ΓΔ: 2610.04 -0.01% Τζίρος: 100.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:24:39
Παλάτι του Ουέστμινστερ

Βρετανία: Νέες κυρώσεις σε Ρώσους και παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία

Οι κυρώσεις αφορούν 50 πρόσωπα και εταιρείες, που δραστηριοποιούνται ιδίως στους τομείς που επιτρέπουν στον ρωσικό στρατό να έχει πρόσβαση σε πυρομαχικά, πυραύλους και εκρηκτικά.

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα, με την ευκαιρία της επικείμενης συμπλήρωσης δύο ετών από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ότι επιβάλλει πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία αλλά και την παράδοση νέων πυραύλων στον ουκρανικό στρατό.

Οι κυρώσεις αφορούν 50 πρόσωπα και εταιρείες, που δραστηριοποιούνται ιδίως στους τομείς που επιτρέπουν στον ρωσικό στρατό να έχει πρόσβαση σε πυρομαχικά, πυραύλους και εκρηκτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις. Μπαίνουν επίσης στο στόχαστρο κρίσιμης σημασίας πηγές εισοδήματος της Ρωσίας, όπως το εμπόριο μετάλλων, διαμαντιών και ενεργειακών πόρων ώστε «να διακόψουμε τη χρηματοδότηση του παράνομου πολέμου του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν απ’ όλες τις δυνατές πλευρές».

«Οι κυρώσεις μας στερούν από τον Πούτιν τους πόρους που χρειάζεται απελπισμένα για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό του» σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον. «Όλοι μαζί, δεν θα δειλιάσουμε μπροστά στην τυραννία. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία στον αγώνα της για τη δημοκρατία, όσο καιρό χρειαστεί», πρόσθεσε.

Ο Κάμερον σημείωσε ότι μολονότι η ουκρανική οικονομία δεν είναι τόσο μεγάλη όσο η ρωσική, «οι οικονομίες των φίλων της Ουκρανίας είναι 25 φορές μεγαλύτερες από εκείνη της Ρωσίας».

Το Λονδίνο προανήγγειλε ότι σχεδιάζει και άλλα μέτρα κατά της Μόσχας, ιδίως σε ό,τι αφορά τον «στόλο-φάντασμα» των τάνκερ αμφιλεγόμενης ιδιοκτησίας που επιτρέπουν στη Ρωσία να παρακάμπτει τις κυρώσεις.

Όσον αφορά τις παραδόσεις όπλων, εκτός από τα χιλιάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έχει υποσχεθεί ήδη η Βρετανία στην Ουκρανία, ο υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς είπε σήμερα στο κοινοβούλιο ότι σύντομα θα παραδοθούν στον ουκρανικό στρατό άλλοι 200 αντιαρματικοί πύραυλοι Brimstone ενώ κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους οι Βρετανοί θα εκπαιδεύσουν 10.000 Ουκρανούς στρατιώτες. Εκτίμησε μάλιστα ότι το 2024 θα είναι μια «καθοριστική» χρονιά για την Ουκρανία, μολονότι η αμερικανική βοήθεια παραμένει μπλοκαρισμένη από το Κογκρέσο. «Είναι καιρός η Δύση και όλα τα πολιτισμένα έθνη να περάσουν στη δράση και να προσφέρουν στην Ουκρανία τη στήριξη που χρειάζεται», τόνισε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκτόξευση πυραύλου Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Νέα αποστολή πυραύλων Storm Shadow στην Ουκρανία

Η Βρετανία ενισχύει την Ουκρανία στέλνοντας επιπλέον πυραύλους Storm Shadow, ενώ ο Ζελένσκι συναντήθηκε με τον Άντι Μπέρναμ στο Λονδίνο. Η Ουκρανία έχει εξαντλήσει τους πυραύλους Patriot, δυσκολεύοντας την άμυνά της.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Οδυνηρό που ο Τραμπ στηρίζει την άλλη πλευρά

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι «οδυνηρό» που ο Τραμπ στηρίζει τη Ρωσία στον πόλεμο, τονίζοντας ότι αν επιλέγει να βρίσκεται στη μέση, θα πρέπει να παραμένει ουδέτερος και να μην παίρνει θέση κατά της Ουκρανίας.
Σιλουέτα μπροστά σε σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

MI5: Ιράν και Ρωσία κλιμακώνουν υβριδικές απειλές κατά της Βρετανίας

Το Ιράν στοχεύει πλέον σημαντικότερους στόχους, όπως βρετανικές στρατιωτικές βάσεις, ενώ η Ρωσία εντείνει υβριδικές επιθέσεις κατά συμμάχων της Ουκρανίας, τονίζει ο επικεφαλής της MI5, Κεν Μακ Κάλουμ, υπογραμμίζοντας αυξημένες απειλές.
Σημαία Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Νέες βρετανικές κυρώσεις κατά ρωσικών πλοίων και δικτύων παραπληροφόρησης

Η Βρετανία επέβαλε κυρώσεις σε 23 άτομα, εταιρίες και 8 ρωσικά πλοία, στοχεύοντας εισοδήματα της Μόσχας, παραπληροφόρηση και όσους φέρεται να ευθύνονται για εκτοπισμούς παιδιών από Ουκρανία.
Εκτόξευση πυραύλου πεδίου
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Γαλλία και Βρετανία «παίζουν με τη φωτιά» με πυραύλους στην Ουκρανία

Η Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε Γαλλία και Βρετανία πως «παίζουν με τη φωτιά» δίνοντας πυραυλική τεχνολογία στην Ουκρανία, προειδοποιώντας για απρόβλεπτες συνέπειες. Λονδίνο και Παρίσι ανακοίνωσαν επιπλέον στρατιωτική στήριξη στο Κίεβο.
Εκτόξευση πυραύλου πεδίου
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Η βοήθεια Βρετανίας στην Ουκρανία «ρίχνει λάδι στη φωτιά»

Το Κρεμλίνο αντέδρασε αρνητικά στη βρετανική παροχή πληροφοριών στην Ουκρανία για πυραύλους SCALP, λέγοντας πως κλιμακώνει τη σύγκρουση. Ο πρωθυπουργός Μπέρναμ υποσχέθηκε συνεχή στήριξη στο Κίεβο, παρά τις ρωσικές απειλές.