ΓΔ: 2662.45 1.77% Τζίρος: 437.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Πολεμικό ναυτικό πλοίο
Πολεμικό ναυτικό πλοίο πλέει στη θάλασσα, άποψη από ψηλά.

Δέκα αντάρτες των Χούθι σκοτώθηκαν από πυρά αμερικανικού πλοίου

Ο αμερικανικός στρατός είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως βύθισε τρία σκάφη των ανταρτών Χούθι έπειτα από επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα σε ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της δανικής εταιρείας θαλάσσιων μεταφορών Maersk.

Δέκα αντάρτες Χούθι σκοτώθηκαν από τα αμερικανικά πυρά που βύθισαν στην Ερυθρά Θάλασσα τα σκάφη τους την ώρα που πραγματοποιούσαν επίθεση σε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ανέφεραν σήμερα δύο πηγές στο λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης το οποίο ελέγχεται από τους Χούθι.

«Δέκα Χούθι σκοτώθηκαν και δύο τραυματίσθηκαν από το αμερικανικό πλήγμα σε πλοία των Χούθι που επιχειρούσαν να σταματήσουν ένα πλοίο στη θάλασσα στα ανοιχτά του Χοντέιντα», δήλωσε μία από τις δύο πηγές. Οι τραυματίες διασώθηκαν μετά την επίθεση και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και άλλα τέσσερα άτομα επέζησαν επίσης, σύμφωνα με τις λιμενικές πηγές, οι οποίες μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ζητώντας να μην κατονομασθούν.

Ο αμερικανικός στρατός είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως βύθισε τρία σκάφη των ανταρτών Χούθι έπειτα από επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα σε ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της δανικής εταιρείας θαλάσσιων μεταφορών Maersk, η οποία ανέστειλε για 48 ώρες τη διέλευση των πλοίων της από την περιοχή. Αφού έγιναν στόχοι πυρών των Χούθι, αμερικανικά ελικόπτερα «απάντησαν σε κατάσταση νόμιμης άμυνας βυθίζοντας τρία από τα τέσσερα μικρά πλοία και σκοτώνοντας τα πληρώματα», σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής στρατιωτικής δικοίκησης που είναι αρμόδια για τη Μέση Ανατολή (Centcom), στην οποία διευκρινίζεται επίσης πως ένα τέταρτο πλοίο «διέφυγε από τη ζώνη».

Από την αρχή της σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, μετά την αιματηρή επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου από τη Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, οι Χούθι πολλαπλασίασαν τις επίθεσεις στην Ερυθρά Θάλασσα εναντίον πλοίων που θεωρούν ότι «συνδέονται με το Ισραήλ», σε αλληλεγγή προς το παλαιστινιακό έδαφος που βομβαρδίζεται και πολιορκείται από τον ισραηλινό στρατό.

Το Maersk Hangzhou, ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με σημαία Σιγκαπούρης το οποίο ανήκει στη δανική Maersk, ήταν το θύμα της «23ης απόπειρας επίθεσης που έχει πραγματοποιηθεί από τις 19 Οκτωβρίου από τους Χούθι εναντίον διεθνών πλοίων», διευκρίνισε η Centcom.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν-Τραμπ: Τηλεφωνική συνομιλία για Μέκκα, Υεμένη και Ουκρανία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ντόναλντ Τραμπ για τις διμερείς σχέσεις, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία, δίνοντας έμφαση σε διπλωματικές πρωτοβουλίες και αμυντική συνεργασία.
Ουρανοξύστες Ριάντ Σαουδική Αραβία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Εντολή αποχώρησης υπαλλήλων και οικογενειών από την πρεσβεία στο Ριάντ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε την απομάκρυνση του προσωπικού της πρεσβείας στο Ριάντ και των οικογενειών τους λόγω των συχνών επιθέσεων των Χούθι. Ανάλογα μέτρα ισχύουν για αμερικανικές πρεσβείες σε Εμιράτα, Ιορδανία, Κατάρ, Μπαχρέιν.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι Χούθι προσπαθούν να αυξήσουν τις τιμές πετρελαίου πριν τις εκλογές

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τους Χούθι για προσπάθεια αύξησης των τιμών πετρελαίου ενόψει εκλογών, αποδίδοντας ευθύνη και στο Ιράν. Προειδοποίησε πως δεν θα ξεχάσει τις επιθέσεις τους στη Σαουδική Αραβία, ακόμα και μετά τις εκλογές.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ίσως ζητήσω από τον Ερντογάν στήριξη για Σ. Αραβία στον πόλεμο με Χούθι

Ο Τραμπ δήλωσε πως οι Χούθι της Υεμένης «συμπεριφέρονται άσχημα» και ότι ίσως ζητήσει από τον Ερντογάν να στηρίξει τη Σαουδική Αραβία. Οι Χούθι εντείνουν τις επιθέσεις τους ενώ ο Τραμπ συνομίλησε με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Χούθι: Προειδοποίηση γρήγορης απάντησης στις ΗΠΑ για επέμβαση στη Υεμένη

Ανώτατος αξιωματούχος των Χούθι προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν άμεση και επώδυνη απάντηση αν επέμβουν στη σύγκρουση στην Υεμένη. Κάλεσε, επίσης, απομάκρυνση εργαζομένων από σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ανήσυχοι για τη Μέση Ανατολή, εξετάζουμε απάντηση ΗΠΑ στο Ορμούζ

Το Ιράν, υποστηρικτής των Χούθι, εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, καλώντας σε διάλογο και προειδοποιώντας ότι η κλιμάκωση ωφελεί μόνο το Ισραήλ, χωρίς να καταδικάσει τις ενέργειες.