ΓΔ: 2064.77 -0.60% Τζίρος: 491.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Μπενιαμίν Νετανιάχου πορτραίτο
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου με φόντο τη σημαία του Ισραήλ και βιβλιοθήκη.

«Το Ισραήλ παίρνει δικές του αποφάσεις» λέει ο Νεντανίαχου σε υπουργό του

Ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, κατήγγειλε σε συνέντευξη σήμερα στην Wall Street Journal την πολιτική στην περιοχή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανταπάντησε σήμερα στις επικρίσεις ενός υπουργού που έκρινε ανεπαρκή τη βοήθεια της Ουάσινγκτον, χαιρετίζοντας τους «Αμερικανούς φίλους» του υπενθυμίζοντας παράλληλα πως το Ισραήλ παίρνει «τις δικές του αποφάσεις». «Δεν έχουμε ανάγκη για βοήθεια ώστε να ξέρουμε πώς θα διεκπεραιώσουμε τις σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε στο περιθώριο μιας συνεδρίασης του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του στο Τελ Αβίβ.

«Λαμβάνουμε τις δικές μας αποφάσεις, περιλαμβανομένης και της περίπτωσης όπου δεν υπάρχει συμφωνία με τους Αμερικανούς φίλους μας», πρόσθεσε, λέγοντας πως το Ισραήλ εκτιμά «σε μεγάλο βαθμό» την αμερικανική βοήθεια: «υποστήριξη σε όρους εξοπλισμών, υποστήριξη για τους διεθνείς θεσμούς, αποστολή στρατευμάτων στην περιοχή...».

Δηλώσεις που φάνηκαν να απαντούν στον Ισραηλινό υπουργό Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ο οποίος κατήγγειλε σε συνέντευξη σήμερα στην Wall Street Journal την πολιτική στην περιοχή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν. «Αντί να μας προσφέρει όλη την υποστήριξή του, ο Μπάιντεν ασχολείται με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και καυσίμων (στη Γάζα) που πηγαίνουν στη Χαμάς», δήλωσε ο Μπεν Γκβιρ.

«Αν (ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ) Τραμπ ήταν στην εξουσία, η συμπεριφορά των Ηνωμένων Πολιτειών θα ήταν εντελώς διαφορετική». Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο κύριος σύμμαχος του Ισραήλ, αποτελούν αντικείμενο επικρίσεων στον αραβικό κόσμο, αλλά και στο εσωτερικό, για την απαρασάλευτη στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξή τους στο Ισραήλ. Η Ουάσινγκτον λέει μολαταύτα πως θέλει να μειώσει τις συνέπειες του πολέμου στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας. Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα κυρώσεις σε βάρος τεσσάρων Ισραηλινών εποίκων που κατηγορούνται για βία απέναντι στους Παλαιστινίους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας ζει κι ο ίδιος σε έναν οικισμό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρουκέτα σε εκτόξευση
ΔΙΕΘΝΗ

Ιρανικές επιθέσεις στη Ντιμόνα: «Καμία περιοχή δεν είναι ασφαλής»

Το Ιράν εκτόξευσε πυραύλους κατά της περιοχής της Ντιμόνα, όπου βρίσκεται το Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας της Νεγκέβ, σε απάντηση επιθέσεων κατά ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων. Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές, σύμφωνα με το Tasnim.
Ναρέντρα Μόντι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Με τον Μασούντ Πεζεσκιάν συνομίλησε ο Ναρέντρα Μόντι

Ο Ιρανός πρόεδρος Πεζεσκιάν ζήτησε άμεση διακοπή της επίθεσης ΗΠΑ-Ισραήλ και εγγυήσεις για να μην επαναληφθεί. Στη συνομιλία με τον Μόντι, κάλεσε τους BRICS να αναλάβουν ενεργό ρόλο για τον τερματισμό των επιθέσεων κατά του Ιράν.
Ισραέλ Κατζ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Προειδοποίηση Κατς για σημαντική αύξηση των επιθέσεων κατά του Ιράν

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ίσραελ Κατς ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες Ισραήλ και ΗΠΑ θα εντείνουν σημαντικά τα πλήγματα κατά του Ιράν, τονίζοντας πως η εκστρατεία θα συνεχιστεί έως την επίτευξη των στόχων.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: ΗΠΑ και Ισραήλ στόχευσαν το πυρηνικό εργοστάσιο της Νατάνζ

ΗΠΑ και Ισραήλ επιτέθηκαν σήμερα το πρωί στην πυρηνική εγκατάσταση της Νατάνζ στο Ιράν, σύμφωνα με το Tasnim. Δεν έχει σημειωθεί διαρροή ραδιενέργειας και δεν υπάρχει απειλή για τους κατοίκους της περιοχής.
ΗΠΑ Ιράν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ-Ιράν: Ποιος θα κρίνει τη λήξη του πολέμου;

Παρά τις θριαμβευτικές δηλώσεις ΗΠΑ και Ισραήλ, αναλυτές εκτιμούν ότι δεν μπορούν να ορίσουν μόνοι τη λήξη του πολέμου στο Ιράν. Οι Φρουροί της Επανάστασης δηλώνουν πως οι ίδιοι θα αποφασίσουν το τέλος των εχθροπραξιών.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός πρέσβης στη Βηρυτό στηρίζει την πρόταση Αούν για διαπραγματεύσεις με Ισραήλ

Ο Αμερικανός πρέσβης στον Λίβανο, Μισέλ Ίσα, χαιρέτισε την πρόταση του Λιβανέζου προέδρου για απευθείας διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, τονίζοντας τη σημασία του διαλόγου για τον τερματισμό του πολέμου με τη Χεζμπολάχ.