Η υπόθεση της γενοκτονίας στην Λωρίδα της Γάζας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης είναι «τελείως διαστρεβλωμένη» και δεν απηχεί τις πραγματικότητες του πολέμου, δήλωσε το Ισραήλ κατά την δεύτερη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ. Η Νότια Αφρική απαίτησε από το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ να διατάξει την επείγουσα αναστολή της καταστροφικής στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα.
Η διαδικασία ξεκίνησε την Πέμπτη με την παρουσίαση των επιχειρημάτων της Νότιας Αφρικής μετά την προσφυγή της χώρας που ζητά τον άμεσο τερματισμό της ισραηλινής πολεμικής εκστρατείας στον παλαιστινιακό θύλακα, ισχυριζόμενη ότι το εβραϊκό κράτος διαπράττει «γενοκτονία» κατά των Παλαιστινίων.
Το Ισραήλ απέρριψε τις κατηγορίες και κατηγόρησε με τη σειρά του τη Νότια Αφρική ότι λειτουργεί ως φερέφωνο της τρομοκρατικής οργάνωσης της Χαμάς.
Η Νότια Αφρική «δυστυχώς παρουσίασε στο Δικαστήριο έναν τελείως διαστρεβλωμένο πραγματολογικό και νομικό πίνακα», δήλωσε ο Ταλ Μπέκερ, ένας από τους βασικούς συνηγόρους του Ισραήλ ενώπιον του Δικαστηρίου.
«Εάν διαπράχθηκαν πράξεις γενοκτονίας, αυτές διαπράχθηκαν κατά του Ισραήλ», πρόσθεσε. Ζητώντας από το δικαστήριο να διατάξει τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης στη Γάζα, «ο προσφεύγων επιδιώκει να βλάψει το εγγενές δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπισθεί τον εαυτό του και να καταστήσει το Ισραήλ ανυπεράσπιστο», είπε ο συνήγορος.
Οι στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στην Γάζα εντάσσονται στην νόμιμη άμυνα κατά της Χαμάς και «άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων», δήλωσε ενώπιον του Δικαστηρίου ο νομικός σύμβουλος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.
Οι 17 δικαστές ακούνε την Παρασκευή την απάντηση του Ισραήλ στις κατηγορίες της Πρετόριας που διατυπώθηκαν κατά την χθεσινή πρώτη ημέρα της συνεδρίασης. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα ανακοινώσει την απόφασή του για την λήψη ή μη προσωρινών μέτρων επί της υπόθεσης κρίνοντας αν οι θέσεις της προσφεύγουσας Πρετόριας είναι ευλογοφανείς ή μη εντός του μήνα.
Μία απόφαση του Δικαστηρίου σχετικά με το αν οι κατηγορίες στοιχειοθετούνται, μπορεί να χρειασθεί χρόνια. Η Νότια Αφρική κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση της Σύμβασης περί Γενοκτονίας του 1948, η οποία υπήρξε απάντηση στην γενοκτονία των Εβραίων στο ναζιστικό Ολοκαύτωμα. Ορίζει ως γενοκτονία τις «ενέργειες που διαπράττονται με πρόθεση την καταστροφή, μερικώς ή ολικώς, μίας εθνοτικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας».
Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το δικαστήριο παρουσιάστηκε με υποκρισία και ψέματα. «Σήμερα είδαμε έναν ανάποδο κόσμο. Το Ισραήλ κατηγορείται για γενοκτονία, ενώ αγωνίζεται κατά της γενοκτονίας», ανέφερε σε δήλωσή του.
«Το Ισραήλ πολεμά δολοφονικούς τρομοκράτες που διέπραξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας: Έσφαξαν, βίασαν, έκαψαν, διαμέλισαν, αποκεφάλισαν - παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους, νέους άνδρες και γυναίκες», είπε.
Το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεσή του μετά από μια διασυνοριακή επιδρομή μαχητών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους, σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, και 240 άνθρωποι κρατήθηκαν όμηροι στη Γάζα.
Το Ισραήλ λέει ότι διεξάγει πόλεμο κατά των Παλαιστινίων μαχητών, όχι κατά του παλαιστινιακού λαού.
Εκθέτοντας τους ισχυρισμούς της για πράξεις γενοκτονίας, η Νότια Αφρική επισήμανε επίσης τη συνεχή εκστρατεία βομβαρδισμών του Ισραήλ και τα σχόλια του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, ο οποίος δήλωσε στις αρχές του πολέμου ότι το Ισραήλ θα επιβάλει πλήρη αποκλεισμό στο πλαίσιο μιας μάχης κατά των «ανθρώπινων ζώων».
Η Σύμβαση για τη Γενοκτονία του 1948, η οποία τέθηκε σε ισχύ μετά τη μαζική δολοφονία των Εβραίων στο ναζιστικό Ολοκαύτωμα, ορίζει τη γενοκτονία ως «πράξεις που διαπράττονται με πρόθεση να καταστραφεί, εν όλω ή εν μέρει, μια εθνική, εθνοτική, φυλετική ή θρησκευτική ομάδα».