ΓΔ: 2492.71 1.49% Τζίρος: 263.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ένοπλος Χούθι Υεμένη

Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν πυραύλους και drone των ανταρτών Χούθι της Υεμένης

Tα οπλικά συστήματα των Χούθι ήγειραν «άμεση απειλή για τα εμπορικά πλοία και πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή» της Ερυθράς Θάλασσας, ανέφερε η CENTCOM.

Επτά πύραυλοι κρουζ κατά πλοίων επιφανείας, κινητός εκτοξευτήρας βαλλιστικών πυραύλων κατά πλοίων επιφανείας (ASBΜs) και drone καταστράφηκαν σε περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης κατά τη διάρκεια τεσσάρων επιδρομών που διεξήχθησαν χθες Τετάρτη σε «νόμιμη άμυνα», ανακοίνωσε το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

Η CENTCOM διευκρίνισε μέσω X (του πρώην Twitter) ότι οι επιδρομές έγιναν από τις 12:00 ως τις 18:45 (ώρες Σανάα· 11:00 ως 17:45 ώρες Ελλάδας) και πρόσθεσε ότι τα οπλικά συστήματα των Χούθι ήγειραν «άμεση απειλή για τα εμπορικά πλοία και πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή» της Ερυθράς Θάλασσας.

Από τον Νοέμβριο, οι Χούθι, ένοπλο κίνημα υποστηριζόμενο από το Ιράν, βάζουν στο στόχαστρο πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν που κατ’ αυτούς συνδέονται με το Ισραήλ, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, όπου μαίνεται πόλεμος ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου.

Οι επιθέσεις ανάγκασαν μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να αναστείλουν τη διέλευση των πλοίων τους από την περιοχή στρατηγικής σημασίας, από την οποία περνάει περί το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Απειλεί Χούθι και Ιράν με αυστηρή στρατιωτική απάντηση

Ο Τραμπ κατηγόρησε το Ιράν για τις επιθέσεις των Χούθι κατά σαουδαραβικών πετρελαιοφόρων στην Υεμένη και προειδοποίησε και τα δύο μέρη με «σφοδρή στρατιωτική τιμωρία» σε νέα ανάρτησή του στο Truth Social.
Άλ Χουνταϊντά λιμάνι
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Εντολή Χούθι να κλείσουν Ερυθρά σε επίθεση σε ιρανικές υποδομές

Το Ιράν ζήτησε από τους Χούθι να κλείσουν τη δίοδο προς την Ερυθρά Θάλασσα αν οι ΗΠΑ πλήξουν ενεργειακές του υποδομές, σύμφωνα με τρεις πηγές του Reuters, κάτι που θα μπορούσε να απειλήσει τον παγκόσμιο εφοδιασμό πετρελαίου.
Δεξαμενόπλοιο Sounion καπνός
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν εντείνει την πίεση στο στενό εισόδου προς Ερυθρά Θάλασσα

Το Ιράν, μετά τον έλεγχο στα Στενά Ορμούζ, απειλεί να κλείσει το στενό Μπαμπ ελ Μαντέμπ με τη βοήθεια των Χούθι, αυξάνοντας την πίεση στις ΗΠΑ και απειλώντας σοβαρές αναταράξεις στο παγκόσμιο εμπόριο και την ενέργεια.
Ένοπλος στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: Ο αρχηγός των Χούθι απειλεί ότι «έχουμε το δάχτυλο στη σκανδάλη»

Ο ηγέτης των Χούθι της Υεμένης δήλωσε σε τηλεοπτική του ομιλία ότι οι μαχητές τους είναι έτοιμοι να επέμβουν και να απαντήσουν άμεσα σε περίπτωση κλιμάκωσης, την έκτη μέρα του πολέμου ΗΠΑ–Ισραήλ κατά του Ιράν.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: Έκκληση Ρούμπιο για αυτοσυγκράτηση μεταξύ των αντιμαχόμενων

Ο Μάρκο Ρούμπιο κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση στη σύγκρουση της Υεμένης, αποφεύγοντας να πάρει θέση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και ΗΑΕ. Οι αυτονομιστές του Νότου επιμένουν στους στόχους τους, ζητώντας επανίδρυση του κράτους της Νότιας Υεμένης.