ΓΔ: 2002.91 -0.42% Τζίρος: 176.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04

Ζ. Μπορέλ: Η Τουρκία να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία

Ο κ. Μπορέλ διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην επίλυση του Κυπριακού με βάση μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει όλες τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κύπρο και να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών, ανέφερε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, σε γραπτή απάντησή του σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Κύπρου Δημήτρη Παπαδάκη.

Ανακοίνωση του ευρωβουλευτή αναφέρει ότι ο κ. Παπαδάκης ζήτησε από την Επιτροπή να λάβει μέτρα για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά τις προκλητικές ενέργειες των κατοχικών δυνάμεων στη λεγόμενη «νεκρή ζώνη», στον Άγιο Δομέτιο.

Παράλληλα, ο κ. Μπορέλ διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην επίλυση του Κυπριακού με βάση μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.

Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε στη γραπτή απάντηση του κ. Μπορέλ, ο οποίος είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και έχει καλέσει την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις, προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προαγάγει τις σχέσεις καλής γειτονίας, με βιώσιμο τρόπο.

Ο κ. Μπορέλ, προστίθεται, σημείωσε ότι «η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην επίλυση του Κυπριακού με βάση μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και βάσει των αρχών στις οποίες έχει θεμελιωθεί η ΕΕ και του κεκτημένου της ΕΕ».

Πρόσθεσε ότι τον Ιούνιο του 2023, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην απάντησή του ο ύπατος εκπρόσωπος καταλήγει ότι «η ΕΕ εξακολουθεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της, καλώντας την Τουρκία να σταματήσει όλες τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Συγχαρητήρια Ερντογάν σε Ερχιουμάν για την εκλογή του στα κατεχόμενα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν συνεχάρη τον Τουφάν Ερχιουμάν για την εκλογή του και τόνισε μέσω ανάρτησής του ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της ΤΔΒΚ και των Τουρκοκυπρίων.
Νίκος Ανδρουλάκης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση ταυτίστηκε με τη γραμμή Νετανιάχου στη Γάζα

Ο Νίκος Ανδρουλάκης άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση της στη Γάζα, τα ελληνοτουρκικά και τη Βόρεια Αφρική, ζητώντας ενεργή εξωτερική πολιτική και νέο «Ελσίνκι» με την Τουρκία.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Δεν διεκδικούμε ξένα δίκαια, μόνο το δικό μας μερίδιο

Ο Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι για την Τουρκία το ενδεχόμενο ομοσπονδίας στην Κύπρο έχει τελειώσει, επιμένοντας στη λύση δύο κρατών. Τόνισε πως οι Τουρκοκύπριοι δεν θα δεχτούν να είναι μειονότητα στο νησί.
Σημαίες Ελλάδας Τουρκίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Νατσιός: «Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν υποκύπτουν σε τουρκικούς εκβιασμούς»

Ο Ερντογάν επιμένει πως έργα στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία και το ψευδοκράτος είναι καταδικασμένα. Η Άγκυρα συνεχίζει ενεργά τις προσπάθειες διεθνούς αναγνώρισης του ψευδοκράτους, αξιοποιώντας και το ζήτημα της ενέργειας.
Παλάτι του Ουέστμινστερ
ΔΙΕΘΝΗ

Έντονες αντιδράσεις Κυπρίων Βρετανίας για τη συμφωνία Λονδίνου-Άγκυρας

Αντιδράσεις προκάλεσε στη Βρετανία η αμυντική συμφωνία ΗΒ-Τουρκίας, με το Συμβούλιο Βρετανοκυπρίων να ζητά διαβεβαιώσεις πως τα Eurofighter δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά Ελλάδας ή Κύπρου.