ΓΔ: 2245.61 -0.09% Τζίρος: 341.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σφύρα δικαστηρίου
Η σφύρα του δικαστή σε εστιασμένο δικαστικό περιβάλλον, σύμβολο απονομής δικαιοσύνης.

Καταδίκη στελέχους του αμερικανικού ναυτικού για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας

Ο κελευστής Γουενχένγκ Τζάο ομολόγησε πως έλαβε μεταξύ του Αυγούστου του 2021 και του Μαΐου του 2023 σχεδόν 15.000 δολάρια από Kινέζο πράκτορα σε αντάλλαγμα για ευαίσθητες πληροφορίες.

Υπαξιωματικός του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού καταδικάστηκε χθες Δευτέρα να εκτίσει 27 μήνες φυλάκιση για κατασκοπεία επ’ ωφελεία της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Κίνας, ανακοίνωσε το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Γουενχένγκ Τζάο, 26 ετών, ο οποίος υπηρετούσε στη ναυτική βάση της κομητείας Βεντούρα, βορειοδυτικά του Λος Άντζελες, συνελήφθη στην Καλιφόρνια (δυτικά) τον Αύγουστο. Τον Οκτώβριο, ομολόγησε την ενοχή του στην κατηγορία πως πούλησε ευαίσθητες πληροφορίες σε πράκτορα της κινεζικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Του επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο 5.500 δολαρίων, διευκρίνισε το υπουργείο Δικαιοσύνης στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έχει αποδυθεί σε επιθετική προσπάθεια υπονόμευσης της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και των εταίρων τους», δήλωσε η Λαρίσα Ναπ, υπηρεσιακή υποδιευθύντρια του τμήματος εθνικής ασφάλειας της ομοσπονδιακής αστυνομίας (FBI), σύμφωνα με το κείμενο.

Ο κελευστής Γουενχένγκ Τζάο ομολόγησε πως έλαβε μεταξύ του Αυγούστου του 2021 και του Μαΐου του 2023 σχεδόν 15.000 δολάρια από Kινέζο πράκτορα σε αντάλλαγμα για ευαίσθητες πληροφορίες που αφορούσαν «την επιχειρησιακή ασφάλεια, τη στρατιωτική εκπαίδευση και υποδομές ζωτικής σημασίας του ΠΝ των ΗΠΑ», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Μεταξύ άλλων, ο υπαξιωματικός παραδέχθηκε πως παρέδωσε στον Κινέζο πράκτορα έγγραφα σχετικά με μεγάλη στρατιωτική άσκηση στον Ειρηνικό Ωκεανό, καθώς και το ηλεκτρολογικό, το μηχανολογικό και άλλα σχέδια συστήματος ραντάρ εγκατεστημένου στη νήσο Οκινάουα, στην Ιαπωνία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία της Ιαπωνίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τόκιο - Ουάσινγκτον: Κοινή παραγωγή πυραύλων και ασκήσεις σε νοτιοδυτικά

Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να ενισχύσουν την κοινή παραγωγή εξοπλισμού με έμφαση σε πυραύλους και να αυξήσουν παρουσία και ασκήσεις στα νοτιοδυτικά ύδατα, εν μέσω πίεσης της Κίνας.
Κυβερνοασφάλεια και δεδομένα
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο καλεί κινεζικές εταιρείες να αποφεύγουν λογισμικό ΗΠΑ και Ισραήλ

Οι κινεζικές αρχές ζήτησαν από εγχώριες εταιρείες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν λογισμικό κυβερνοασφάλειας αμερικανικών και ισραηλινών εταιρειών λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια, σύμφωνα με πηγές του Reuters.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα σε ΗΠΑ για Γροιλανδία: Η Αρκτική είναι υπόθεση διεθνούς κοινότητας

Η Κίνα κάλεσε τις ΗΠΑ να μην αξιοποιούν άλλες χώρες ως πρόσχημα για τα συμφέροντά τους, μετά τις δηλώσεις Τραμπ για τη Γροιλανδία. Τόνισε ότι οι κινεζικές δράσεις στην Αρκτική στοχεύουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα.
Σημαίες ΗΠΑ Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι ΗΠΑ πρέπει να αγοράσουν τη Γροιλανδία για να μην την πάρουν Ρωσία ή Κίνα

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ πρέπει να αποκτήσουν τη Γροιλανδία για να αποτρέψουν την Κίνα ή τη Ρωσία από το να ελέγξουν το νησί, υποστηρίζοντας ότι οι υπάρχουσες αμυντικές συμφωνίες δεν αρκούν για την προστασία της.
Μίκυ ΜάοΜυίςκ ιφ ιΜγάοούυρςα φιγούρα
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Κινέζου αντιπροέδρου με CEO της Walt Disney στις ΗΠΑ

Ο αντιπρόεδρος της Κίνας, Ντινγκ Σουεσιάνγκ, συναντήθηκε στο Πεκίνο με τον CEO της Disney, Μπομπ Ίγκερ, ενθαρρύνοντας την εταιρεία να αυξήσει τις επενδύσεις της στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Στον Σι Τζινπίνγκ εναπόκειται η στάση της Κίνας για την Ταϊβάν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι το μέλλον της Ταϊβάν εξαρτάται από τον πρόεδρο της Κίνας, ενώ σημείωσε πως θα ήταν δυστυχής αν η Κίνα αναλάβει δράση, εκτιμώντας ότι ο Σι ίσως περιμένει αλλαγή στην προεδρία των ΗΠΑ.