ΓΔ: 2617.02 -0.49% Τζίρος: 235.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Στενά Δαρδανελίων Τουρκία σημαία

Η Τουρκία δεν επιτρέπει τη διέλευση σε βρετανικά ναρκαλιευτικά

Η Βρετανία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα μετέφερε δύο ναρκαλιευτικά του Βασιλικού Ναυτικού της στο Ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό για να βοηθήσουν την ενίσχυση των θαλάσσιων επιχειρήσεων της Ουκρανίας.

Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι δεν θα επιτρέψουν σε δυο βρετανικά ναρκαλιευτικά να διαπλεύσουν τα τουρκικά χωρικά ύδατα καθώς κατευθύνονται στη Μαύρη Θάλασσα για να χρησιμοποιηθούν από την Ουκρανία, γιατί αυτό θα συνιστούσε παραβίαση διεθνούς συνθήκης όσον αφορά τη διέλευση των στενών σε καιρό πολέμου.

Η Βρετανία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα μετέφερε δύο ναρκαλιευτικά του Βασιλικού Ναυτικού της στο Ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό για να βοηθήσουν την ενίσχυση των θαλάσσιων επιχειρήσεων της Ουκρανίας στον πόλεμό της με τη Ρωσία.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, ενημέρωσε τους συμμάχους της ότι δεν θα επιτρέψει τα πλοία αυτά να διασχίσουν τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η διεύθυνση επικοινωνίας της προεδρίας.

Όταν η Ρωσία άρχισε την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, η Τουρκία ενεργοποίησε τη Συνθήκη του Μοντρέ του 1936, εμποδίζοντας ουσιαστικά τη διέλευση πολεμικών πλοίων των εμπόλεμων πλευρών. Η συνθήκη εξαιρεί τα πλοία που επιστρέφουν στην έδρα της βάσης τους.

Η Τουρκία εφαρμόζει τη Συνθήκη του Μοντρέ αμερόληπτα και σχολαστικά για να αποτρέψει μια κλιμάκωση στη Μαύρη Θάλασσα, όπως υποστήριξε η τουρκική προεδρία.

Η Άγκυρα διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα εν μέσω πολέμου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Μπέρναμ: Απόλυτη στήριξη του Ην. Βασιλείου στην Ουκρανία

Ο Άντι Μπέρναμ υπογράμμισε πως το Ηνωμένο Βασίλειο στηρίζει απόλυτα την Ουκρανία ενάντια στη ρωσική εισβολή, παρά τις προειδοποιήσεις της Ρωσίας για βρετανικά drones σε ρωσικό έδαφος, διατηρώντας τη σταθερή βρετανική στάση.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία απειλεί τη Βρετανία για ουκρανική χρήση βρετανικών drones

Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο κατηγόρησε τη Βρετανία για συνενοχή σε επιθέσεις κατά ρωσικών στόχων μέσω ουκρανικών drone βρετανικής κατασκευής και προειδοποίησε για συνέπειες λόγω της στρατιωτικής συνεργασίας με το Κίεβο.
Μαρία Ζαχάροβα συνέντευξη τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα απαιτεί εξηγήσεις για τα όπλα στην Ουκρανία από ΗΠΑ και Τουρκία

Η Ρωσία ζήτησε εξηγήσεις από ΗΠΑ και Τουρκία για πιθανά σχέδια μεταφοράς αμερικανικών όπλων από την Τουρκία στην Ουκρανία, προειδοποιώντας για σοβαρές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχάροβα.
Βουλή Τουρκίας Άγκυρα
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Ζητά μορατόριουμ επιθέσεων σε πλοία στη Μαύρη Θάλασσα

Η Τουρκία ζήτησε από Ρωσία και Ουκρανία να σταματήσουν τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, τονίζοντας πως τα τουρκικά συμφέροντα πλήττονται και προτείνοντας τη δημιουργία ειδικού μηχανισμού μορατόριου.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: Drone έπεσε κοντά σε αγωγό αερίου, Σόφια κατά Κιέβου

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος συνετρίβη σε χωράφι στη Βουλγαρία, κοντά στα σύνορα με Ρουμανία. Η Βουλγαρία κάλεσε την Ουκρανία για εξηγήσεις, καθώς τα συντρίμμια ανήκουν σε drone που χρησιμοποιεί ο ουκρανικός στρατός.
ΗΠΑ και ΕΕ σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ-Βρετανία: Συνομιλίες για Ευρώπη και Ουκρανία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ Ρούμπιο και ο Βρετανός Μίλιμπαντ συναντήθηκαν στη Ουάσινγκτον, συζητώντας την ανάγκη ενισχυμένου ευρωπαϊκού ρόλου στην ασφάλεια και στη στήριξη της Ουκρανίας, με διαρκή δέσμευση από το Λονδίνο.