ΓΔ: 2309.1 1.50% Τζίρος: 365.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Οικονομία ΗΠΑ και χρηματιστήριο
Φωτο: Shutterstock

Στο 3,2% η ανάπτυξη των ΗΠΑ στο δ' τρίμηνο του 2023, ήπια υποβάθμιση

Συνέχισε η θετική πορεία τόσο για την κατανάλωση όσο και για τις επενδύσεις, με τη μικρή υποβάθμιση -καθώς η προηγούμενη εκτίμηση ήταν για ανάπτυξη 3,3%- να οφείλεται στα αποθέματα των επιχειρήσεων.

Η οικονομία των ΗΠΑ επεκτάθηκε με ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό στο τέλος του περασμένου έτους, καθώς η αναθεώρηση των αποθεμάτων προς τα κάτω κάλυψε την ενίσχυση των δαπανών και των επενδύσεων των νοικοκυριών.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε με αναθεωρημένο ετήσιο ρυθμό 3,2% το τέταρτο τρίμηνο, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 3,3%. Οι καταναλωτικές δαπάνες προχώρησαν με ρυθμό 3%, ταχύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, όπως έδειξαν τα στοιχεία του Bureau of Economic Analysisç Πέρυσι η οικονομία επεκτάθηκε κατά 2,5%, σημειώνοντας επιτάχυνση από το 2022 και ξεπερνώντας κατά πολύ την ευρύτερη ευρωζώνη και την Ιαπωνία.

Ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed - ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών - αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,8% το τέταρτο τρίμηνο. Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο δείκτης αυξήθηκε με ρυθμό 2,1%, σύμφωνα με την έκθεση του Bureau of Economic Analysis. Και οι δύο τιμές ήταν οριακά υψηλότερες από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Τα αποθέματα αφαίρεσαν 0,27 ποσοστιαίες μονάδες από το ΑΕΠ, έναντι ελαφράς ενίσχυσης στην αρχική εκτίμηση για το τέταρτο τρίμηνο. Η προσωπική κατανάλωση πρόσθεσε 2 μονάδες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Καταδικάζει την αναστολή κυρώσεων των ΗΠΑ σε ρωσικό πετρέλαιο

Ο Ζελένσκι καταδίκασε την εκ νέου παράταση της αναστολής αμερικανικών κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο, τονίζοντας ότι κάθε δολάριο που δίνεται στη Ρωσία τροφοδοτεί τον πόλεμο. Οι ΗΠΑ επέτρεψαν πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου έως 16 Μαΐου.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Πρόοδος στις συνομιλίες με ΗΠΑ, αλλά ακόμη μακριά από συμφωνία

Ο πρόεδρος της ιρανικής Βουλής, Γαλιμπάφ, δήλωσε ότι υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ, αλλά παραμένουν διαφορές και η οριστική συμφωνία είναι ακόμη μακριά, παρά τη βελτίωση της κατανόησης μεταξύ των δύο πλευρών.
Δέμα κοκαΐνης ανάλυση
ΔΙΕΘΝΗ

Κατασχέθηκαν 1,6 τόνοι κοκαΐνης στα ανοιχτά της Δομινικανής Δημοκρατίας

Η Δομινικανή Δημοκρατία, με τη συνδρομή των ΗΠΑ, κατέσχεσε 1,6 τόνους κοκαΐνης σε πλοίο στα ανοιχτά των νότιων ακτών της. Η επιχείρηση θεωρείται ισχυρό πλήγμα στα δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών και οργανωμένου εγκλήματος.
Σημαία Κούβας πόρτα
ΔΙΕΘΝΗ

Βραζιλία, Μεξικό και Ισπανία αυξάνουν τη βοήθειά τους προς Κούβα

Βραζιλία, Ισπανία και Μεξικό ανακοίνωσαν ενίσχυση της στήριξής τους στην Κούβα, χαρακτηρίζοντας ανθρωπιστική κρίση τον αποκλεισμό των ΗΠΑ, και ζήτησαν ελεύθερο καθορισμό του μέλλοντος του κουβανικού λαού σε κοινή δήλωσή τους στη Βαρκελώνη.