ΓΔ: 2064.77 -0.60% Τζίρος: 491.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

WSJ: Νέες προμήθειες όπλων σχεδιάζει να παραδώσει στο Ισραήλ ο Μπάιντεν

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, ο ισραηλινός στρατός και το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας δεν έχουν απαντήσει σε αίτημα του Reuters να σχολιάσουν τις πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να στείλει βόμβες και στρατιωτικό εξοπλισμό στο Ισραήλ, τα οποία θα ενισχύσουν το οπλοστάσιό του, αν και παράλληλα πιέζει για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε σε χθεσινό άρθρο της η εφημερίδα Wall Street Journal επικαλούμενη Αμερικανούς νυν και πρώην αξιωματούχους.

Στα όπλα αυτά περιλαμβάνονται βόμβες ΜΚ-82 και συστήματα ΚΜU- 572 που μετατρέπουν απλές βόμβες σε ακριβείας, όπως και ηλεκτρονικούς πυροκροτητές FMU-139, σημειώνει η WSJ, προσθέτοντας ότι η αξία του εξοπλισμού αυτού ανέρχεται σε «δεκάδες εκατομμύρια δολάρια». Η παροχή αυτού του εξοπλισμού εξετάζεται ακόμη εσωτερικά από την κυβέρνηση, τονίζει το άρθρο, το οποίο επικαλείται Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος δήλωσε πως οι λεπτομέρειες της πρότασης μπορεί να αλλάξουν προτού η αμερικανική κυβέρνηση ενημερώσει τους επικεφαλής των αρμόδιων επιτροπών του Κογκρέσου οι οποίες θα πρέπει να εγκρίνουν την πώληση.

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, ο ισραηλινός στρατός και το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας δεν έχουν απαντήσει σε αίτημα του Reuters να σχολιάσουν τις πληροφορίες της WSJ. Ως τον Δεκέμβριο του 2023 η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε παρακάμψει δύο φορές την εξέταση από το Κογκρέσο πωλήσεων όπλων στο Ισραήλ. Ωστόσο η αμερικανική κυβέρνηση δέχεται επικρίσεις επειδή εξακολουθεί να παρέχει στρατιωτικό εξοπλισμό στο Ισραήλ, την ώρα που αυξάνονται οι καταγγελίες ότι αμερικανικής κατασκευής όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί σε πλήγματα που έχουν σκοτώσει ή τραυματίσει αμάχους.

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ξεκίνησε μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, στην οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι, ενώ πιάστηκαν όμηροι περίπου 250, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς. Λόγω των αεροπορικών και χερσαίων επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα έχει καταστραφεί το μεγαλύτερο μέρος του θύλακα, ενώ σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού του βρίσκεται στα όρια του λιμού. Εξάλλου 28.775 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρουκέτα σε εκτόξευση
ΔΙΕΘΝΗ

Ιρανικές επιθέσεις στη Ντιμόνα: «Καμία περιοχή δεν είναι ασφαλής»

Το Ιράν εκτόξευσε πυραύλους κατά της περιοχής της Ντιμόνα, όπου βρίσκεται το Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας της Νεγκέβ, σε απάντηση επιθέσεων κατά ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων. Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές, σύμφωνα με το Tasnim.
Ναρέντρα Μόντι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Με τον Μασούντ Πεζεσκιάν συνομίλησε ο Ναρέντρα Μόντι

Ο Ιρανός πρόεδρος Πεζεσκιάν ζήτησε άμεση διακοπή της επίθεσης ΗΠΑ-Ισραήλ και εγγυήσεις για να μην επαναληφθεί. Στη συνομιλία με τον Μόντι, κάλεσε τους BRICS να αναλάβουν ενεργό ρόλο για τον τερματισμό των επιθέσεων κατά του Ιράν.
Ισραέλ Κατζ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Προειδοποίηση Κατς για σημαντική αύξηση των επιθέσεων κατά του Ιράν

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ίσραελ Κατς ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες Ισραήλ και ΗΠΑ θα εντείνουν σημαντικά τα πλήγματα κατά του Ιράν, τονίζοντας πως η εκστρατεία θα συνεχιστεί έως την επίτευξη των στόχων.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: ΗΠΑ και Ισραήλ στόχευσαν το πυρηνικό εργοστάσιο της Νατάνζ

ΗΠΑ και Ισραήλ επιτέθηκαν σήμερα το πρωί στην πυρηνική εγκατάσταση της Νατάνζ στο Ιράν, σύμφωνα με το Tasnim. Δεν έχει σημειωθεί διαρροή ραδιενέργειας και δεν υπάρχει απειλή για τους κατοίκους της περιοχής.
ΗΠΑ Ιράν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ-Ιράν: Ποιος θα κρίνει τη λήξη του πολέμου;

Παρά τις θριαμβευτικές δηλώσεις ΗΠΑ και Ισραήλ, αναλυτές εκτιμούν ότι δεν μπορούν να ορίσουν μόνοι τη λήξη του πολέμου στο Ιράν. Οι Φρουροί της Επανάστασης δηλώνουν πως οι ίδιοι θα αποφασίσουν το τέλος των εχθροπραξιών.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός πρέσβης στη Βηρυτό στηρίζει την πρόταση Αούν για διαπραγματεύσεις με Ισραήλ

Ο Αμερικανός πρέσβης στον Λίβανο, Μισέλ Ίσα, χαιρέτισε την πρόταση του Λιβανέζου προέδρου για απευθείας διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, τονίζοντας τη σημασία του διαλόγου για τον τερματισμό του πολέμου με τη Χεζμπολάχ.