ΓΔ: 2500.79 2.08% Τζίρος: 376.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02

Ζ. Μπορέλ: Η Τουρκία να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία

Ο κ. Μπορέλ διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην επίλυση του Κυπριακού με βάση μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει όλες τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κύπρο και να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών, ανέφερε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, σε γραπτή απάντησή του σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Κύπρου Δημήτρη Παπαδάκη.

Ανακοίνωση του ευρωβουλευτή αναφέρει ότι ο κ. Παπαδάκης ζήτησε από την Επιτροπή να λάβει μέτρα για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά τις προκλητικές ενέργειες των κατοχικών δυνάμεων στη λεγόμενη «νεκρή ζώνη», στον Άγιο Δομέτιο.

Παράλληλα, ο κ. Μπορέλ διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην επίλυση του Κυπριακού με βάση μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.

Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε στη γραπτή απάντηση του κ. Μπορέλ, ο οποίος είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και έχει καλέσει την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις, προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προαγάγει τις σχέσεις καλής γειτονίας, με βιώσιμο τρόπο.

Ο κ. Μπορέλ, προστίθεται, σημείωσε ότι «η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην επίλυση του Κυπριακού με βάση μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και βάσει των αρχών στις οποίες έχει θεμελιωθεί η ΕΕ και του κεκτημένου της ΕΕ».

Πρόσθεσε ότι τον Ιούνιο του 2023, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην απάντησή του ο ύπατος εκπρόσωπος καταλήγει ότι «η ΕΕ εξακολουθεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της, καλώντας την Τουρκία να σταματήσει όλες τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΕ: Έκκληση προς Τουρκία για σεβασμό κυριαρχίας των κρατών-μελών

Η Κάγια Κάλας ζήτησε από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ, ενώ ανακοίνωσε ότι θα επιθεωρήσει την επιχείρηση Aspides, τονίζοντας τη σημασία της για τη ναυσιπλοΐα και την ασφάλεια στην περιοχή.
Γουόπκε Χούκστρα προφίλ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χούκστρα: «Είμαστε 27 χώρες, τέλος – Σαφές μήνυμα στην Τουρκία»

Αυστηρά μηνύματα έστειλαν Χούκστρα και Παναγιώτου προς την Τουρκία για τον αποκλεισμό της Κύπρου από προπαρασκευαστικές συναντήσεις της COP31, ζητώντας καθολική συμμετοχή των κρατών μελών και άμεση αντίδραση της ΕΕ αν επαναληφθεί.
Σταύρος Παπασταύρου συνέντευξη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Όχι σε αποκλεισμό της Κύπρου από την COP31 από Τουρκία

Στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος ΕΕ στο Λουξεμβούργο συμμετέχει ο Στ. Παπασταύρου, συζητώντας προκλήσεις κλιματικής κρίσης, ανθεκτικότητα υδάτων και τις πρωτοβουλίες Ελλάδας για την προστασία και διαχείριση νερού.
Νίκος Παπανδρέου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παπανδρέου: Αναγκαία η ουσιαστική αλλαγή στάσης της Τουρκίας για την ΕΕ

Ο Ν. Παπανδρέου χαρακτήρισε σημαντικό το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για Τουρκία, σημειώνοντας πως αναδεικνύει τις παραβιάσεις σε Ελλάδα και Κύπρο και δικαιώνει τις ελληνικές θέσεις για ανθρώπινα δικαιώματα και αυταρχισμό στην Τουρκία.
σημαία Τουρκίας θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τουρκία καταγγέλλει παραβίαση διεθνούς δικαίου στη συμφωνία Κύπρου-Γαλλίας

Η Τουρκία αντέδρασε έντονα στη συμφωνία Γαλλίας-Κύπρου για τη στάθμευση γαλλικών στρατευμάτων, κάνοντας λόγο για πρόκληση και παραβίαση του διεθνούς δικαίου και τονίζοντας πως θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.
Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομισιόν: Εξετάζει την τουρκική παρενόχληση στο αεροσκάφος του Δένδια

Η Κομισιόν ανέφερε ότι γνωρίζει τις αναφορές για την τουρκική παρενόχληση στο αεροσκάφος που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, στην Κύπρο και εξετάζει το περιστατικό.