ΓΔ: 2355.67 0.65% Τζίρος: 240.70 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Δείκτης PMI
Ξύλινοι κύβοι με το ακρωνύμιο PMI πάνω σε γραφήματα.

Ενισχύθηκε στις 47,9 μονάδες ο PMI για την ευρωζώνη τον Ιανουάριο

Ο δείκτης PMI υπηρεσιών υποχώρησε σε χαμηλό τριμήνου στις 48,4 μονάδες ενώ αυτός της μεταποίησης ενισχύθηκε και διαμορφώθηκε στις 46,6 από τις 44,4 μονάδες.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη συρρικνώθηκε και πάλι αυτό τον μήνα, αν και με βραδύτερο ρυθμό από τον Δεκέμβριο, καθώς η βελτίωση στις προοπτικές της μεταποίησης αντισταθμίστηκε εν μέρει από την απότομη κάμψη στον τομέα των υπηρεσιών, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της εταιρείας S&P Global.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών HCOB (PMI), που καταρτίζεται από την S&P Global και θεωρείται καλός δείκτης για την πορεία των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και του τομέα παροχής υπηρεσιών, ανήλθε στις 47,9 μονάδες αυτό τον μήνα από τις 47,6 τον Δεκέμβριο, οριακά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων σε έρευνα του Reuters για 48,0 μονάδες. Πρόκειται για τον όγδοο μήνα που η τιμή διαμορφώνεται κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

«Τα σημερινά στοιχεία επιβεβαιώνουν την άποψή μας ότι η οικονομική αδυναμία στην ευρωζώνη θα διαρκέσει περισσότερο απ’ ό,τι αναμένει η πλειονότητα των οικονομολόγων και η ΕΚΤ», ανέφερε ο Κριστόφ Βέιλ της Commerzbank.

Ο δείκτης PMI που καλύπτει τον τομέα υπηρεσιών υποχώρησε σε χαμηλό τριμήνου, στις 48,4 μονάδες από τις 48,8 του Δεκεμβρίου, διαψεύδοντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων για άνοδο στις 49,0. Ωστόσο η αισιοδοξία για τον χρόνο που διανύουμε βελτιώθηκε και ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών σημείωσε άλμα στις 59,8 από τις 58,3 μονάδες.

Η μεταποιητική δραστηριότητα, ακολούθησε καλύτερη πορεία διότι ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 46,6 από τις 44,4 μονάδες, υψηλότερα από τις προβλέψεις των οικονομολόγων που ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 44,8 μονάδες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε τέσσερα στελέχη των Χούθι επέβαλε η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είπε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων για να πλήξει εκείνους που χρηματοδοτούν τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.
Κιρ Στάρμερ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ντάουνινγκ Στριτ: Καταγγελία παρέμβασης μετά τις δηλώσεις ΗΠΑ για φοιτητή

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Στάρμερ κατήγγειλε τις παρεμβάσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου Βανς για τη δολοφονία Νόουακ, τονίζοντας πως τέτοιες δηλώσεις τροφοδοτούν το διχασμό. Η οικογένεια του θύματος δεν επιθυμεί πολιτική εκμετάλλευση.
Κιρ Στάρμερ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Στάρμερ: Ρωσική επίθεση στο ΝΑΤΟ πιθανή από το 2030

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, προειδοποίησε ότι η Ρωσία ενδέχεται να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ από το 2030 και τόνισε πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα ενισχύσει τη στρατιωτική του ισχύ για να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή.
Υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Χένρι Νόβακ – Ιδεολογική χειραγώγηση και δύο μέτρα

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέκρινε τη διαχείριση της δολοφονίας του Χένρι Νόβακ στη Βρετανία, κάνοντας λόγο για «ιδεολογική χειραγώγηση» και «αστυνόμευση δύο ταχυτήτων», ενδεικτική πολιτισμικής παρακμής.
Πίτερ Μάντελσον πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Έρευνα για Άντριου και Μάντελσον στην υπόθεση Έπστιν για έναν χρόνο

Έως έναν χρόνο εκτιμάται πως θα διαρκέσουν οι βρετανικές έρευνες για τον πρίγκιπα Άντριου και τον Πίτερ Μάντελσον σχετικά με την υπόθεση Έπστιν. Και οι δύο συνελήφθησαν, αρνούνται αδικήματα και δεν έχει ασκηθεί δίωξη.