ΓΔ: 2099.8 -0.34% Τζίρος: 133.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Κτίριο Κογκρέσου ΗΠΑ
Το Καπιτώλιο των ΗΠΑ με έντονη παρουσία της αμερικανικής σημαίας, σύμβολο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Βραχυπρόθεσμο νομοσχέδιο αποτροπής του shutdown από το Κογκρέσο

Το νομοσχέδιο έχει σκοπό να αποτραπεί ο κίνδυνος να προκληθεί χάος βραχυπρόθεσμα και να εξασφαλιστεί χρόνος για να καταρτιστεί ευρύτερο σχέδιο νόμου για τα δημοσιονομικά.

Οι ηγέτες των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο των ΗΠΑ παρουσίασαν χθες Κυριακή βραχυπρόθεσμο σχέδιο νόμου για τις δημόσιες δαπάνες προκειμένου να αποφευχθεί το λεγόμενο shutdown -η αναστολή λειτουργίας πολλών υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους- ως και τον Μάρτιο.

Το νομοσχέδιο έχει σκοπό να αποτραπεί ο κίνδυνος να προκληθεί χάος βραχυπρόθεσμα και να εξασφαλιστεί χρόνος για να καταρτιστεί ευρύτερο σχέδιο νόμου για τα δημοσιονομικά.

Κυβερνητικές υπηρεσίες αρμόδιες για τις μεταφορές και τις συγκοινωνίες, τη στέγη και άλλες υπηρεσίες θα δουν τη χρηματοδότησή τους να εξαντλείται τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και θα αναγκαστούν να αναστείλουν μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων τους αν δεν έχει εγκριθεί νέα.

Η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων συγκρούονται για το επίπεδο των δημοσίων δαπανών επί μήνες.

Κλείστηκε συμφωνία για το βραχυπρόθεσμο νομοσχέδιο ανάμεσα στον ηγέτη των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον, τον ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ και τον ηγέτη των Δημοκρατικών στη Βουλή Χακίμ Τζέφρις.

Ωστόσο η συμφωνία ενδέχεται να συναντήσει αντίσταση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου σκληροπυρηνική μερίδα των Ρεπουμπλικάνων πιέζει με διάφορους τρόπους καιρό τώρα να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ισχνή πλειοψηφία στην κάτω Βουλή (219-213), που σημαίνει πως ο κ. Τζόνσον δεν έχει πολλά περιθώρια. Ορισμένα μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας επιμένουν πως το όποιο μέτρο για τις δημόσιες δαπάνες πρέπει οπωσδήποτε να συνοδευτεί από σκλήρυνση της πολιτικής της Ουάσιγκτον έναντι των μεταναστών στα σύνορα με το Μεξικό.

Η τρέχουσα χρηματοδότηση εξαντλείται εντός της εβδομάδας για ομοσπονδιακά προγράμματα που αφορούν τις μεταφορές και τις συγκοινωνίες, τη γεωργία, την ενέργεια, τους βετεράνους και κατασκευαστικά έργα του υπουργείου Άμυνας.

Η χρηματοδότηση για άλλους τομείς του κράτους, ιδίως για την άμυνα, θα συνεχιστεί ως τη 2η Φεβρουαρίου.

Το νομοσχέδιο προσωρινής χρηματοδότησης θα παρατείνει την προθεσμία ως την 1η Μαρτίου για τον πρώτο τομέα και την 8η Μαρτίου για τον δεύτερο.

Ο κ. Σούμερ, ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, και ο κ. Τζόνσον, ο πρόεδρος της ελεγχόμενης από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλής των Αντιπροσώπων, συμφώνησαν το νομοσχέδιο αυτό να προβλέπει δαπάνες 1,59 τρισ. δολαρίων.

Αυτό θα δώσει στο κοινοβούλιο περισσότερο χρόνο για να διαπραγματευθεί και να περάσει πιο λεπτομερειακό σχέδιο νόμου για τις δαπάνες, που κανονικά έπρεπε να είχε εγκριθεί προτού αρχίσει το οικονομικό έτος (την 1η Οκτωβρίου 2023).

Το νομοσχέδιο καλύπτει χονδρικά το ένα τρίτο των αμερικανικών κυβερνητικών δαπανών, που ανήλθαν σε 6,1 τρισ. δολάρια το περασμένο οικονομικό έτος.

Τα υπόλοιπα δυο τρία περιλαμβάνουν συντάξεις και επιδόματα υγείας που δεν χρειάζεται να εγκρίνονται σε ετήσια βάση από το Κογκρέσο, καθώς και πληρωμές τόκων.

Ο κ. Τζόνσον ξόδεψε μεγάλο μέρος της περασμένης εβδομάδας σε συναντήσεις με τους σκληροπυρηνικούς και άλλους στην Ρεπουμπλικανική κοινοβουλευτική ομάδα, κάτι που προκάλεσε σεναριολογία για το ότι θα μπορούσε να επιδιώξει αναθεώρηση της συμφωνίας με τον κ. Σούμερ. Όμως τελικά ο «speaker» δεν την έθεσε υπό αμφισβήτηση.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έφθασε απειλητικά κοντά στο shutdown το φθινόπωρο, όταν σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι έπαυσαν τον πρώην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι εξαιτίας συμφωνίας για την προσωρινή χρηματοδότηση του κράτους που έκλεισε με τον κ. Σούμερ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ προειδοποιεί για επικείμενες επιχειρήσεις κατά ναρκωτικών στη Βενεζουέλα

Ο Ντόναλντ Τραμπ προανήγγειλε επιχειρήσεις των ΗΠΑ κατά διακινητών ναρκωτικών στη Βενεζουέλα και σε ξηρά, όχι μόνο στη θάλασσα, ενώ κλιμακώνεται η ένταση με το Καράκας και ενισχύεται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Παρήγγειλα περισσότερα βομβαρδιστικά B-2 για τις ΗΠΑ

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρήγγειλε επιπλέον βομβαρδιστικά B-2, τα οποία, όπως υποστηρίζει, εξάλειψαν το πυρηνικό δυναμικό του Ιράν. Τα B-2 κοστίζουν περίπου 740 εκατομμύρια δολάρια το καθένα και μεταφέρουν συμβατικά και πυρηνικά όπλα.
Υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Επανεξέταση «πράσινων καρτών» σε υπηκόους χωρών που προκαλούν ανησυχία

Οι αμερικανικές αρχές επανεξετάζουν όλες τις «πράσινες κάρτες» σε υπηκόους χωρών που θεωρούνται απειλή για την ασφάλεια μετά την πρόσφατη επίθεση στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδιακής υπηρεσίας μετανάστευσης.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Στόχος οι ναρκέμποροι στη Βενεζουέλα άμεσα, όχι μόνο στη θάλασσα

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ σύντομα θα επιχειρούν κατά διακινητών ναρκωτικών στη Βενεζουέλα και στο έδαφος, όχι μόνο στη θάλασσα. Από τον Σεπτέμβριο, έγιναν πάνω από 20 χτυπήματα σε ταχύπλοα, με τουλάχιστον 83 νεκρούς.
Αεροπλανοφόρο από αέρος
ΔΙΕΘΝΗ

Επίσκεψη του Υπ. Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ στο Gerald R. Ford στην Καραϊβική

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ επισκέφθηκε το αεροπλανοφόρο Gerald R. Ford στην Καραϊβική, όπου μετέφερε ευχές του προέδρου Τραμπ στο πλήρωμα. Η παρουσία του πλοίου εντάσσεται σε επιχειρήσεις κατά των ναρκωτικών.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Δεν υπάρχει τελικό σχέδιο Τραμπ, αλλά δηλώνει ανοιχτός σε διάλογο

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν ανέφερε ότι το ειρηνευτικό πλάνο του Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία δεν έχει οριστικοποιηθεί, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή σε διάλογο και έτοιμη για νέες συνομιλίες με τις ΗΠΑ.