληνικά ομόλογα

Παρελθόν χαρακτηρίζουν την κρίση στην Ευρωζώνη κορυφαίοι οικονομικοί αναλυτές, οι οποίοι σχολιάσουν θετικά τις χθεσινές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Εκτιμήσεις για αρνητικά επιτόκια στην Ελλάδα κάνουν αναλυτές του Bloomberg μετά το ρεκόρ του δεκαετούς ομολόγου που έπεσε κάτω από 1%.

Οι Eυρωπαίοι αναλυτές σημειώνουν, με νόημα, ότι η κρίση στην Ευρωζώνη έχει παρέλθει οριστικά. Χαρακτηριστικά οι αναλυτές του Bloomberg γράφουν μεταξύ άλλων: «Η χθεσινή διαφορά απόδοσης ελληνικών και γερμανικών ομολόγων δείχνει ότι η κρίση στην Ευρωζώνη έχει παρέλθει οριστικά. Το χθεσινό ρεκόρ των ιταλικών ομολόγων που επανήλθαν  στα επίπεδα της  άνοιξης του 2018, κατέρριψαν τα ελληνικά ομόλογα με ένα ακόμα πιο σημαντικό ρεκόρ» ενώ προσθέτουν πως «η ύπαρξη του ευρώ δεν μπορεί πλέον να αμφισβητηθεί».

Η Les Echos με τη σειρά της υποστηρίζει: «Το φράγμα του 1% έσπασε το επιτόκιο του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου. Ποιος θα μπορούσε να το φανταστεί... Η Ελλάδα, της οποίας το χρέος εξακολουθεί να είναι στην κατηγορία των «σκουπιδιών», στη φρασεολογία των χρηματιστών, μόλις είδε το 10ετές ομόλογό της να κινείται κάτω από το συμβολικό του 1%.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω χώρα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού το 2012, αποκομμένη επί οκτώ χρόνια από τις διεθνείς αγορές. Η πορεία των ελληνικών ομολόγων ακολουθεί πλέον την τάση στην αγορά της ευρωζώνης. Ο ενθουσιασμός των επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα εξηγείται από το ευρύτερο περιβάλλον χαμηλού επιτοκίου». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οικονομία Γερμανίας ευρώ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 4% η απόδοση του 10ετούς, αυξάνεται το spread με τη Γερμανία

Η αγορά ομολόγων της ευρωζώνης δέχεται πιέσεις λόγω της αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή και της ανόδου των τιμών πετρελαίου, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να αυξάνονται. Το 10ετές ελληνικό ομόλογο ξεπέρασε το 4%, ενώ το γερμανικό το 3%.
Γιάννης Στουρνάρας ομιλητής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ μάλλον θα είναι μείωση επιτοκίων

Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, εκτιμά πως η επόμενη ενέργεια της ΕΚΤ θα είναι πιθανότερα μείωση των επιτοκίων, ενώ σημειώνει ότι η οικονομία της ευρωζώνης παραμένει ισχυρή και ο πληθωρισμός βαίνει προς τον στόχο του 2%.