ΓΔ: 2622.02 -2.39% Τζίρος: 401.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: Shutterstock

Σε επιφυλακή η Βρετανία καθώς πλήττεται από σφοδρή κακοκαιρία

Έντονες βροχοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι πλήττουν την Βρετανία εξαιτίας της καταιγίδας Κιάρα και αναμένονται ζημιές με πιθανότητα διακοπών του ρεύματος και πλημμυρών.

Όλη η Βρετανία έχει τεθεί σε κίτρινη επιφυλακή για βροχοπτώσεις, με τις αεροπορικές, σιδηροδρομικές και ακτοπλοϊκές μεταφορές διεξάγονται με προβλήματα καθώς η χώρα πλήττεται από την καταιγίδα «Κιάρα», με ισχυρές βροχές και ριπές που ξεπερνούν τα 130 χλμ./ώρα.

Η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία έθεσε σε πορτοκαλί συναγερμό ένα μέρος της χώρας για τους ανέμους μέχρι τις 21.00 τοπική ώρα (23.00 ώρα Ελλάδος) σήμερα συμπεριλαμβανομένης της Αγγλίας, όπου βρίσκεται πρωτεύουσα Λονδίνο και η Ουαλία. Ένα μέρος της Σκωτίας, που επηρεάζεται ιδιαίτερα, τέθηκε επίσης σε πορτοκαλί επιφυλακή για βροχοπτώσεις. Εκτός από τα προβλήματα στις μεταφορές, η μετεωρολογική υπηρεσία αναφέρει ότι αναμένει ζημιές σε κατοικίες με πιθανότητα διακοπών του ρεύματος και πλημμυρών. Προειδοποίησε επίσης για τον κίνδυνο πτώσης αντικειμένων λόγω του δυνατού αέρα.

Δεκάδες πτήσεις ακυρώθηκαν ή καθυστέρησαν και η βρετανική αεροπορική εταιρεία British Airways ανακοίνωσε ότι "κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο" της καταιγίδας. Προσφέρει τη δυνατότητα στους επιβάτες που αναμένεται να φτάσουν ή να αναχωρήσουν σήμερα από τα αεροδρόμια του Λονδίνου Χίθροου, Γκάτγουικ και Λόντον Σίτι να αναβάλουν την πτήση τους.

Η Virgin Atlantic ακύρωσε επίσης αρκετές πτήσεις από το αεροδρόμιο Χίθροου, τον μεγαλύτερο αερολιμένα της χώρας. Η αεροπορική εταιρία Aer Lingus προειδοποίησε για πιθανές καθυστερήσεις και ακυρώσεις.

Πολλές εταιρείες σιδηροδρόμων έχουν επίσης συστήσει στους ταξιδιώτες να μην ταξιδέψουν και αποφάσισαν να μειώσουν τη συχνότητα και την ταχύτητα των αμαξοστοιχιών ή ακόμη και να ακυρώσουν ορισμένες στη Σκωτία. Η Rail Network, ιδιοκτήτρια του βρετανικού σιδηροδρομικού δικτύου, συνέστησε στο κοινό να αποφύγει τα ταξίδια με το τραίνο σήμερα, εκτός αν είναι «απολύτως απαραίτητα» και προειδοποίησε ότι η κυκλοφορία μπορεί να διακοπεί μέχρι αύριο, Δευτέρα πρωί. 

Στη θάλασσα, η εταιρία πορθμείων P&O ανέφερε καθυστερήσεις και ακυρώσεις των δρομολογίων που συνδέουν το Ντόβερ και το Καλαί. Στο Λονδίνο, ένας αγώνας 10 χιλιομέτρων όπου θα συμμετείχαν 25.000 δρομείς, ακυρώθηκε, ενώ τα βασιλικά πάρκα έκλεισαν. Η τελετή έναρξης για τον εορτασμό στο Γκόλγουεϊ (δυτικά) της εκδήλωσης "πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2020" ακυρώθηκε χθες βράδυ.

Η θύελλα επηρέασε αρκετές ακόμη χώρες, όπως τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ιρλανδία. Η τελευταία έχει τεθεί σε πορτοκαλί συναγερμό από την τοπική μετεωρολογική υπηρεσία, που προειδοποίησε για τον κίνδυνο πλημμυρών στις παράκτιες περιοχές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε τέσσερα στελέχη των Χούθι επέβαλε η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είπε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων για να πλήξει εκείνους που χρηματοδοτούν τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.
Βρετανική σημαία Λονδίνο
ΔΙΕΘΝΗ

Σύλληψη στη Βρετανία για φερόμενη επίθεση στη βάση Φέιρφορντ

Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε έναν 22χρονο στο Λονδίνο ως ύποπτο για προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών σχετικά με φερόμενη συνωμοσία σε βάση της RAF στο Φέιφορντ, που χρησιμοποιούνταν από τις ΗΠΑ για επιθέσεις στο Ιράν.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Απειλή απέλασης Ισραηλινών διπλωμάτων αν κλείσει το προξενείο

Η Βρετανία εξετάζει την απέλαση Ισραηλινών διπλωματών, αν το Ισραήλ κλείσει το βρετανικό προξενείο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, λόγω διαφωνιών για κυρώσεις κατά ισραηλινών οικισμών στη Δυτική Όχθη. Η διορία λήγει την Πέμπτη.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βρετανία σχεδιάζει δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η Βρετανία εξετάζει δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων λόγω ανησυχιών για κρατικές ενισχύσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times. Ωστόσο, δεν έχουν ακόμη επιβληθεί συγκεκριμένοι δασμοί.
Σύγκρουση Παλαιστίνης Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Επίσκεψη Βρετανού συμβούλου Ασφαλείας στο Ισραήλ για το προξενείο Ιερουσαλήμ

Ο Βρετανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζόναθαν Πάουελ επισκέφθηκε το Ισραήλ για να αποτρέψει το κλείσιμο του προξενείου στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, αλλά δεν κατάφερε να επιτευχθεί συμφωνία, σύμφωνα με πηγές.
Σημαία Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Ισόβια σε 34χρονο Κουβεϊτιανό για σχέδιο επίθεσης σε ισραηλινή πρεσβεία

Σε ισόβια καταδικάστηκε 34χρονος Κουβεϊτιανός που σχεδίαζε επίθεση με μαχαίρι στην ισραηλινή πρεσβεία Λονδίνου το 2025. Είχε συλληφθεί οπλισμένος ενώ προσπαθούσε να εισβάλει στον χώρο, κρίθηκε ένοχος για τρομοκρατία.